top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kidobtam a gyerekem szertehagyott játékait, na és?

Egy anya TikTok videóban osztotta meg kissé szokatlan nevelési elveit. Elmondta, hogy a kisfiát azzal büntette, hogy a szemétbe dobta az összes játékát, miután a gyerek nem volt hajlandó rendet tenni a szobájában. Az első hallásra kissé szigorúnak tűnő „megtorlás” megosztotta a kommentelőket.

Felmerülhet persze a kérdés, milyen életkortól várható el, hogy a gyerek rendet tartson a maga kis birodalmában. Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy a szóban forgó gyerek mindössze ötéves. Te hogyan oldanád meg?

 

A Tabatha nevű felhasználó a TikTokra feltöltött videójában magyarázza el, hogy ezzel a drasztikus lépéssel azt akarta elérni, hogy a gyerek örök leckét kapjon arról, mi történik akkor, ha kétnapos kérlelés, könyörgés, felszólítás, fenyegetés ellenére is szanaszét hagyja a játékait a szobájában. A videón, amelyet azóta már sok millióan láttak, az anya bepillantást enged a gyerekszobába, ahol játékok borítják az egész padlót.

„Amikor két napja rimánkodsz a gyerekednek, hogy tegyen rendet a szobájában, de ő folyton azzal utasítja el a kérést, hogy nem csinálja meg, csináld meg helyette te, az anyja”

– kommentálja a látottakat.

„Oké, rendben, boldogan megcsinálom”

– jelenti ki eztán, majd őt látjuk a videóban, amint a gyerek összes játékát egy nagy fekete kukászsákba dobálja.

„Anyuci nem nevel a fiából tiszteletlen férfit. Nem az anyák vagy később a feleségek dolga, hogy mindent megcsináljon otthon. Az én gyerekeim ezt nagyon gyorsan megtanulják majd”

– indokolja a drasztikus lépést, majd azt magyarázza, hogy tisztában van vele, hogy ez eléggé „extrém” nevelési módszer, de biztos benne, hogy a kisfia gyorsan érteni fog belőle.


A videó élénk reakciókat váltott ki, melyet az egymilllióhoz közelítő lájkszám és a több tízezer hozzászólás is jelez. Nem meglepő módon ez utóbbiak két, jól elkülönülő pólus köré csoportosulnak: voltak, akik egyetértettek ezzel a „szerető szigorúsággal”, míg másokat finoman szólva sem győzött meg a módszer.


Volt, aki nagyon röviden és velősen fejezte ki nemtetszését:

„Nem, nem, nem.”

Mások bővebben is kifejtették ellenvéleményüket:

„Nekem túlságosan szigorúnak tűnik, ha egy olyan kis gyereket, aki életkoránál fogva még nem képes teljes felelősséget vállalni a dolgaiért, azzal büntet a szülő, hogy megfosztja az összes játékától. Ha azt akarod, hogy rend legyen a gyerekszobában, akkor kezdd azzal, hogy közösen csináljátok, míg aztán szép lassan eljut oda, hogy végül önállóan is boldogul.”

A harmadik kommentelő arra figyelmeztette az anyát, hogy ezzel nem feltétlenül azt a célt éri el, amit szeretne. Szerinte szülői alkalmatlanságra vall, ha valaki ehhez az eszközhöz nyúl.


Végül egy vélemény az anya módszerével egyetértők közül:

„Jól tetted! Azok a szülők, akik most beszólnak neked, valószínűleg szintén nemtörődöm gyerekeket nevelnek, akik nem tisztelnek semmit és senkit, még a saját szüleiket sem.”

Melyik táborral értesz egyet? Te hogyan oldanád meg?

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page