top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Már EGY pohár bor is árthat a baba agyának

A terhesség alatti alkoholfogyasztás – és leginkább annak „megengedhető” mennyisége – örök vita tárgya. A közvélekedés szerint időnként egy-egy pohár bor biztosan nem árt a baba agyának. Egy most közzétett kutatás szerint azonban akár már egy pohár bor is úgy változtatja meg a magzat agyának szerkezetét, ami a normálisnál lassabb fejlődést eredményez – ezt a sz szoros és átvitt értelmében is feketén-fehéren igazolják az MR-vizsgálatok.

Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság szokásos chicagói kongresszusán be is mutatták ezeket a felvételeket.

 

Ha a várandósság alatti italozás szóba kerül, akkor általában kétféle tipikus reakcióra számíthatunk: az egyik a „terhesség alatt egy kortyot sem” szemlélet, míg a másik csoportot az „alkudozók” alkotják, akik szerint egy-egy pohár „jó minőségű” bor biztosan nem árt, és „nekem az orvos tanácsolta” stb. Eddig az volt a hivatalos álláspont, hogy bár nem lehet egy olyan mennyiségi határt húzni, ami alatt az alkohol biztosan nem árt a babának, míg efelett biztosan ártalmas, mégis a legjobb a terhesség alatti teljes absztinencia, bár egy-egy pohár bor valóban megengedhető, mert nagy valószínűséggel nem okoz bajt.


Ez utóbbi vélekedést látszik megcáfolni osztrák kutatók tanulmánya, mely szerint a terhesség alatt már heti egy pohár bor elég ahhoz, hogy fizikailag megváltoztassa a baba agyának alakját. A vizsgálatba 24 olyan anyát vontak be, akik a terhességük alatt iszogattak. Az elkészült MR-felvételek kimutatták, hogy a babák agyszerkezete megváltozott, és lassabban fejlődtek. A mégoly kevés alkohol hatásának kitett babák agyában a megismerésben és a nyelvi készségekben szerepet játszó agyi területeken mutattak ki eltéréseket.


A tanulmány vezető szerzője, Dr. Patric Kienast, a Bécsi Orvosi Egyetem neurológusa elmondta:

„A terhes nőknek szigorúan kerülniük kell az alkoholfogyasztást. Amint azt tanulmányunkban kimutattuk, mégoly kismértékű alkoholfogyasztás is megváltoztatja az agy szerkezetét és késlelteti érését. Sajnos sok várandós nincs tisztában azzal, hogy az alkohol milyen hatással van a magzatra a terhesség alatt.”

Az, hogy az alkohol pontosan hogyan károsítja a babák agyát, eddig nem volt teljesen világos a tudósok számára. Egyre inkább valószínűnek látszik, hogy az alkohol hatására módosul a sejtek szerkezete és károsodik a mielinizáció – azaz az a folyamat, melynek során az idegeket egy védőbevonat, az úgynevezett mielinhüvely veszi körül. Emellett csökken az idegsejtek közötti összeköttetések száma, így az idegi impulzusok nem tudnak akadálytalanul haladni az idegrendszeren belül.


A magzati fejlődésnek két szakasza van, az első az embrionális szakasz, amely a fejlődés első 8 hetét foglalja magában, ilyenkor alakulnak ki a későbbi szervek, szervrendszerek kezdeményei. Az ebben az időszakban fogyasztott alkohol jelentős negatív hatásokat okozhat, kezdve a veleszületett rendellenességektől egészen a vetélésig. De a baba későbbi életére is kihatással lehet az anya által elfogyasztott alkohol. A sejtszintű változások befolyásolják az agy felépítését, hatással vannak a memóriatárolásra, a feldolgozási sebességre, az analízisre vagy a döntéshozatalra.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page