top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mennyibe kerül, ha beteg a gyerek?

Egy betegség esetén rengeteg költséggel kell számolniuk a szülőknek. Több tízezer forint kiadást jelent egy légúti fertőzés, nem beszélve arról az anyagi ráfordításról, amikor a gyermekek hosszabb időre kórházba kerülnek.

Minden szülő mumusa a légúti megbetegedés, amely az elmúlt 2 évben különösen megnehezítette a családok életét.

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!


A gyerekek esetében ugyanis ennek tüneteit nem lehet megkülönböztetni a koronavírus-fertőzéstől, így az óvodák és iskolák vezetői többször felhívták a szülők figyelmét, és ők maguk is fokozottan figyeltek rá, hogy bármilyen légúti tünet esetén otthon maradjanak a gyerekek. Az egyhetes „kényszerpihenők” száma ezáltal jelentősen megugrott, pedig a kicsi sokszor tényleg csak megfázott.


Ezekkel a költségekkel kell számolni megbetegedés esetén:

· egy légúti megbetegedés miatt akár 10 000 forint feletti összeget is elköltünk a patikában, és ez csupán a gyógyszerek – orrspray, láz- és köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő készítmények – költsége;

· ehhez jön hozzá a vitaminokra, immunerősítőkre vagy az olyan egyéb, gyógyulást elősegítő „csodaszerekre”, mint például a méz költött összeg, ami további 10 000 forint kiadást is jelenthet.

· Légúti megbetegedések esetén különösen oda kell figyelni a száraz levegő csökkentésére, a párásításra. A párásítás megtervezése előtt célravezető, ha megmérjük a lakás páratartalmát, amelyre ma már sok egyszerűen használható készülék alkalmas. Ilyen eszközt viszonylag olcsón, már 3 000 forintért vásárolhatunk. Ha kiderül, hogy párologtatóra van szükségünk, az további minimum 6 000 forintba kerül, és hozzá 3 000 forint körüli áron beszerezhető a légutakra jótékony hatású illóolaj is.

· Betegség esetén, sőt a megelőzés szempontjából is fontos, hogy a szülők tudatosan olyan higiéniai termékeket vásároljanak, amelyek használata bizonyítottan csökkenti a fertőzések terjedését. Egy jó minőségű, antibakteriális, gyerekek bőrét kímélő szappan kb. 4 000 Ft/l áron vásárolható meg.

· További veszteséget jelenthet az otthonmaradás, munkából kiesés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2021-es év végén a nettó átlagkereset Magyarországon 284 700 forint volt. A gyermekkel otthon maradó szülőnek így egy egyhetes betegszabadság további 20-30 000 forint jövedelemkieséssel járhat.

· Manapság már sok munkahelyen megoldható a home office, így van olyan szülő, aki gyereke megbetegedésekor átszervezi a napját: amennyiben lehetséges akár este, éjszaka is dolgozik, napközben pedig ápolja gyerekét. Ha azonban ez nem megoldható, és esetleg félti a nagyszülőket a megbetegedéstől, előfordulhat, hogy bébiszitterre kell bíznia a kis beteget. A sokéves tapasztalattal rendelkező, megbízható bébiszitterek óradíja Budapesten és környékén, valamint a nagyobb városokban átlagosan 2-3 ezer forint körül mozog. Azaz a gyermek felügyelete naponta 8 órára kb. 20 000 forintba kerül, ami egy hétig tartó betegségnél 100 000 forintot jelent abban az esetben, ha a szülők hétvégén már otthon tudnak maradni a kicsivel.


Összességében tehát egy egyhetes megbetegedés csak a gyógyszereket figyelembe véve 10 ezer, egyéb gyógyhatású készítményeket igénybe véve 35 ezer, gyerekfelügyeletet is beleszámítva pedig akár 135 ezer forinttal terhelheti meg a családi kasszát. Egyelőre a koronavírus járvány kevés gyermeket érint, így betegség esetén a nagyszülőket is segítségül merik hívni a szülők. Ez pedig jelentős anyagi ráfordítástól menti meg őket, hiszen így nem kell fizetniük a bébiszitterért, és a munkából sem kell kimaradniuk.


Forrás: K&H Gyógyvarázs

Fotó: Dreamstime


Ezek is érdekelhetnek:

Kórházban voltunk a beteg gyermekemmel – a te történeted

Azt szeretném, ha mindig beteg lenne a gyerekem!

Legyél erélyes szülő, zavard el a suliba a beteg gyereked!

Himlőparti, hogy hamar beteg legyen a gyerek

Beteg gyerekkel is repülök, közöd?

Első osztályon repült a beteg kislány


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 hozzászólás
bottom of page