top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mindennapi hazugságaink, avagy hazudhatunk-e a gyerekeinknek?

Ha megkérdeznénk bármelyik szülőt, hogy szabad-e hazudni a gyereknek, akkor jó eséllyel a többség rávágná, hogy soha, semmilyen körülmények között. Kisebb részük talán azt válaszolná, hogy a körülményektől függ. Bizonyára vannak olyanok is, akik szerint a válasz egy határozott igen, bár ők valószínűleg ezt soha nem vallanák be egy ilyen kérdésre. A kérdést egyébként az Anyás-Apás Facebook- és Instagram-oldalán is feltettem, ha meglesz az eredményt azt is megosztom majd.

De addig is nézzük, milyen hasznos és értelmetlen, nagy és kis, vicces és nagyon komoly hazugságokkal etetik a szülők a gyermekeiket.


 

Őszintén kíváncsi vagyok a véleményetekre: ezek valódi hazugságok-e, egyáltalán lehet különbséget tenni „valódi” és „nem valódi” hazugságok között? Megengedhető-e az ilyesmi, vagy a dolgok könnyebbik végét fogja meg az a szülő, aki ilyenekhez folyamodik?


A Twitteren többen is megosztottak ilyeneket saját családjukból vagy ismerősök által hallott történetek alapján. A @Lhlodder nevű felhasználó elmesélte, hogy a barátai mindig azt mondták a gyerekeiknek, hogy az autó úgy működik, hogy addig nem indul el, míg a benne utazók mind be nem kapcsolták a biztonsági öveiket. Ez adta neki az ötletet, hogy megkérdezze: ki állított már valótlant a gyermekének, illetve volt-e olyan, amiben annak idején neki hazudtak a szülei.


Íme egy kis válogatás a válaszokból:

„Az én gyerekein úgy tudják, hogy a Fogtündérnek porallergiája van, ezért be sem teszi a lábát olyan gyerekszobába, ahol rendetlenség van, és porosak a bútorok. Ezért makulátlan rendnek kell lenni, ha azt szeretnék, hogy hagyjon valamilyen ajándékot a kihullott fogacskáért cserébe.”
„Ha már nem tudom elviselni a zajt, amit az elektromos játékkal csapnak, akkor azt mondom nekik, hogy a gyár beszüntette a bele való elem gyártását.”
„Azt mondtam a lányomnak, hogy addig nem járhat balettórára, amíg nem tanulja meg bilibe végezni a dolgát, mert a tütü alá nem fér be pelenka.”
„Amikor a kisfiam olyan műsort akar nézni, amihez nekem éppen nincs hangulatom vagy türelmem, azt mondom neki, hogy a főszereplő most éppen ledőlt egy kicsit szundítani. Eddig működik!”
„Az anyukámnak és a testvérének mindig azt mondták, hogy szebb és erősebb lesz a hajuk, ha a kenyérnek a héját is megeszik. Attól fogva mindenkitől elkunyerálták a kenyérhéjat az asztalmál.”
„A Mikulás, a Jézuska, a húsvéti nyuszi és a Fogtündér sem megy be olyan házba, ahol még nem alszanak a gyerekek.”
„A gyerekeim úgy tudják, hogy a fagyis autó azért zenél, mert így adja mindenki tudtára, hogy kifogyott belőle a fagyi és éppen áruért megy a raktárba.”
„Az anyukám mindig azt mondta, hogy meg kell várni az evéssel, míg a süti teljesen kihűl, különben megfájdul a hasunk. Majdnem 40 voltam, amikor egy olyan süti receptjét olvastam, aminek a belsejében olvadt csoki van. Egészen addig elhittem azt, amit az anyukámtól hallottam.”
„Az autórádió csak onnantól működik, amikor a GPS azt jelzi, hogy mindössze egyórányira vagyunk a céltól.”
„Azt mondtam a gyermekemnek, amikor kicsi volt, hogy ha a saját ágyában alussza végig az éjszakát, akkor egy madárka berepül az ablakon és hoz neki kekszet vagy virágot. Másnap reggel ott volt az ajándék a párnáján, úgyhogy működött a dolog.”
„A Fogtündér minden érkezése előtt minőségellenőrzést végez, és ha azt látja, hogy azt a fogat nem mosta naponta a gazdája, akkor nem hoz érte semmit.”
„A szüleim szerint be tudom csukni a fülemet, ha akarom.”
„A szomszédaim gyerekei úgy tudták, hogy a fagyis autó spenótot és brokkolit árul. Amikor megérkezik, mindig megkérdezik a gyerekektől, hogy kérnek-e belőle valamit.”

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page