top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ki állja a fogamzásgátlás költségeit, te vagy én?

Az ugye nem kérdés, hogy egy nem kívánt terhesség megelőzése a pár mindkét tagjának érdeke. Más kérdés, hogy valahogy még mindig az van a fejekben, hogy a fogamzásgátlás a nők dolga, hiszen általában ő „szív” nagyobbat, ha mégis „becsusszan” a baba, ennél fogva valahogy azt is természetesnek veszik sokan, hogy akkor a fogamzásgátlás költségei is ő állja. Holott mindenki tudja, hogy nem filléres dolgokról beszélünk, legyen az fogamzásgátló tabletta, spirál vagy egyéb fogamzásgátló eszköz.

Előbb jöjjön egy poszt a Redditről, melynek írója már az első együttlét előtt azon vitatkozott össze a párjával, melyikük költségére történjen a védekezés. A végére hagytam azt a kommentet, amelyik ugyan nem konkrétan a „ki fizessen” kérdésre válaszol, de benne van szinte minden fontos a védekezésről. És a legvégén egy linkgyűjtemény az Anyás-Apás fogamzásgátlással kapcsolatos eddigi cikkeiből.

 

Először a Reddit-poszt, melyben a pár férfi tagja már jó előre pontosan tisztázni szeretné, ki állja a cehhet:

„A párommal először fog megtörténni, és felmerült a kérdés, mivel védekezzünk. Úgy gondoltuk, az első alkalmak során óvszert használnánk, majd a későbbiekben újra beszéljük. Viszont arról másképp gondolkozunk, hogy kinek illene venni. Teljesen ellentétesen állunk a helyzethez. Nálunk az volt a normális, hogy a fogamzásgátló a nő dolga, az óvszer a férfié. Náluk és a haverjainak is az a közös véleményük, hogy nem az „elszenvedő” fél fizet. Azaz a nő teste szenvedi el a gyógyszert, a férfi fizet. A férfi farka szenvedi el a gumit, a nő fizet. Ami szerintem több szempontból is megkérdőjelezhető. Én úgy gondolom, eleinte neki illene venni, majd a továbbiakban együtt. Persze a nőnek legyen esze, nála fixen legyen mindig. Viszont sajnos jogosan az is felmerült a fejemben, hogy anyagiasságból ő nem akar venni és inkább az én pénztárcám terhelné ezzel. Szóval a kérdésem az lenne: A férfi vagy a nő dolga az óvszervásárlás?

Van, akik nem gondolják túl:

„Mindig az veszi, akinek eszébe jut, nem gondoljuk túl.

Van, aki szerint ilyen szarrágó pasitól hanyatt-homlok menekülni kell:

„Hű, erre konkrétan szavakat nem találok. Azt hittem, hogy az exemnél garasoskodóbb, szarrágóbb ember nem létezik. De még nála is teljesen alap volt, hogy megveszi a gumit, mert egyrészt ő tudja, hogy melyik felel meg neki, másrészt nem akart gyereket. Az meg, hogy „elszenvedő fél”... Rég rossz, ha a szexről bármelyikőtöknek is a szenvedés jut eszébe. Hidd el, jobbat érdemelsz. Ő meg találkozgasson csak a jobb kezével, akkor keményen megspórol egy ezrest.”

Van, aki szerint rettentő kínos ez a férfi részéről:

„Ez már 17 évesen is rettentő kínos lett volna nekem. Akivel ebben nem tudtok megegyezni, hidd el, hogy azzal nem akarsz szexelni. Eleve árulkodó a tény, hogy szenvedésnek hívja a gumit és összehasonlítja a tablettával.

Van, aki szerint – férfi létére – az ilyen kapcsolat eleve halálra ítéltetett:

„Férfiként írom, hogy ennek a kapcsolatnak nincs jövője. Ez a hozzáállás még 15-16 évesen is kínos. Ebből látszik, hogy nem vesz komolyan. Engedd el még most és keress egy normális pasit.

Van, aki már az „elszenvedő fél” kijelentésnél elakadt:

„Ne haragudj, de 26 éves srácként ezeket a sorokat konkrétan rossz volt olvasni. Mi az, hogy elszenvedő fél? Ilyen hülyeséget rég olvastam. Azért óvszert húzni nem egy olyan iszonyat borzalmas dolog, bármennyire is próbálják ezt eladni páran. Másfél éve vagyok együtt a mostani barátnőmmel, és sose volt probléma az óvszer, és nem is volt kérdés, hogy mindig én vettem, szimplán már csak azért is, mert én tudom, melyik a méretem, melyik passzol, kényelmes stb. Viccen kívül: menekülj, ez az ember egy másodpercet nem érdemel, ha komolyan gondolja ezeket.

Van, akinek már egy ilyen beszélgetés is felkapcsolná a piros lámpát az agyában:

„Ez nálam egy akkora red flag lenne, hogy nem is történne már meg semmi. Egyáltalán nem kellene felmerüljön ez a kérdés, és ha felmerül, ő férfiként mégis hogyan és miért hárítja rád az óvszervásárlást? Ez az elszenvedő feles megközelítés meg akkora bullshit, mégis mi ez a mártírkodás? Egyáltalán hogyan hasonlítható az óvszer felhúzása egy hormonokat tartalmazó gyógyszer folyamatos szedéséhez, aminek hatásaival te is csak később fogsz szembesülni? Szegénykém, mennyire szenvedhet...”

És van, aki szakmai érvek szerint közelíti meg a kérdést, a kommentben minden fontos benne is van:

„A férfié. És kérlek, a fogamzásgátlót csak akkor gondold újra, ha a nőgyógyász vérképet kér előtte (és nincs trombózisra hajlamod, a májfunkciód is rendben van, valamint nem szedsz semmit, ami miatt kontraindikált), nem fogod elfelejteni. Továbbá tartjátok magatokat ahhoz, hogy ha megnő a teherbe esés kockázata például betegség miatt, akkor továbbra is óvszert használtok, és ha neki volt korábbi partnere, akkor fixen szűreti magát. Nem jó buli a HPV, és még az oltás se véd az összes variáns ellen. Az óvszer nem szenvedés, ez csak hiszti, de neked a fogamzásgátló konkrétan életveszélyes lehet, de jobb esetben is befolyásolja a teljes hormonrendszered. Nem ugyanaz az áldozat.

Forrás: Reddit

Fotó: Dreamstime


Ezek is érdekelhetnek:




bottom of page