top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Miért önző Hilary Swank? És miért nem önző Bruce Willis vagy Alec Baldwin?

Mikortól „idős” egy szülő? Hány éves korig „illik” gyermeket vállalni? Két dolog biztos. Az egyik az, hogy erre nem lehet határozott választ adni, egyetlen konkrét számban megjelölni azt az életkort, amíg „engedélyezett” a szülővé válás. Pontosabban, amíg a közvélemény, a társadalom elnézi, engedélyezi. A másik, hogy egyértelműen kettős mérce érvényesül a kérdésben. Nagyon úgy tűnik, hogy amit egy férfinak szabad, azt egy nőnél már akár jóval fiatalabb korban önzőségnek bélyegzik ismerősök és ismeretlenek.

Hilary Swank

Így járt a színésznő, Hilary Swank is, aki majdnem 50 éves volt, amikor megszülettek az ikrei.

 

El is árasztották rögtön az Instagram-oldalát azok a kommentek, melyek szerint „önző”, amiért ilyen későn döntött a gyermekvállalás mellett. Az egész akkor kezdődött, amikor a 48 éves Swank az Instagramon keresztül nyilvánosságra hozta ikrei, egy kisfiú és egy kislány születését.

„Nem volt könnyű, de megérte”

– írta egy fotó kíséretében, amelyen két újszülöttjét tartja a karjában.

Rengeteg kedves és pozitív kommentet kapott rá, de akadtak köztük olyanok is, akik felháborodásuknak adtak hangot, amiért Swank ilyen későn merészelt gyereket vállalni.

„Milyen mélységesen felelőtlen dolog ilyen idős korban gyereket hozni a világra, csak azért, hogy teljesüljön valami belső, önző gyermek utáni vágy. Mire a gyerekei húszévesek lesznek, mindkét szülőjük idősek otthonában lesz vagy már meg is halt”

– írta valaki.


De miért nem kritizálják ezért soha a férfiakat? Miért csak a nőket mondják el mindenféle felelőtlen, önző alaknak, mert később vállalnak gyereket? Érdekes módon nem mutogatnak ujjal azokra a férfiakra, akik akár egészen idősen vállalnak gyermeket. Persze lehet, hogy páran kicsit forgatják a szemüket azon a mostanában észlelhető tendencián, hogy az idősödő hírességek fognak maguknak egy fiatal feleséget és új családot alapítanak vele, de az azért nem jellemző, hogy népharag zúdulna ezekre a férfiakra. Nemhogy a negyvenes-ötvenes éveik végén, de még akár a nyolcvanhoz közelítve sem – lásd éppen mostanában a 79 éves Al Pacino legújabb, hetedik gyermekét.


Pedig az idősebb híres apák listája szinte végtelen: a színész, Michael Douglas 58 évesen alapított családot Catherine Zeta-Jonesszal, a Jurassic Park ikonjának, Jeff Goldblumnak a 60-as évei elején születtek gyermekei, Robert De Niro színésznek pedig a 60-as évei végén született több gyermeke is. Hugh Grant az 50-es éveiben lett először apa, Bruce Willis pedig ugyancsak ilyen idősen döntött úgy, hogy több gyermeket vállal, miután korábban három lánya született Demi Moore-ral. Ráadásul Bruce Willis legkisebb lányainak, a 10 éves Mabelnek és a 8 éves Evelynnek szembe kell nézniük apjuk korai demenciájával is. Alec Baldwinnak, akinek akkor már volt egy lánya, szintén viszonylag rövid idő alatt született nem kevesebb, mint hat gyermeke mostani feleségével, Hilariával.


Biztosan sok olvasó felkapja a fejét erre a felsorolásra, hiszen eddig talán fogalmuk sem volt arról, hogy ezek a sztárok ilyen idősen lettek apák. Mert az valahogy nem téma, ha egy férfi vár „sokáig” az apává válással. Márpedig ha a médiában nem téma, akkor az emberek se nagyon tudnak róla.


Szóval szerintem Hilary Swank nem érdemli meg az ellenszenvet, amit kap azért, mert „idősen” merészelt gyermeket szülni. Hiszen a férfiakkal sem bánunk így. Legyünk talán legalább annyira udvariasak és kíméletesek vele is, mint Michaellel, Bruce-szal, Hugh-val, Roberttel és a többiekkel.


Fotó: Shutterstock


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page