top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Lenyelte a gyerek az elemet a távirányítóból? Az bizony nagy baj!

A légutakba került idegentestekről már többször is volt szó az Anyavilágon, most essen szó arról, hogy a gyerekek ezt-azt a szájukba vesznek és azt bizony időnként véletlenül le is nyelik.


Korábban már többször írtam arról, milyen veszélyeket rejt, ha egy szőlőszem vagy más idegentest a gyerek légutaiba kerül, hogyan lehet megelőzni, mit lehet tenni, ha mégis bekövetkezik a baj. Ez azonban szerencsére a viszonylag ritkább forgatókönyv, köztudott azonban, hogy a kicsi gyerekek sok mindent a szájukban vesznek.Ha ez bekövetkezik, a magát rutinosnak tartó szülő tudja, hogy csak várni kell, és a lenyelt gomb vagy pénzérme idővel a maga természetes útján távozik.

 

Azonban ahogyan a légúti idegentest esetében, úgy a lenyelt idegentestek esetében is van egy kitüntetett tárgy, aminek a lenyelése különös figyelmet kíván. Gondolhatnánk, hogy ezek a hegyes vagy éles tárgyak. Kétségtelen ugyan, hogy például egy lenyelt varrótű esetében nem lehetünk annyira nyugodtak, mind mondjuk egy apró gomb esetében, érdekességként azonban elmondom, hogy a természet nagyon jól van kitalálva, és az ilyen hegyes idegentestek általában maguktól úgy fordulnak, hogy végükkel „menetirányba” fordulva haladnak át a beleken, így általában anélkül kerülnek újra napvilágra, hogy bármilyen sérülést okoznának.


Nem, a kitüntetett veszélyességű tárgy a manapság sok mindenben használatos apró gombelem, amiről első pillantásra azt gondolhatjuk, hogy teljesen ártalmatlan, és ahogy fent bement, úgy lent kijön majd. A valóság azonban az, hogy ezek az apró, veszélytelennek tűnő kis gombelemek a legveszélyesebb idegentestek közé tartoznak.

A légúti idegentestekről szólva már írtam arról, hogy ezeknek az elemeknek az a legnagyobb veszélyük, hogy a szervezetben erodálódni kezdenek, belőlük veszélyes savak kerülnek ki, melyek felmarhatják a szomszédos nyálkahártyát. Ez a gyomor és a belek esetében kifekélyesedéshez, a gyomor vagy bél falának átfúródásához is vezethet. Nézd meg a fotót és szörnyedj el, mire volt képes a két hússzelet közé szemléltetésként behelyezett gombelem!

A szakértők ezért azt javasolják, hogy ha felmerül a gyanú, hogy a gyerek elemet nyelt le, akkor haladéktalanul forduljunk orvoshoz még akkor is, ha maga a tárgy alakja vagy mérete egyébként nem adna okot aggodalomra.

Egy most közzétett amerikai vizsgálatban 2014 januárja és 2018 májusa közötti időszakról 68 olyan esetet elemeztek, amikor a gyerek elemet nyelt le. Az esetek 60 százalékában a nyálkahártya erózióját észlelték, annál súlyosabb formában, minél több idő telt el a tárgy lenyelése óta. Éppen ezért a tanulmány szerzői is azt hangsúlyozzák, hogy ilyen esetekben nem szabad várni arra, hogy az idegentest lenyelése okoz-e tüneteket, illetve nem szabad arra számítani, hogy az elem egy idő múlva a maga természetes útján kikerül a szervezetből, hanem azonnal sürgősségi osztályra kell vinni a gyereket.

Mindennek azért van különös jelentősége, mert ezek az apró elemek ma már egy csomó helyen megtalálhatók, például sok gyermekjáték is ilyen apró gombelemekkel működik. Szóval ha a gyerek lenyelte a távirányítóból az elemet, akkor ennek nem az a legnagyobb veszélye, hogy ugrott az esti tévézés!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page