top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A bútor nem mászóka és nem babaház - újra a gyermekbalesetekről

A lenti videó annak idején bejárta a világot. A felvételeken egy kétéves ikerpár látható, akik addig-addig használják mászókának a komódot, míg az rájuk dől. Az ilyen balesetek nem is olyan ritkán, mint gondolnánk, csakúgy, mint a bútorról való leesések. Bár logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a puha, párnázott bútorok kevésbé okoznak balesetet, ám egy most közzétett vizsgálat szerint ez messze nem így van.


Az 5 évesnél fiatalabb gyerekek gyakran kerülnek sürgősségi osztályra felborult − vagy inkább felborított – bútorok, illetve bútorról való leesések miatt.


 

A videót tavaly tette közzé egy anyuka. Két ikerfia, a 2 éves Brock és Bowdy látható rajta, akik előbb kihúzzák a szobájukban lévő fiókot, majd mindketten fel is másznak rá. A falhoz nem rögzített bútor a fizikai törvényeinek engedelmeskedve felborul és maga alá temeti az egyik gyereket. A másik gyerek előbb megpróbálja felemelni a saját súlyához képest nehéz bútort, majd amikor nem jár sikerrel, akkor odébb taszigálja a súlyos tárgyat, így a mindaddig kétségbeesetten bömbölő testvére ki tud szabadulni alóla.

Ezúttal szerencsére nagyon olcsón megúszták, pedig nagyobb tragédia is történhetett volna.

A bútorgyártók ezért mindig felhívják a figyelmet annak fontosságára, hogy nagyobb bútorokat a falhoz is hozzá kell erősíteni.


A puha ágyak és kanapék is veszélyesek

Az amerikai gyermekgyógyászok kongresszusán éppen a közelmúltban hangzott el egy előadás, melyben az ágyakkal, kanapékkal és heverőkkel kapcsolatos gyermekbalesetek adatait elemezték egy 10 éves időszakban (2007−2016).

„A szülők gyakran magukra hagyják a gyerekeket az ágyon vagy kanapén, míg kiszaladnak a szobából egy percre, mivel a puha bútorokat biztonságosnak érzik – mondja a vizsgálat vezetője, dr. Viachaslau Bradko. – Az adataink azonban azt mutatják, hogy az 5 év alatti korcsoportban éppen az ilyen jellegű balesetek okozzák a legtöbb sérülést.” Ennek bizonyítására statisztikai adatokat idéz, melyek szerint az ágyról vagy kanapéról leesés két és félszer nagyobb eséllyel vezet a gyerek sérüléséhez, mint például a székkel kapcsolatos balesetek (leesés, felborulás stb.)

A balesetek körülményeit elemezve az alábbi következtetésekre jutottak:

Ilyen balesetek kapcsán az esetek 62 százalékában a gyerek feje vagy arca sérül. A súlyos sérülések szerencsére ennél jóval ritkábban, de minden 100 gyerek körül 23 gyerek szorul kórházi ellátásra ilyen balesetet követően.A sérült gyerekek 28 százaléka egyévesnél fiatalabb, és ebben a korosztályban kétszer akkora az esély arra, hogy fel kell venni kórházba a kisgyereket a sérülés ellátása végett. (Ezt a korcsoportot azért is fontos külön kiemelni, mert általában azt mondják, hogy az egyévesnél kisebb gyerekek sérülése mindig – ismétlem: mindig! – egy felnőtt hibájából következik be.)A sérültek között valamivel többen vannak a fiúk, ami nem is csoda, hiszen már piciként is ők a vakmerőbbek és kalandvágyóbban (minden 100 sérül közül átlagosan 56 fiú és 44 lány).

Azt is megjegyzik a vizsgálat készítői, hogy az utóbb időben megszaporodtak azok a sérülések, amikor egy 5 évesnél kisebb kisgyerek ágyról vagy kanapéról esik le. A romló statisztikákat látva megelőzésként azt tanácsolják, hogy ha a gyerek bármilyen magasabb felületen ül vagy fekszik (és bizony minden ágy, kanapé és heverő ebbe a körbe tartozik), akkor egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül. Ezen kívül fontosnak tartják, hogy a bútorgyártók már a tervezésnél kiemelten tartsák szem előtt a biztonságosság szempontjait és lássák el a szükséges figyelmeztető címkékkel termékeiket. Jó használatot tehetnek a biztonsági rácsok és egyéb felszerelések is, de talán a legfontosabb, hogy a gyerekeink már nagyon korán megtanulják, hogy a bútor az bútor, és még véletlenül sem mászóka vagy babaház.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page