top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tavaly meddővé tettek, most mégis terhes vagyok. Válaszokat akarok!

Frissítve: febr. 4.

Egy nő arról panaszkodott – és értetlenkedett – a neten, hogyan lehet ismét terhes, mikor alig egy éve sterilizáltatta magát. A szavaiból az derül ki, hogy valami orvosi mulasztást, „műhibát” sejt a mostani – nem tervezett – terhessége mögött.



Igaza van-e, orvosi trehányság-e eredménye-e a művi meddővé tétel után megfogant baba?


 

Amikor Beth McDermottnak az orvosok azt tanácsolták, hogy egy fájdalmas gerincbetegség miatt ne vállaljon több gyermeket, úgy döntött, hogy sterilizáltatja magát. A műtét meg is történt, amikor a nő második kisfiát tavaly nyáron császármetszéssel segítették a világra az orvosok. Ám alig pár hónappal később kiderül, hogy Betg ismét terhes.

„Kicsit furcsán éreztem magam, és azt gondoltam, talán csak a testem alkalmazkodik a sterilizációs műtéthez, egy percig sem gondoltam, hogy terhes vagyok”

– mondta az edinburgh-i anyuka.

„Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, akkora sokkot kaptam, hiperventilláltam és nem kaptam levegőt, a férjem pedig azt mondta a telefonba, hogy "kérlek, nyugodj meg", és egyenesen hazasietett a munkából.”

Öt pozitív terhességi teszt és egy sürgősségi vizsgálat a kórházban megerősítette, hogy Beth és férje, a 31 éves Shaun harmadik gyermeküket várják.


Az NHS Lothian bocsánatot kért Beth-től és családjától. Arra hivatkoznak, hogy a sterilizációs műtét 99 százalékban hatékonyan előzi meg az újabb terhességet. Egyszerűen az történt, hogy Beth pechjére a maradék 1 százalékba esett.


A sterilizációs műtét oka az volt, hogy Bethnél egy fájdalmas gerincbetegség áll fenn, mely miatt 2014-ben gerincműtéten is átesett. Állapotát a terhességei olyannyira súlyosbították, hogy a nő átmenetileg tolószékbe kényszerült.

„Hat hónapig nem tudtam járni, aztán további két és fél év intenzív fizioterápia és segédeszközökkel való járás következett, amire néha a mai napig szükségem van.”

Bár Beth továbbra is mozgássérült, újra megtanult mankóval járni, miután hat hónapot töltött kerekesszékben, majd járókeretet használva.


Az orvosok azt mondták neki, hogy talán soha nem lehet gyereke, de a párnak, akik 14 éves koruk óta együtt vannak, hat évvel ezelőtt megszületett első gyermeke, Sonny.

„Amikor először teherbe estem, váratlanul ért. Teljesen odavoltam, mert nem voltam biztos benne, hogy teherbe eshetek. Rettenetesen féltünk, mert az orvosok azt mondták, hogy nem lesz könnyű terhesség, emiatt pánikba is estem, mégis úgy döntöttünk, hogy belevágunk. A terhesség egy egészséges nő hátát is nagyon megviseli, de számomra a betegségem miatt különösen fájdalmas volt, és súlyosan befolyásolta a mozgásképességemet. Heteket töltöttem kórházban és újra kerekesszékben ültem.”

Aztán arról mesél, hogy nagyon nehéz meghozni a döntést a sterilizálás mellett, de annyira félt attól, hogy újra teherbe eshet, hogy végül rászánta magát. Most utólag úgy tűnik, hiába.

„Bosszantott és feldühített, hogy bíztam ebben az eljárásban, csak azért, hogy nehogy megint ebben a helyzetben találjam magam. Eleinte különösen úgy éreztem, hogy cserben hagytak. Már meghoztam a nehéz döntést a sterilizálásról, de akkor még mindig meg kellett hoznom a nehéz döntést a terhességmegszakításról is.”

Beth most azt szeretné, ha az orvosok magukba néznének, mit rontottak el, ám a kórház arra hivatkozik, hogy mindenkit tájékoztatnak, aki alá kívánja magát vetni ennek az eljárásnak, hogy az esetek 1 százalékában a sterilizáció ellenére bekövetkezhet a terhesség.


A kórház orvosigazgatója ezt mondja:

„A női sterilizáció több mint 99 százalékban hatékony, azonban van csekély kockázata annak, hogy a sterilizációs műtét nem működik, mivel az elzáródott petevezetékek azonnal vagy évekkel később újra összeforrhatnak. Ezeket a kockázatokat minden pácienssel megbeszéljük a beavatkozás előtt.”

Beth auonban ennyivel nem elégszik meg, írásos bocsánatkérést vár a kórháztól és a jelek szerint továbbra is mulasztást gyanít a háttérben:

„Bár kaptam egy bocsánatkérést, ez nem elég! Válaszokat akarok!”

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page