top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Miért ne mehetne egyedül a strandra a hatévesem?

A vízbiztonság sokszor volt már téma itt az Anyás-Apáson, és nem győzzük hangsúlyozni, hogy a pillanatnyi szünet nélküli folyamatos szülői figyelem az, ami leginkább megvédhet bennünket attól, hogy a vidám pancsolás tragédiába torkolljon. Szerencsére a legtöbb szülőnél ez „zsigerből” jön, és szereti mindig szemmel tartani a gyermekét strandon és vízközelben.

De sajnos még túl sokan gondolják azt, hogy legjobb esetben is elegendő a közelben lenni, de nem kell állandóan figyelni a gyermekét. Sőt olyanok is vannak, akik az önállóságra nevelés fontos eszközeként tekintenek az önálló strandolásra... akár már 6 éves korban.

 

Mostanában megy az ausztrál tévében egy valóságshow, melynek a címét leginkább talán úgy lehetne fordítani, hogy „Szülői felügyelet”. Ebben szerepel egy házaspár, bizonyos, Sammy és Jason, akik azt mondják, hogy utálják helikopterszülős gyermeknevelési stílust, ők inkább a „világítótornyos” szemlélet hívei. A 10 éves Pepper és a 6 éves Jude, valamint a 3 éves Rory és a 2 éves Lottie anyukája és apukája ennek értelmében még azt is megengedik a kicsiknek, hogy egyedül menjenek ki a szabadba – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy úszni mennek.


A sorozatot nézve bizonyára sokan felvonták a szemöldöküket, amikor a szülők elárulták, hogy szilárdan hisznek abban, hogy a gyerekeknek meg kell kapniuk a saját függetlenségüket. Ez az ő szemükben azt jelenti, hogy csak akkor lépnek közbe, amikor a gyerekeiknek valóban szükségük van rájuk, nem pedig azt, hogy végig mellettük vannak.A különböző nevelési szemléletet követő családokat bemutató műsorban részt vevő többi szülő azonban nem volt ennyire oda az ötletért, és felvetették annak veszélyeit.


Az egyik anyuka így nyilatkozott:

„Számomra egyszerűen fizikai rosszullétet okoz, amikor azt látom, hogy ennyi idős gyerekek egyedül vannak a strandon. Víz közelében a helyzet pillanatról pillanatra változhat, és egy pillanat alatt kész a tragédia.”

Sammy azonban erre azt válaszolta, hogy megtanítják a gyerekeiket arra, hogyan vigyázzanak magukra és hogyan mérjék fel a kockázatokat. Így érvelt:

„A nevelési stílusunk lényege, hogy a gyerekek tisztában legyenek a saját korlátaikkal.”

A műsorban adott külön interjúban a házaspár igyekezett megvédeni saját ellentmondásos döntését, elmagyarázva a mögötte álló gondolatmenetet:

„Nem tudunk mindig mellettük lenni, ezért fontos, hogy megtanítsuk őket, hogy magukra vigyázzanak. Nem tudunk egyszerre mind a négy gyerekre figyelni, ezért döntöttünk úgy, hogy szabadságot és saját teret adunk a nagyobbaknak. Szóval örülünk, hogy a két nagyobbik egyedül mehet úszni.”

Amikor pedig a sorozat műsorvezetője megkérdezte Sammyt és Jasont, hogy elvárják-e, hogy az úszómesterek bébiszitterként funkcionáljanak a gyerekeik körül és ők figyeljenek rájuk, akkor Jason így válaszolt:

„Mi minden döntésünk előtt, bármit is engedünk a gyermekeinknek, felmérjük a kockázatokat.”

Hát igen. Felmérik a kockázatokat. Ha valóban így tennének és nem csak szavakban, ráadásul tisztában lennének a valódi kockázatokkal, akkor valószínűleg más döntéseket hoznának.

Miközben mindenkit arra biztatunk, hogy semmiképpen se tegye magáévá a fenti nevelési stílust túlságosan korán, itt mesélünk egy másik szülőről, aki szerint szintén felesleges a folyamatos szülői felügyelet a strandon, itt és itt és itt pedig tippeket adunk a biztonságos pancsoláshoz. Megnyugtatunk mindenkit, egyikben sem szerepel az a tanács, hogy a 10 éves és a 6 éves egyedül járjon a strandra, amolyan önállósági és felelősségvállalási „próbafeladatként”.


Fotó: Freepik


0 hozzászólás

Comments


bottom of page