top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hamarosan szedhetnek fogamzásgátlót a férfiak is?

Egy most közzétett vizsgálatban kedvező tapasztalatokat szereztek egy vegyülettel, mely akár már a közeljövőben férfiak által szedhető fogamzásgátló tabletták alapja lehet. A férfiaknak a mellékhatások miatt sem kell aggódniuk, ugyanis a kipróbálás során a szer semmilyen komoly mellékhatást nem okozott.


A DMAU a hímivarsejtek termelődésében szerepet játszó hormon elnyomása révén fejti ki a hatását.


 

A nők régóta nehezményezik, hogy a hormonális fogamzásgátlás minden nyűge – a naponkénti tablettaszedés, a hormonhatás okozta, de még a tabletta kiváltásának anyagi terhe – is őket sújtja. Talán javíthat ezen az egyenlőtlen helyzeten az az ígéretes vizsgálat, melyben egy férfiak által szedhető fogamzásgátló hatóanyagát tesztelték.

A férfi fogamzásgátló ígéretes hatóanyagaként szóba jövő DMAU-t (dimetandrolon-undekanoát) naponta egyszer, kapszula formájában vették be a vizsgálat résztvevői. A DMAU hatása azon alapul, hogy gátolja a hímivarsejtek termelődéséhez szükséges férfi hormon, a tesztoszteron szintjét. A férfiak számára jó hír, hogy ebben a vizsgálatban a 83 részt vevő férfi egyike sem tapasztalt a kapszula szedésével összefüggésben jelentősebb mellékhatásokat.

A férfi fogamzásgátlók kifejlesztése terén tett nagy előrelépésről az Endokrin Társaság éves kongresszusán számoltak be.

„A tudósok évtizedek óta dolgoznak a férfiak által szedhető fogamzásgátló kifejlesztésén – mondta el a kongresszuson Monica Laronda endokrinológus, aki maga is részt vett a kutatásban. – A DMAU nagyon ígéretes hatóanyagnak tűnik e célra.”

Bár a közvélekedés szerint a férfiak boldogan a nőkre hárítják a hormonális fogamzásgátlás összes terhét, a felmérések azt mutatják, hogy a férfiak jelentős része érdeklődik egyéb védekezési módszerek iránt is az óvszeren és az ondóvezeték műtáti lekötésén, a vazektómián kívül.

Ahogyan már említettem, a DMAU a férfi nemi hormon hatásának elnyomása révén hat, előnyös tulajdonsága ugyanakkor, hogy a fogamzásgátló szedésének abbahagyása után a nemi hormonok szintje gyorsan visszaáll a gyógyszerszedés előtti szintre, ezzel együtt a nemzőképesség is visszatér.

A DMAU-t három különböző dózisban tesztelték, ám egyik dózis sem okozott jelentős mellékhatásokat. Enyhébb mellékhatásként a férfiak egy része kisfokú súlygyarapodásról számolt be, míg másoknál a „jó” koleszterin szintje csökkent a vérben. Elvileg várható, hogy a tesztoszteron szintjének csökkenése a nemi vágy lanyhulását vonja maga után, ám erről a 83 férfi közül csak nyolcan számoltak be a gyógyszerszedés ideje alatt. A laboratóriumi vizsgálatok azt is megerősítették, hogy a DMAU nem károsítja a májat.

A kutatók most újabb vizsgálatot terveznek, és ha az is a mostanihoz hasonló ígéretes eredményeket hoz, akkor már párok próbálhatják ki a szert „élesben”, fogamzásgátlás céljára.

„Nehéz megoldani egy problémát, ha eleve kizárjuk azt, hogy a világ népességének fele bármit is tegyen az ügyben” – mondja Arthi Thirunalai, a Washington Egyetem endokrinológusa, amivel ő is arra utalt, hogy a hormonális fogamzásgátlás felelőssége eddig mindvégig kizárólag a nőkre hárult.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page