• Anyás-Apás

Beteg gyerekkel is repülök, közöd?

Egy gyereknevelési oldalon egy anya elismerte, hogy nem hagyta veszni a családi nyaralásra befizetett vagonnyi pénz és bizony felszálltak a repülőgépre a fertőző beteg gyerekkel. Sokaknak nem tetszett. A szakértők tippeket adnak a helyfoglaláshoz, ha el akarjuk kerülne ia beteg utastársakat. De melyik egy repülőgép legmocskosabb pontja?


A végére pedig egy érdekességet hagytam.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!


Egy anya kapott hideget-meleget, amikor a Mumsnet oldalon bevallotta, hogy beteg gyerekkel készülnek felszállni a repülőgépre egy családi pihenésen. Az 5 éves gyerek akkor már két napja folyamatosan hányt, amikor a családnak indulnia kellett egy közös üdülésre, ami egy 7 órás repülőúttal kezdődött, és amire nem mellesleg már több mint 2 millió forintnak megfelelő összeget fizettek be. A vélemények két fő csapásirány mentén csoportosultak: felelőtlennek tartották a szülőket egyrészt azért, mert a beteg gyereket nem vitték orvoshoz, ráadásul kitették az utazás okozta tortúrának, másrészt önző módon a többi utas egészségét is veszélyeztették.

Az anya így számolt be az esetről: „Ma szerda van, és a kisfiam már hétfőn nagyon rosszul van, iskolába se ment, egész nap az ágyat nyomta. Elég hullámzó volt az állapota, egyszer fenn, egyszer lenn. Az egyik pillanatban még fekszik, a másik pillanatban körbe-körbe rohangászik. Azt panaszolja, hogy a szíve környékén fáj. Más panasza nem volt azon kívül, hogy nagyon elesett, és többször hányt is, a végén már csak vizet és epét, és láza is volt. (Saját szerkesztőségi megjegyzésem, hogy vajon hány tünetet kellett volna még produkálnia szegény gyerkőcnek, hogy az anya tényleg elismerje, hogy ez a gyerek bizony beteg.) Viszont hajnali ötkor kelnünk kellene, két óra az út a reptérre és onnan még egy 7 órás repülőút vár ránk. Ha nem megyünk, 6500 fontot bukunk, de még az is fejenként 200 fontba (kb. 70 ezer forintnyi összegbe) kerülne, hogy áttetessük a hotellal az időpontot. A repülőjegyek árát biztosan automatikusan veszítenénk, mivel a légitársaság arra hivatkozna, hogy nem vagyunk repülésre alkalmas állapotban.”


És hogy mit tanácsoltak a szülőtársak?

Némelyek szerint nyugodtan induljon útnak a család, a kisfiú bizonyára hamarosan jobban lesz. „Tudom, hogy megköveznek érte, de én elindulnék. Ha ennyire hullámzó a gyerek állapota, akkor ez azt jelzi, hogy kifelé jön a betegségből” – írta egyikük. (Saját szerkesztőségi megjegyzésem, hogy ez nettó hülyeség.) Mások szerint, ha már két napja is beteg volt, akkor biztosan úgysem fertőz már. (Ez is nettó hülyeség egyébként.) Valaki más ügyes kis gyakorlati tanácsként írta, hogy a család hazudja azt a személyzetnek, hogy ez csak a repüléssel járó szokásos rosszullét a gyereknél, korábban semmi baja nem volt. A lázról meg mélyen hallgassanak.

A másik oldalon álltak azok a kommentelők, akik önzőséggel vádolták a szülőket. „Nos, inkább megkockáztatják, hogy egy teljes repülőgépnyi turistát megbetegítenek és tönkreteszik a nyaralásukat, megér ennyit akármennyi pénz?” − írta valaki. „Én nem indulnék el. Az a pénz már úgyis elment, akár elindulnak, akár otthon maradnak ápolni a gyereket. Egy 7 órás repülőút nagyon megterhelő, és ő még csak 5 éves” – írta valaki más. „És arra nem gondolnak, hogy azok is ugyanúgy kifizették a 6500 fontot a nyaralásra, akiket éppen most készülnek megfertőzni és tönkretenni a pihenésüket?” – tette fel a kérdést a harmadik kommentelő.

