top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az anyaság felér két és fél munkahellyel

Nemrégiben a túlóratörvény módosítása borzolta a kedélyeket. Nézzük, hogy egy anya munkaideje beleférne-e az új túlórakeretbe! Egy amerikai felmérés szerint az anyák heti munkaideje átlagosan 98 óra, ami a kulturális és anyagi különbségeket ismerve egészen biztosan legalább ugyanennyi – ha nem több – nálunk is.


Az anyaként végigdolgozott heti munkaórák száma körülbelül két és fél teljes állásnyi munkahelyi munkaidőnek felel meg.


 

Már-már elcsépeltnek számítanak azok a történetek, amikor az otthoni munkájuk el(nem)ismertségéért lobbizó anyák – az örökös „ugyan mibe fáradtál el estére, hiszen csak itthon vagy és semmit nem csinálsz?” kérdést megunva – egy napra felfüggesztik a házimunkát és a gyerek(ek) körüli teendőket. Aztán amikor a férj este hazaér, a totális káoszra mutatva csak ennyit mondanak: „Így néz ki a lakás, ha azt a „semmi” itthoni munkát NEM végzem el.”


Két teljes állás és egy részmunkaidő

Most egy felmérésben pontosan számszerűsítették is, mennyi munkát végez el egy anya. A Welch felmérésében 2000 amerikai anyát kérdeztek meg, akiknek gyerekei mind 5 és 12 év közöttiek voltak. A válaszokból az szűrhető le, hogy egy átlaganya heti munkaideje 98 óra, azaz annyi, amennyit annak kell ledolgoznia, aki két munkahelyen teljes munkaidőben, míg a harmadik munkahelyén félállásban dolgozik.


Miről árulkodik még a felmérés egy átlagos anya mindennapjairól?

Egy átlaganya reggel negyed hét és fél hét között kel fel, és megállás nélkül dolgozik este fél kilencig. Ráadásul ezek átlagértékek, tehát a válaszadók között bőven voltak olyanok is, akiknek egy ilyen munkanap lazának számítana. Egy anyának átlagosan napi egy órája és hét perce jut saját magára.

A felmérés készítői kiemelik, hogy az adatok egyértelműen rávilágítanak, mennyire embert próbáló egy anya hétköznapja, melyben sorban egymás után, szünet nélkül jönnek a feladatok, hogy estére legalább nagyjából a végére érjen a teendőknek. Minden tíz megkérdezett nő közül négyen ezt úgy fogalmazták meg, hogy az egész hetüket feladatok soha véget nem érő soraként élik meg.

Amikor azt kérdezték tőlük, melyek azok a dolgok és eszközök, melyek legtöbbet könnyítenek az életükön, akkor a legtöbben a nedves törlőkendőket, az iPadeket, a televíziós gyermekműsorokat, az étel-házhoz szállítást, a Netflixet, illetve a bébiszitterek és a nagyszülők által nyújtott segítséget említették.

„Az elfoglalt anyák számára nemcsak a szoros munkarend a megterhelő, hanem az is, hogy folyamatosan el kell látni és etetni a családot, és a feladatok napról-napra, hétről-hétre újratermelik önmagukat” – emelte ki a felmérés vezetője.

Az adatokból nem kétséges, hogy az anyák jelentős része teljes fordulatszámon, minden erejét latba vetve dolgozik, így nem csoda, hogy például csaknem háromnegyedük nyilatkozott úgy, hogy olyan „apróságokra” már sem ideje, sem energiája, hogy olyasmire is figyeljen, hogy egészséges ételeket és nassolni valókat adjanak a gyerekeknek.

Úgy tűnik, hogy semmi új nincs a nap alatt, hiszen a fentiekkel a gyakorló anyák pontosan tisztában vannak, hiszen minden nap a saját bőrükön érzik. A felmérés készítői sem ringatják magukat abban a hitben, hogy feltalálták a spanyolviaszt. A felmérésnek azt az üzenetét viszont fontosnak tartják, hogy a társadalomban jobban tudatosítani kellene, hogy az anyák nagyobb támogatást és segítséget igényelnek, mind a szűkebb közösségen belül, mind a társadalom részéről, mind pedig a munkahelyeken.

Vagy legalább néha egy köszönömöt.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Comments


bottom of page