top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Miért készülnek fotók egy halott babáról?

Pár napja járta be a bulvársajtót a hír, hogy Chrissy Teigen amerikai modell és párja, John Legend énekes szülészeti komplikáció következtében elveszítették harmadik babájukat. A halott babáról fotók is készültek, melyeket egy szívszorító poszt kíséretében meg is osztottak. Kaptak is érte hideget-meleget, miért tették közzé ezeket a fotókat – és egyáltalán, milyen morbid dolog már egy halott babáról fotókat készíteni.

Pedig azok a mentális szakemberek, akik a gyász feldolgozásának segítésére szakosodtak, azt mondják, hogy a pár a lehető legjobb módszert választotta arra, hogy könnyebben átvészelje ezt a nehéz időszakot... és a későbbieket is.

 

Chrissy Teigen és párja harmadik gyermekük születésére készülődtek, ám ez a várandósság korántsem volt zökkenőmentes. A történet vége sajnos tragédia lett, hiszen pár nappal azután, hogy az anya vérzés miatt kórházba került, minden korábbinál súlyosabb vérzés lépett fel nála, és a baba – aki a Jack nevet kapta – életét már nem tudták megmenteni az orvosok.


Ahogyan az ma már szinte kötelező, a pár mindvégig folyamatosan posztolt a közösségi oldalakon, és az Instagramon fotókat is közzétettek, melyeken halott babájukkal a karjukban látszanak.



Nagyon sok barát és ismeretlen követő biztosította együttérzéséről és szeretetéről a gyászoló szülőket, de többen annak a véleményüknek is hangot adtak, miért kellett ország világ előtt megosztani ezeket a nagyon is személyes fotókat – de mindenekelőtt miért is kellett ezeket egyáltalán elkészíteni.

„Miért csináltátok ezeket a fényképeket? Nagyon sajnállak benneteket azért, mert elveszítettetek a gyermeketeket, de mire volt jó ez a fotózkodás?”

– írta az egyik kommentelő. Mások szerint magukkal a fényképekkel nincs baj, de ezeket az abszolút személyes fotókat senkinek nem lett volna szabad megmutatniuk.


A kommentelők valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy az ilyen fotók készítése egyáltalán nem számít extrém ritkaságnak, és azzal, hogy a gyászoló szülők ezeket elkészítik és másoknak is megmutatják, sokat segítenek önmaguknak a gyász feldolgozása során.

„A régi mondás, miszerint egy fotó többet mond ezer szónál, egy ilyen pokolian nehéz lelki szituációban különösen felértékelődik. Hiszen a fotók segítenek elfogadni és feldolgozni azt a helyzetet, melyről később csak ezek a fotók maradnak emlékül – fogalmaz Dan Reidenberg mentális szakértő. – Egy ilyen nagyon fájdalmas helyzetben, mint amilyen ez is, rengetegféle érzelem támad az érintettekben, így az emlékek kézzel fogható bizonyítéka segít az emlékezésben. Azokban a pillanatokban, amikor az élet csak szürreális darabkák tömegének tűnik, a fotók mindig emlékeztetnek bennünket arra, hogy amiben élünk, az maga a valóság.”

A fotók kapcsán támadt vitában megszólalt egy olyan nonprofit szervezet, a Now I Lay Down To Sleep (Most lefekszem aludni) igazgatója, Gina Harris is, aki éppen ilyen emlékfotók készítésével is segíti a szülőket gyászuk túlélésében és feldolgozásában. Azt mondja, akkor hallott először a szervezetről, amikor 2007-ben kisfia, David halva született.

„Akkor azt gondoltam: ez tabu? Helyénvaló egyáltalán, hogy a halott babámról fotókat készítsek? – idézi fel a kezdeteket. – De amikor láttam, milyen szépek tudnak lenni ezek a fényképek, akkor nem haboztam tovább és elkészítettem a fotókat. Arra gondoltam, hogy még ha soha az életben nem is nézem meg ezeket a képeket, akkor is el kell készítenem őket, mert többé nem lesz rá alkalmam, ha most elmulasztom.”

Most utólag legbecsesebb tulajdonaként aposztrofálja halott babája fotóit, melyek mindig emlékeztetik őt arra, hogy a kisfia itt volt, élt és létezett, és ahogy ezt anyaként megélte, az maga a való élet. Azt is elmondta, hogy azóta több tudományos kutatást olvasott arról, hogy az emlékfotók készítésének és más rituáléknak mekkora hatalmas szerepük van a gyászfolyamatban. A fotók segítenek abban, hogy később is fel tudjuk idézni azokat a részleteket, melyekre különben nem emlékeznénk, hiszen nagyon nehéz és speciális lelkiállapotban éltük meg azokat. A fotók valamifajta perspektívát is nyújtanak ahhoz, hogyan tudunk végigmenni a gyászfolyamaton.


Arról sem szabad megfeledkezni, hogy manapság, amikor mindenkinek a zsebében lapul legalább egy, kiváló minőségű felvételek készítésére alkalmas mobiltelefon, az élmények és érzések képi formában történő megörökítése teljesen a mindennapi életünk részévé vált.

„Azt tapasztalom, hogy amikor felajánljuk, a gyászoló szülők többsége azonnal beleegyezik, hogy elveszített gyermekükről emlékfotók készüljenek, mivel meg akarják őrizni maguknak ezeket a múló pillanatokat. Ez a fajta veszteség nagyon hosszan kihat az életünkre”

– teszi hozzá egy gyermekkórház mentális tanácsadója. Saját gyakorlatában azt látja, hogy a gyászoló szülőket támogató csoportfoglalkozásokon mindenki küzd azzal, hogy megfelelő szavakat találjon fájdalmas vesztesége leírására, ilyenkor jelent hatalmas segítséget, ha vannak fotók elveszített szerettükről, amit megtudnánk mutatni, ezzel megnyitva és megkönnyítve az utat a kommunikáció felé.


A gyász feldolgozását általában könnyíti, a fájdalmat enyhíti, ha tudunk róla beszélni. A család és a barátok azzal tudnak a legtöbbet segíteni, ha támogatják a gyászolót abban, hogy akkor és olyan formában tudjon beszélni érzéseiről, amikor és ahogyan csak akar. Ha éppen emlékfotók készítésével és megosztásával, akkor azzal.

„Akkor tudjuk legjobban megőrizni a szívünkben a szeretett személy emlékét, ha alkalmunk van arra, hogy megosszuk a vele kapcsolatos történeteket – ezt már egy házasság- és családterapeuta mondja. – Minél többet beszélhetünk életünkben az átélt tragikus eseményekről, azoknak annál kisebb ereje lesz felettünk. Ilyenkor tulajdonképpen ugyanaz történik, mint amikor valaki lelki terápiára megy, ahol szabadon beszélhet a fájdalmáról. Egy halva született vagy elvetélt baba szüleinek hihetetlenül rövid idő adatik gyermekükkel, ezért a fotóknak pótolhatatlan szerepük van a tovaröppenő pillanat megőrzésében, annak megélésében, hogy az a pici lény valóban itt volt, létezett, majd tovább suhant.”

Ugye, ezeket végigolvasva már te sem gondolod úgy, hogy az Instagramra feltöltött fotósorozat nem több, mint két celeb izzadságszagú erőlködése öt perc hírnévért?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page