top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ez a gyerek pancsol vagy fuldoklik?

Mielőtt ennél a pontnál tovább olvasnál, kérlek, hogy kattints a videóra kicsit lejjebb, és válaszolj arra, szerinted mit csinál ez a kisgyerek egy élményfürdő medencéjében: pancsol vagy fuldoklik? Te odamennél, hogy segíts neki?

Kész, végignézted? Mi a válaszod?

 

Ha az, hogy ez a gyerek bizony hosszú percekig van életveszélyben úgy, hogy ez a környezetében az égvilágon senkinek nem tűnik fel, akkor helyes a válaszod. Döbbenetes, hogy felnőtt emberek mennek el tőle fél méterre úgy, hogy nem veszik észre, hogy ez a gyerek döbbenetesen hosszú percekig küzd az életéért, mígnem elveszíti az eszméletét és utána már tehetetlen rongybabaként sodródik a vízben, mígnem valakinek végre feltűnik, hogy nagyon nagy a baj és kiviszi az élettelen kis testet a medencéből.


Itt a nyár, a strandolás és a pancsolás szezonja. És sajnos a fulladásos gyermekhaláloké is. Talán azért is van az, hogy annyian – és nem csak gyerekek – kapnak túlságosan későn segítséget, mert a fulladást mindenki valahogy úgy képzeli el, ahogyan a hollywoodi filmekben látja: az áldozat csapkod, rúgkapál, sikítozik és segítségért kiált. Pedig a fulladás valójában egy meglehetősen csendes, mondhatni észrevétlen folyamat, amit sokszor még a közelben tartózkodók sem mindig vesznek észre. Mint a videón is.

A fulladás a gyermekhalál meglepően gyakori oka 4 éves kor alatt, és sajnos egyre emelkedik azoknak a 15 évesnél fiatalabb gyermekeknek a száma, aki így veszítik életüket. Amerikai adatok szerint évente majdnem 400 gyermek fullad vízbe, 2017-ben például egészen pontosan 395 gyermek fullad uszoda vagy élményfürdő medencéjébe. A fulladásos halál az esetek háromnegyedében 5 évesnél fiatalabb gyermeket ért, és a halálesetek több mint feléhez az vezetett, hogy a gyermekre nem felügyelt megfelelően az a felnőtt, akinek ez dolga lett volna.

Laura Forrestert akár hétköznapi anyának is nevezhetnénk, aki semmiben nem különbözik más anyáktól. Laura azonban küldetésének tekinti, hogy a szülők figyelmét felhívja a fulladásos halál veszélyeire és megismertesse velük azokat a módszereket, melyekkel biztonságos körülményeket teremtünk a kicsiknek a pancsoláshoz. Mint oly sok más esetben, őt is személyes élethelyzet vezette ehhez a feladathoz: 2019 októberében majdnem kétéves kislányát, Andie-t, amikor csak egy pillanatra elvonta valami a figyelmét a medencében pancsoló a piciről. Szerencsére a kislány négyéves bátyjának volt annyi lélekjelenléte – és tudta és, mit kell tennie –, hogy a medencébe beugorva megmentette a kishúgát.

„Annyira gyorsan történt minden”

– emlékezik a szörnyű percekre az anya.

„A fulladás nem hangos és zajos, valójában nagyon is csendes és nagyon gyorsan bekövetkezhet”

– mondja egy vízimentésben jártas szakértő.

A fulladás figyelmeztető jelei:

- a fuldokló szája a vízvonal alatt van, időnként a víz fölé emelkedik, majd ismét lesüllyed

- a fuldokló hátrahajtja a fejét, így próbál olyan testhelyzetben maradni, hogy levegőhöz jusson

- a szemek csukva vannak vagy messze révednek, üvegessé válnak

Hogyan előzhetjük meg?

Figyelni, figyekni, figyelni...

„Saját tapasztalataim alapján tudom, hogy nincs olyan ember a Földön, aki szünet nélkül, minden nap minden órájában képes szüntelenül a gyerekére figyelni”

– mondja egy szakértő.

De törekedni rá kötelező.

Ezen kívül fontos a medencék gyermekbiztossá tétele elkerítéssel, gyermekbiztos zárral, riasztóberendezéssel stb.

Ja, és a legfontosabb: TANÍTSD. MEG. ÚSZNI! Minél hamarább.

Fotó: Adobe Stock

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikóradiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page