Sokan azt rótták fel a szülőknek, miért nem kötöttek biztosítást. Az anya később elismerte, hogy „megtanulták a leckét”.


Hová üljünk a repülőgépen, hogy semmit ne kapjunk el?

Egyébként éppen mostanában olvastam egy kutatásról, amiben azt vizsgálták, milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy elkapunk-e valami nyavalyát a repülőgépen egyik utastársunktól, aki szintén betegen szállt fel a gépre.

A tippek egyébként nem túl bonyolultak, de talán érdemes összeszedni őket. A védekezési stratégiánk alapját természetesen az kell, hogy képezze, hogy igyekezzünk minél kevésbé érintkezni a többi utassal. Tehát a helyfoglalásnál mindig válasszunk ablak melletti ülést, és a lehető leggyorsabban foglaljuk el a helyünket. Ha már leültünk, akkor a lehetőleg kevesebbet jöjjünk-menjünk a repülés ideje alatt.

Csak érdekességképpen megemlítem, hogy erre egyébként is akkor van a legkisebb motivációnk, ha − akár betegségmegelőzési célból, akár azért, mert szeretünk kibámulni az ablakon vagy szárnyhegy-fotókat készíteni a naplementével, akár azért, mert utáljuk, ha a mellettünk ülő utasok percenként másznak át rajtunk, akár egyszerűen azért, mert pont ezt sorsolta nekünk a foglalási rendszer – ablak melletti ülésünk van. Egy felmérés szerint ugyanis az utasok 38 százaléka egyszer sem áll fel a helyéről a repülés alatt, 38 százalékuk egyszer, 13 százalékuk kétszer, 11 százalékuk ennél is többször. Nem meglepő módon az ablak mellett ülők állnak fel legritkábban: ők 43 százaléka, a középső ülésen ülők 62 százalékban, a folyosó melletti ülésen ülők 80 százaléka hagyja el legalább egyszer a helyét leszállásig.


Melyik a repülőgép legveszélyesebb pontja?

Korábban már többször vizsgálták a repülőgép különböző pontjairól vett minták alapján, mi az, ami a legnagyobb valószínűséggel fertőz meg bennünket. És mi a legmocskosabb? Nem, nem a WC a mocskossági verseny győztese. Hát persze, hogy a lehajtható kis asztalok, ahonnan eszünk is. Ebben annak is szerepet tulajdonítanak egyébként, hogy sokan állítólag ezeket a kis asztalokat használják arra, hogy pelenkát cseréljenek a gyereken. Én elég sokat repülök és még nem láttam rá példát, de hajlamos vagyok elhinni.

A közös WC egyébként a harmadik a sorban, a lehajtható asztalokon kívül az ülészsebek is megelőzik őket. De előkelő helyen állnak a sorban a hosszabb utakon osztogatott párnák és takarók is. Azt is nemrégiben olvastam „bennfentes titkokat árult el egy sztyuvi” típusú cikkekben, hogy noha ezeket elvileg minden út után tisztítani kellene, a légitársaságok többségénél erre legjobb esetben is csak 1-2 havonta kerül sor. Gondoljunk bele, hányan tüsszögnek ez alatt abba a párnába?


Jó hír a tűfóbiásoknak

Ha már ennyire belemerültünk a fertőző betegségek témájába, a végére egy érdekességet hagytam. A kutatók most próbálgatnak egy influenza elleni vakcinát egereken, melyet nem injekció formájában kell majd beadni, hanem be lehet venni egyszerű tablettaként. Ez remek hír a tűfóbiásoknak is, akik akár a védőoltás összes előnyéről is hajlandók lennének lemondani, csak hogy tűt se lássanak. Az újításnak a legnagyobb előnyei azonban nem ebben vannak, hanem könnyebb az oltóanyagot tárolni és szállítani, hiszen nem igényel például hűtést. Ennél fogva könnyebben és olcsóbban eljuttatható a fejlődő országok mostohább körülményei között élő lakosaihoz is.

#repülés #gyerekkel_repülni


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

© 2019 Anyás-Apás