top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

83 évesen lettem apa, ezért biztosan nem látom a gyermekemet felnőni

Az argentin Alberto Cormillot-nak kilenc hónapos kisfia van feleségével, Estefania Pasquinivel, és azt mondja, hogy kora ellenére aktívan részt vesz kisfiuk nevelésében. Ebben önmagában semmi rendkívüli nincs, amíg el nem árulom, hogy a férfi 83 évesen vállalt 35 éves feleségétől gyereket, és azt mondja, hogy egészen biztosan nem fogja megérni, hogy a kisfia felnőjön. Céljuk ezért, hogy minél több értékes emléket gyűjtsenek gyermekükkel a még együtt töltött – talán nagyon is rövid – időben.

Amikor az életkor kerül szóba a családalapítással összefüggésben, akkor általában az anya éveinek a számát firtatjuk, és azt, hogy az „idős” anyai életkor miként függ össze a terhesség kimenetével. Egyáltalán: ki számít idősnek? De mi a helyzet az apákkal?

 

Alberto Cormillot – aki egyébként táplálkozási szakértőként definiálja saját magát, több mint 100 tudományos cikket és több mint 50 könyvet írt, főként az egészségnevelésről – azt is elárulta, hogy feleségével, Estefaniával már akkor elkezdték tervezni fiuk jövőjét, amikor megtudták, hogy úton van. A tiszteletre méltó korú apa elmondta, hogy még egy kínai nyelvi magántanárt is felvettek kilenc hónapos fiuknak. Az szeretné, hogy kisfia minél előbb megtanulja a kínai nyelvet, amelyet „a jövő nyelvének” nevezett. A kínai nyelv mellett az apróság orgonán játszani is tanul, legalábbis ezt sugallja az a videó, melyet az apa közzétett, és amelyen a csemetével a billentyűzetnél ül.


Annyit lehet még tudni a nem mindennapi gyermekvállalásról, hogy a terhesség termékenységi kezelés eredményeként, vagyis orvosi segítséggel fogant meg. Még nagyobb bátorságra – vakmerőségre? – vall a gyermekvállalás 80 felett, ha tudjuk, hogy az „ifjú” apánál 10 évvel ezelőtt vastagbélrákot diagnosztizáltak az orvosok, de Alberto elmondása szerint „a daganat minden nyomát eltávolították a műtéttel”. Ő egyébként már két felnőtt fiú édesapja és három unoka nagyapja. Első feleségét 5 évvel ezelőtt veszítette el.

„Tisztában vagyok vele, hogy az élet nem végtelen. Ez a kisfiú itt van, és én egy bizonyos pillanatig elkísérem őt. Addig a pillanatig azonban azt tervezem, hogy minden napot tökéletesen kiélvezünk és inkább rövid távra tervezünk.”

Hozzátette, hogy szeretné megélni az együtt töltött időt és emlékeket hagyni a fiának arra az időre, amikor ő maga fizikailag már nem lesz képes elkísérni őt.


Öreg apa nem vén apa?

Ha szóba kerül, hogy hány éves korig lehet és szabad gyermeket vállalni, akkor általában az anyákat szokták „élve boncolni”, már akár negyvenes éveikben felelőtlennek bélyegezve őket, ha a terhesség gondolata akár csak eszükbe jut. Általában azt hozzák fel ellenérvként – vissza-visszatérő fordulat a kommentekben –, hogy az anyák „idősen” már nem tudnak a gyerekeik után futnia a játszótéren (már miért is kéne?), de a kicsit tájékozottabbak felróják az anyai életkor kockázatait is a terhesség kimenetele és a gyermek későbbi egészségi állapota szempontjából. Senki – vagy szinte senki – nem beszél ugyanakkor az apákról. Az ő felelősségükkel mi van? Az ő életkoruk nem hordoz kockázatokat? Nos, az az igazság, hogy de.


A Stanford Egyetem orvosi karának kutatói által készített tanulmány szerint az évtizedekre visszanyúló szülészeti adatok szerint az idősebb apák gyermekei fokozott születési kockázattal, többek között kis születési súllyal és görcsrohamokkal kénytelenek szembenézni. Az adatok még arra is utalnak, hogy az apa életkora befolyásolhatja az anya egészségi állapotát a terhesség alatt, különösen a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

„Hajlamosak vagyunk csak az anyai tényezőket vizsgálni a társuló születési kockázatok értékelésénél, de ez a tanulmány azt mutatja, hogy az egészséges baba születése „csapatsport”, és az apa életkora is hozzájárul a baba egészségéhez”

– mondta dr. Michael Eisenberg, a tanulmány egyik szerzője.


A több mint 40 millió születés adatai azt mutatták, hogy az „előrehaladott apai életkorú” apák – ami nagyjából a 35 év feletti életkornak felel meg – által nemzett babáknál nagyobb volt a kockázata a kedvezőtlen születési eredményeknek, például a kis születési súlynak, a görcsrohamoknak és a közvetlenül a születés után szükséges lélegeztetésnek. Általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy apa, annál nagyobb a kockázat. A 45 éves vagy idősebb férfiaknak például 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel született koraszülött gyermekük, az 50 éves vagy idősebb férfiak gyermekei között pedig 28 százalékkal nagyobb volt az újszülöttintenzív osztályos ellátásra szoruló babák aránya.


Ugyanakkor a szerzők azt is hangsúlyozzák, hogy ezek a számok önmagukban nem indokolják, hogy drasztikusan megváltoztassuk az életterveinket, mivel a kockázatok még mindig viszonylag alacsonyak. A megnövekedett kockázatokat a lottószelvény vásárlásához hasonlította:

„Ha egy helyett két lottószelvényt veszel, a nyerési esélyed megduplázódik, tehát 100 százalékkal megnő. De ez relatív növekedés. Mivel a lottónyeremény esélye nagyon kicsi volt a kezdetektől fogva, még mindig nem valószínű, hogy megnyered a lottót. Ez egy nagyon szélsőséges példa, de ugyanezt a koncepciót lehet alkalmazni arra, ahogyan ezekről a születési kockázatokról gondolkodunk.”

De visszatérve az idézett tanulmányhoz: az adatok azt mutatták, hogy amint egy apa eléri a 35 éves kort, a születési kockázat összességében enyhén megnő, hiszen minden egyes évvel, amit az életkora emelkedik, átlagosan két új mutációt halmoz fel a spermája DNS-ében.

Ami igazán meglepő volt, hogy úgy tűnt, összefüggés van az apák előrehaladott életkora és annak esélye között, hogy az anyánál a terhesség alatt cukorbetegség alakul ki. A 45 éves és annál idősebb férfiak partnerénél – a 25 és 34 év közötti apákhoz képest – 28 százalékkal nagyobb eséllyel fordult elő terhességi cukorbetegség a partnerüknél. A szerzők még nem látják világosan az összefüggés hátterét, de gyaníthatóan szerepe lehet benne a méhlepény állapotának.Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page