Anyás-Apás · 2021.03.12 11:01 · 6 perc

Az anya, aki soha nem csapja be a gyerekeit…

…ami nála azt jelenti, hogy nálunk nem a Mikulás vagy a húsvéti nyuszi hozza az ajándékokat, és a Fogtündér sem viszi el a kiesett fogacskákat, hogy valami apró ajándékot hagyjon a párna alatt helyette.

Egy anya egy TikTok-videóban fejtette ki, hogy nem hajlandó hazudni a gyerekeinek.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen neveljük a gyerekeinket. De egy valamiben a legtöbben közösek vagyunk: megadjuk a gyerekeinknek a Mikulás varázsát, a karácsonyi angyalok áhítatát és a húsvéti nyuszi meséjét.

Ebbe a csendes állóvízbe dobott egy követ egy anya, amikor ország-világ előtt kijelentette, hogy náluk bizony nincs nagyszakállú Télapó, húsvényi nyuszi vagy Fogtündér. Tudja persze, hogy sokan furcsállják ezt a nevelési elvét, de szerinte bármelyik szülő tudna olyan dolgot említeni a nevelési elveiből, amit mások furcsának találnak, ő maga viszont teljesen normálisnak látja azt.

„Mondj egy dolgot a gyereknevelésből, amiért mások furcsán néznek rád, de szerinted teljesen rendben van, sőt csak úgy van rendben, ahogy te csinálod. Akkor kezdem én… Soha nem állítottam azt a gyerekeimnek, hogy valaki más hozza az ajándékokat, legyen az Mikulás vagy Fogtündér. Hogy miért? Mert nem akarom, hogy hazugságban nőjenek fel. Nem akarom, hogy egy álomvilágba ringassák magukat, hogy aztán hatalmasat csalódjanak, amikor rájönnek, hogy az egész csak mese, kitaláció. Sokan kritizálnak ezért, azt mondják, hogy nem hagyom, hogy a gyerekeim elképzeljék ezeket a figurákat, sőt nem hagyom, hogy a gyerekeim gyerekek legyenek. De én inkább azt szeretném, hogy a gyerekeim maguk döntsék el, hogy el akarnak-e képzelni egy kitalált alakot vagy sem. Nem vagyok hajlandó ezekkel a nem létező figurákkal én magam teletömni a fejüket.”

Aztán elmeséli, hogy természetesen az ő gyerekei is kapnak ajándékot mindig, amikor más gyerekekhez ezek a „kitalált figurák” lopakodnak be a meglepetésekkel, „csak” az a különbség, hogy a gyerekei tisztában vannak az ajándékok eredetével.

„Nem akarom, hogy higgyenek valamiben, ami nem igaz.”

Hogy a gyerekei mit gondolnak erről, az a videóból nem derült ki. Kattintásszám tekintetében azonban nagyon jól teljesített a videó, ha ez volt a cél, akkor ez teljesült: több százezren nyitották meg a videót és rengeteg lájk érkezett rá. És nem meglepő módon a többi szülő is kifejtette, mit gondol a témáról.

„A magam részéről nem értek egyet ezekkel az elvekkel, de 100 százalékosan tiszteletben tartom, ha más mást gondol erről. Csak arra szeretnélek kérni, hogy arra is tanítsd meg a gyerekeidet, hogy ne rombolják le azokban a gyerekekben sem a mesevilágot, akikhez a Mikulás vagy a húsvéti nyuszi viszi az ajándékot”

– írta valaki.

Egy pedagógus személyes élményét osztotta meg:

„Egyszer az egyik 12 éves tanítványom odajött hozzám és szinte sírva mondta, hogy a felnőttek hazudtak neki a Télapóról, eztán hogyan higgyen nekik bármiben,”

De vannak persze szép számmal, akik ezt egészen másként gondolják:

„Hogy őszinte legyek, gyerekként én magam is szerettem ezeket a dolgokat, és nem okozott bennem törést az sem, amikor kiderült, hogy ezeket csak a felnőttek találják ki a gyerekeknek.”

És végül olyan is volt, aki abból a megfontolásból értett egyet az anyával, hogy a gyerekkort igenis a valóságra kell építeni, nem holmi fantáziavilágra.

Árt-e a Jézuska vagy a húsvéti nyuszi meséje a gyerekeknek?

Nemrégiben elég nagy publicitást kapott a laikus sajtóban is a Lancet Psychiatry egyik cikke, mely szerint a Mikulásról, Jézuskáról és húsvéti nyusziról szőtt mesék valójában ártanak a gyermeki léleknek. Ezzel szemben több vizsgálat is igazolta, hogy a húsvéti nyuszi vagy a Jézuska bűvöletében felnőtt gyerekek jó eséllyel gyarapítják nem a kezelhetetlen, deviáns kamaszok táborát a későbbiekben.

Jennifer L. Hartstein New York-i gyermek- és családpszichológus ezt így fogalmazza meg:

„Az esetek többségében meg vagyok győződve arról, hogy semmi baj nem származik abból, ha a lehető leghosszabb ideig fenntartjuk a gyermekben a Mikulás vagy a húsvéti nyuszi mítoszát. A kisgyermekek nagyon gyakran egy csodálatos fantáziavilágban élnek, melynek a Jézuska, a húsvéti nyuszi vagy a nagyszakállú télapó is része. Ezek egy-egy darabkák a gyermeki ártatlanságból és a gyermekkori csodavilágból.”

A szakemberek szerint a gyermekeknek jót is tesz, ha „tegyünk úgy, mintha” játékokat játszanak, úgy tesznek, mintha hinnének és használják a képzeletüket.

„A gyermeki ártatlanság, felfedezés és csodavárás fantasztikusan jó dolog, és mi igyekszünk arra ösztönözni a gyermekeinket, hogy használják a képzelőerejüket és a fantáziájukat – mondja Hartstein. − Bár a szülők tartanak attól, mi történik majd akkor, amikor végül kiderül az igazság, én a fantázia élményét alapvetően csodálatos adománynak tartom a gyermekek számára.”

Nos, kedves mese vagy hazugságokra épített gyereknevelés?

Fotó: Adobe Stock

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Árt-e a gyerekeknek a húsvéti nyuszi meséje?

A fogtündérekre nem vonatkozik a kijárási korlátozás

Húsvét Anyás-Apás módra

Fogtündérek márpedig léteznek!

Mennyi a túl sok karácsonyi ajándék?

Nincs ajándék se karácsonyra, se születésnapra

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük