top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne utánozd, amit a celebektől látsz! – a bölcsőhalálról

A közösségi oldalakon ismert emberként megjelenni felelősséggel is jár. Úgy látszik, hogy ezzel sok celeb nincs tisztában – vagy nem érdekli, vagy ő maga is tájékozatlan a kérdésben. A bölcsőhalál megelőzéséért küzdő jótékonysági szervezet arra figyelmeztet, hogy a celebek rossz, sőt veszélyes mintát adnak a követőiknek, amikor meggondolatlanul posztolnak.


A végére egy rövid összefoglaló: melyek a biztonságos körülmények a baba alvásához?

 

A közösségi oldalak korát éljük, amikor ismert és ismeretlen emberek életük összes apró mozzanatát megosztják a nagyérdeművel. Vannak az átlagosnál is több kattintást hozó hálás témák, és mi lenne népszerűbb téma, mint a szülés és a gyerek? Nincs is ezzel baj, amíg a valódi sztárok, pszeudosztárok, celebecskék és a valóságshow-k percemberkéi tisztában vannak azzal, hogy nagy nyilvánosság előtt megjelenni hatalmas felelősséggel jár, hiszen ezrek, tízezrek, százezrek, sőt akár milliók lesik minden lépésüket, és az életük mintaként szolgál a követőik számára, a rajongók mindenben utánozni akarják őket.


Úgy tűnik, hogy ehhez a feladathoz sok ismert ember nem képes felnőni, vagy nem érdekli, vagy maga sincs tisztában azzal, hogy amit posztol, az káros vagy veszélyes. Erre figyelmeztetett a múlt héten a bölcsőhalál megelőzéséért dolgozó brit jótékonysági szervezet, a The Lullaby Trust is. A szervezet képviselői arra szólították fel a celebanyákat, hogy hagyjanak fel azoknak a babafotóknak a nyilvánossá tételével, melyek nem biztonságos alvási körülmények között ábrázolják babát. hangsúlyozzák, hogy ezekkel a fotókkal az ismert anyák mintegy normálisként, követendőként ábrázolják azt, amit valójában nem az, sőt veszélyes, káros, és akár a baba életébe is kerülhet.

Példaként idézték Kim Kardashian egyik babafotóját, de a rossz példák között szerepelt bizonyos Amy Childs is, akinek a neve számunkra szerintem nem mond túl sokat, de Nagy-Britanniában egy korábbi reality show szereplőjeként sok ember véleményét képes formálni azzal, amit a közösségi oldalán megoszt. A Lullaby szakértői veszélyes gyakorlatnak tartják az egyik fotót, amin a baba csaknem a feje búbjáig be van takarva, de nem biztonságos az áll alatt megkötött kis sapka sem, és nincs biztonságban a puha matracon párnákkal, takarókkal és plüssállatokkal körülvéve fekvő csecsemő sem.

A sajtó természetesen kíváncsi volt az érintettek véleményére is. Kim Kardashian azonban nemes egyszerűséggel semmit nem reagált a megkeresésre, Amy Childs viszont a sajtófőnöke útján azt üzente a közvéleménynek, hogy két gyermeke biztonsága mindennél fontosabb számára, ám a szakmai elvek korántsem egyértelműek a biztonságos alvási körülmények tekintetében, és különben is, a szakértők folyton változtatgatják azokat, hát van ember, aki képes ezt követni?


A szabályok egyszerűek és egyértelműek

Pedig ez koránt sincs így. Azzal talán még egyet tudok érteni, hogy idővel változott annak megítélése, hogy a hasán vagy a hátán fekve van a baba nagyobb biztonságban, ám évek óta az utóbbi javasolják a gyermekgyógyászok. Akkor teszünk meg tehát mindent a baba biztonságos alvási körülményeinek megteremtésére, ha a hátára tesszük le aludni egy viszonylag kemény, nem süppedős matraccal ellátott ágyba, amiben nincsenek párnák, plüssállatok és más felesleges tárgyak, és a lepedő feszesre van húzva a matracon, hogy sehol ne tudjon meglazulni vagy kibújni a matrac alól.

Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a baba arcát és fejét nem takarja semmi alvás közben, sem kis sapka, sem a vállánál magasabbra húzott takaró. Ez nemcsak fulladást okozhat, de túl is hevülhet a baba, akinek a hőszabályozása még egyébként is jóval fejletlenebb, mint egy nagyobb gyermeké vagy felnőtté.

A babaszoba optimális hőmérsékletét 16 és 20 fok között jelölik meg.

A babát letehetjük aludni a szülői hálószobában is, de mindig saját ágyába vagy mózeskosarába. A szülőkkel egy ágyban alvás ugyancsak fulladás vagy túlmelegedés veszélyét rejti magában. És azt ugye mondani sem kell, hogy különösen veszélyes a közös ágyban alvás nagyobb testvérrel, illetve olyan felnőttel, aki előtte drogot vagy alkoholt fogyasztott?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page