top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Miért születnek császárral a „faros” babák?

„Faros” vagy farfekvéses babáknak azokat a babákat nevezzük, akik a szülés idejére nem a fejecskéjükkel illeszkednek a méhszájhoz, felkészülve a nagy utazásra, melynek végállomásaként megérkeznek közénk, hanem a lábaik tekintenek előre.

Korábban a farfekvés egyenlő volt a császármetszéssel, mára azonban már változóban van a szülészorvosok szemlélete ezen a téren. Mit tegyél, ha hüvelyi úton szeretnéd megszülni farfekvéses babádat?

 

A farfekvés nem számít ritkaságnak, a „faros” babák néhány százalékot tesznek ki az összes terhességen belül Úgy 60-65 éve még egyáltalán nem volt alapértelmezett, hogy a farfekvés a császármetszés automatikus javallatát képezze, mára azonban változott a trend, és a faros babák többsége császármetszéssel születik.


Mi ennek az oka?

Amikor nem a magzat feje, hanem a lábai vagy a popsija tekint lefelé, a méhszáj felé, ez számos bonyodalom forrása lehet. Előfordulhat például, hogy lábaival belegabalyodik a köldökzsinórba, melynek következtében a köldökzsinór a méhszájon keresztül előeshet vagy meghurkolódhat – mindkettő életveszélyes szövődmény. Az is előfordulhat, hogy a baba lábai már akkor átjutnak a szülőcsatornán, amikor a méhszáj még nincs teljesen kitágulva, így a fej elakadhat.

Az 1960-as évekre tekint vissza az a szemléletváltás, hogy a szülészorvosok szívesebben segítik a világra császármetszéssel a farfekvéses babákat arra hivatkozva, hogy a dolgok menete így pontosabban előre látható, tervezhető, ennél fogva biztonságosabb, mint a hüvelyi szülés. Például holland kutatók több mint 58 ezer terhesség kimenetelét elemezve azt találták, hogy a hüvelyi úton született farfekvéses babák újszülöttkori halálozása nem kevesebb, mint 10-szer magasabb a császárral született faros babákénál.


Hüvelyi szülés, ha a baba farfekvéses

Mindazonáltal nem állítható, hogy – megfelelő feltételek fennállása esetén – a farfekvéses babák ne születhetnének meg akár természetes hüvelyi úton is. Ha például a várandós korábban már szült egy vagy több gyermeket, és a jelen terhességben a baba testméretei nem tűnnek nagyobbnak testvéreinél (ez tapintás vagy ultrahangvizsgálat segítségével becsülhető fel), akkor szóba jöhet akár a hüvelyi szülés is. Ezzel „csak” egyetlen probléma van: farfekvéses baba esetén a szülés vezetése különösen nagy tapasztalatot és odafigyelést kíván a szülészorvostól. Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kollégium ezzel kapcsolatos dokumentuma így fogalmaz: „A szülészorvosok többsége számára továbbra is császármetszéssel javasolt befejezni a farfekvéses terhességeket, ugyanis az orvosok zöme járatlan a farfekvéses szülések vezetésében.”


Császármetszés vagy hüvelyi szülés?

Több tudományos felmérés is igazolta, hogy ilyen esetekben a császármetszés biztonságosabb, de természetesen a császárnak is megvannak a maga kockázatai. Ha a szülésre kiírt időpontban a baba farfekvésben helyezkedik el, mindenképpen orvosoddal konzultálj a rendelkezésre áll opciókról, hogy megtaláljátok a saját magad és babád számára egyaránt a lehető legbiztonságosabb, optimális szülési módot.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page