top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne az Instáról inspirálódj, ha a gyereked biztonsága a tét!

Frissítve: 2019. okt. 14.

Manapság nagy divat inspirálódni, inspiráló fotókért pedig mi lenne bőségesebb forrás, mint a közösségi oldalak, az Instagram vagy a Pinterest? Az anyák azonban arra figyelmeztetnek, hogy lehet bármilyen vonzó vagy trendi, nem minden biztonságos, amit az Instagram inspirációin látsz.



Baldachint a babaágy fölé? Inkább ne! Még fényfüzést is hozzá? Pláne tilos!

 

Hogy egy közhellyel kezdjem, az internet kitágította a világot, így egyetlen kattintással értesülhetünk arról, mi történik a világ másik felén. Mintát vehetünk például arról, mások hogyan rendezik be a babaszobát, hogyan nevelik gyerekeiket, hová mennek nyaralni, és még sorolhatnám. Korábban már írtam arról, hogy az éles szemű alattvalók egyből kiszúrták például, hogy Vilmos hercegék nem szabályosan kötötték be a babahordozóba legnagyobb gyereküket, vagy hogy veszélyes alvási körülményeket mutató fotókat posztolnak a celebek az Instagramra – sokan pedig gondolkodás nélkül őket követik, nem pedig azt, amit a gyermekorvosok tanácsolnak.


Baldachinos ágy fényfüzérrel? Cuki és bájos, de...

Most itt az újabb figyelmeztetés, ezúttal a babaágyak fölé akasztott baldachinok veszélyeiről.

Az ausztráliai Choice nevű outlet hálózat készített egy felmérést, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy az Instagramra posztolt fotókat nézegetve milyen veszélyes trendekről „inspirálódhatnak” az anyák. A látottak alapján összességében arra figyelmeztetik az újdonsült apákat és anyákat, hogy a babaszoba berendezésénél a stílusosságot és trendiséget ne helyezzék a baba biztonsága elé. Emlékeztetnek arra, hogy minden évben több száz 5 évesnél fiatalabb kisgyerek esik olyan balesetek áldozatául, melyeket a babaszoba berendezési tárgyai okoznak.

Fel is sorolták a leggyakoribb veszélyforrásokat: a baldachinokat, a fényfüzéreket és a nem megfelelően rögzített bútordarabokat. Itt álljunk meg egy pillanatra, és kattints a lenti videóra!


A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a babaszoba berendezésénél ne csak azt tartsuk szem előtt, hogy pillanatnyilag mi jelent veszélyt a babára nézve, hanem arról se feledkezzünk meg, hogy a baba akár pár hónap alatt rengeteget fejlődik, ezért ami ma még nem veszély, de nem sokkal később, amikor a baba már képes fordulni vagy felülni, veszélyt jelenthet. „A szülőknek mindig előre kell gondolkodniuk és a veszélyek felmérésében mindig egy lépéssel a baba fejlődése előtt járniuk” – mondják a gyermekorvosok.

Az egyik gyermekorvos – a baldachinok veszélyeire figyelmeztetve – a praxisában előfordult valós történetet mesélt el: „Egyszer kihívtak egy babához, aki az ágya fölé rögzített tüllhálóba kapaszkodva próbált meg felállni, az leszakadt és a baba nyaka köré tekeredett. Szerencsére az anya éppen belépett a szobába és gyorsan lefejtette a babáról a rátekeredett textilt, mielőtt az nagyobb bajt okozhatott volna.”

De bajt okozhatnak a babágy köré aggatott fényfüzérek is, melyek ugyancsak rászorulhatnak a baba nyakára. A hálózatról működő füzérek áramütést okozhatnak. Az elemmel működő fényforrások esetében plusz kockázatot jelentenek maguk az elemek, melyeket ha a baba megkaparint és lenyel, súlyos problémát okozhatnak.

Korábban már írtam arról, hogy viszonylag kevesen tudják, hogy a gyerek által lenyelt idegentestek közül kitüntetett helyzetet foglalnak el az elemek. Ezek borítása ugyanis a szervezetben bomlásnak indulhat, abból erős savak szabadulnak fel, melyek a nyálkahártyát felmarva a nyelőcső, a gyomor vagy a belek kilyukadásához, ezen keresztül életveszélyes állapothoz vagy halálhoz vezethet. Ezért van az, hogy amíg például egy kisebb gyöngy vagy más idegentest esetén az orvosok általában azt javasolják, hogy várjunk arra, hogy az a maga útján kiürüljön a szervezetből, addig a lenyelt elemek esetén haladéktalanul lépnek és megfelelő eszközzel igyekeznek eltávolítani a lenyelt elemet a gyerek szervezetéből.

További veszélyt jelenthetnek a baba feje alá tett párnák, ezek ugyanis hanyatt fekvő helyzetben a baba fejét megemelik, ezzel nehezítik a légzést, de akár lassú fulladást is előidézhetnek.

Mindezek fényében mi mást lehetne javasolni, mint hogy az inspiráló fotók nézegetése mellett vagy helyett mérjük fel a lehetséges veszélyeket is – vagy akár böngésszük a gyerekorvosok ajánlásait!

Az alábbi képgalériába csak néhányat gyűjtöttem össze azok közül, melyek két kattintással elérhetők a Pinteresten és társain. Szó, mi szó, csodaszépek. De amilyen szépek, olyan veszélyesek is! Neked mi a fontosabb: hogy szép legyen vagy hogy biztonságos?





Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page