Anyás-Apás · 2023.10.23 06:14 · 6 perc

Megátkoztak volna, ha nem engedem a kislány megcsonkítását

Nekünk itt Európában úgy tűnhet, hogy ez a XXI. század, és a világ halad, de a világ számos pontján még ma is borzalmas tradíciók élnek, melyek nemegyszer nőket, sőt sokszor kislányokat sújtanak. Ha pedig azt hisszük, hogy ezek a problémák tőlünk oly távoliak, földrajzi és minden egyéb szempontból is, akkor egy-egy eset időről-időre figyelmeztet bennünket, hogy egy globális világban ezek bizony velünk élnek.

Gondoltad volna például, hogy a női nemi szervek megcsonkításával, az FGM-mel egy európai bíróságnak kell foglalkoznia?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Pedig pontosan ez történik éppen egy brit bíróságon. Igen, ez is a XXI. század. Egy nő ellen folyik ugyanis büntetőeljárás amiatt, hogy engedte, hogy egy 3 éves kislányt az FGM borzalmas eljárásának vessenek alá Kenyában. A kislány egyébként brit állampolgárságú, de – legalább az alapján, amit a médiából tudni lehet – minden bizonnyal afrikai bevándorlók gyermeke.

Az eset régen, 17 évvel ezelőtt történt, de úgy tűnik, hogy a brit törvények ilyen hosszú idő után is utolérik azt, aki ilyet követ el. A 39 éves Amina Noort azzal vádolják, hogy segítséget nyújtott egy nem brit állampolgárságú személynek a kislány nemi szerveinek rituális megcsonkításához Kenyában. A tett is borzalmas, de még inkább jelzi a tudatlanságot és sötétséget az a tény, hogy a nő azzal védekezett: attól félt, hogy átok sújtja majd, ha nem egyezik bele a csonkításba. A szomáliai születésű Noor pénteken tanúvallomásában úgy fogalmazott, hogy a közösség tagjai „kitagadták és átkozták volna” volna, ha nem vesz részt ebben.

„Fogalmam sem volt, hogy a beavatkozás árt-e a kislánynak, és nem is akartam megengedni, bármi is legyen az. De azt mondták, megátkoznak, ha megtagadom.”

„Amikor felkel a nap, a falu apraja-nagyja összegyűlik a füves tisztáson, ahol csoportos szertartásra készülnek. Az évszázados hagyományoknak engedelmeskedve, azon a választott napon végzik el a kislányokon a nemi szerv megcsonkítását, amit az angol rövidítés alapján az egész világ FGM-ként (female genital mutilation) ismer. A félelemtől halálsápadt, síró, anyjukba hiába kapaszkodó gyermekek egymás után kerülnek sorra. A szertartást az ebben oly jártas idősebb nő végzi, nagy becsben tartott pengéjével és késeivel, amelyeket minden csonkítás után letöröl. Az ellenszegülő kislányokat a törzs férfitagjai leküzdhetetlen béklyóként tartják mozdulatlan helyzetben, amíg a beavatkozás zajlik. Szerencsés, aki előbb következik, hiszen a később sorra kerülőknek végig kell nézniük társaik szenvedését, hallgatni sikoltozásukat, érezni a vér szagát, látni a vérző húscafatot, ami a nemi szervükből megmarad. A gyógyulás hetekig tart. Néhányan meghalnak vérmérgezésben, lázgörcsökben delirálva, a többség túléli. Lelkükbe nem lát be senki, a tradíciók némaságra kárhoztatják az FGM áldozatait.”

A vádirat szerint a kislányt 2006-ban egy kenyai utazás során csonkolták meg. Állítólag a vádlottal és egy másik nővel együtt utazott egy tuk-tukban egy magánházba a kelet-afrikai országban, ahol a beavatkozásra sor került. A bűncselekményre csak 2018-ban derült fény, miután a lány 16 éves korában az iskolai angoltanárának árulta el a titkát. A most 21 éves nőt – személyiségvédelmi okokból – nem nevezték meg a per során.

Amikor Noort kihallgatta a rendőrség, a nő először tagadta, hogy bárki megfenyegette volna őt, hogy rákényszerítse, hogy beleegyezzen a csonkításba. A bírósági tárgyaláson viszont már azt mondta, hogy kitagadással fenyegették és így vették rá a beleegyezésre.

„Hatalmas nyomás volt rajtam, ami ellen nem volt hatalmam bármit is tenni. Azt mondták, örök átok ül majd rajtam egész életemben, ha megtagadom.”

Az ügyész kérdésére, hogy miért nem szólt korábban a rendőrségnek, Noor azt felelte, nem tartotta biztonságosnak, hogy beszéljen róla, és különben sem kérdezte róla senki. Az északnyugat-londoni Harrowból származó Noor tagadja az ellene felhozott vádakat, a tárgyalás folytatódik.

A vádlott Szomáliában született, és 8 éves korában, a hazájában dúló polgárháború idején költöztek Kenyába. Az Egyesült Királyságba 16 évesen érkezett, később megkapta a brit állampolgárságot.

A bíróságon elhangzott, hogy az ENSZ adatai szerint a Kenyában élő szomáliai származású nők 94 százalékát vetik alá a csonkolásnak.

Fotó: Shutterstock

Az FGM-ről korábban már olvashattál cikkeket az Anyás-Apáson, itt és itt és itt.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük