top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A védekezés nem csak a nők dolga ám!

Bár a közvélekedés szerint a fogamzásgátlás a nő dolga és felelőssége, ez valójában egy kétszereplős játszma. Ezt a gondolatot kívánják a középpontba emelni a holland egészségügyi hatóságok nemrégiben indított kampányukkal, mellyel a védekezés fontosságára akarják felhívni a férfiak figyelmét is.


Azt a szemléletet, hogy ez kizárólag a nők dolga, az is erősíti, hogy a fogamzásgátlási módszerek többségét a nők számára fejlesztették ki.

 


Ha a fogamzásgátlásra kerül a szó, mindenki hite, vérmérséklete és neveltetése alapján ítéli meg vagy éppen ítéli el a kérdést. A katolikus egyház szerint például a fogamzásgátlás bűnös dolog. Ennek az az alapja, hogy az emberi életet a fogantatástól számítják, és mivel több védekezési módszer is úgy védi ki a terhességet, hogy megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását, az egyház szerint a fogamzásgátlás közönséges gyilkosság – kicsit leegyszerűsítve a kérdést.

De nemrégiben nagy vihart kavart például a tanzániai elnök, John Magufuli is.  Ő egy országjáró körútján pöttyentette el azt a véleményét, hogy a fogamzásgátlás a lusta emberek mentsvára, akik csak azért fordulnak a tabletták és az óvszerek felé, mert félnek attól a felelősségtől, amit egy-két-három-sok gyerek felnevelése jelent. Ő arra biztatta a tanzániai nőket, hogy ne foglalkozzanak ilyen modern hívságokkal, dobják el a fogamzásgátlókat, inkább sokasodjanak és szaporodjanak, ő és kormánya pedig mindent meg fog tenni az egészségügyi helyzet javítása érdekében Tanzániában. Utalást tett arra is, hogy járt Európában, és látta a családtervezés „hatásait”. Vannak országok, melynek népessége folyamatosan csökken, és nem áll rendelkezésre elegendő munkaerő - figyelmeztetett.

Abban azonban szinte mindenki egyetért – legyen katolikus egyházfő, tanzániai elnök vagy Jani innen a szomszédból −, hogy a nők és csakis a nők dolga a nem kívánt terhesség elleni védekezés. Korántsem véletlen, hogy a férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátlók többszöri próbálkozás ellenére sem értek el átütő sikert és népszerűséget a célcsoport – a férfiak – körében.


A fogamzásgátlás a férfiak felelőssége is!

Ezzel a szemlélettel kívánnak szakítani a holland Rutgers és SOA Aid Nederland szervezetek, melyeknek új kampányában a cél, hogy a férfiak figyelmét is felhívja a védekezés fontosságára és felelősségére. Azt mondják, hogy a nem kívánt terhesség elkerülésének feladata jelenleg túlnyomórészt a nőkre hárul, noha a terhesség létrejöttében még egyenrangúan vesz részt a férfi és a nő is. „A fogamzásgátlók többségét a nők számára fejlesztették ki – mondja a kampány egyik szervezője. − Nekik kell orvoshoz menniük, észben tartaniuk, hogy bevették-e a tablettát, és őket sújtja a fogamzásgátlók összes mellékhatása és költsége is. Pedig a becsúszott terhességért a férfiakat éppen akkora felelősség terheli, mint a nőket. Az aránytalan terhek egyre inkább éreztetik a hatásukat, és mind több nő követeli, hogy a férfiak is vállaljanak felelősséget a védekezésben.” Mivel a nők néha megfeledkeznek a tabletta bevételéről, vagy akarattal hagyják abba a tablettaszedést a mellékhatások miatt, fontos, hogy a férfiak is fordítsanak figyelmet a védekezésre – tanácsolja. A Facebookra és az Instagramra kitett videóikban arra hívják fel a figyelmet, hogy a védekezést egyik nem képviselői sem hagyhatják a partnerre. A férfiak használhatnak óvszert, figyelmeztethetik partnerüket, hogy ne felejtsen el fogamzásgátlót felíratni és azt kiváltani, de megoszthatják a gyógyszerkiváltás költségeit is − már legalábbis ha az adott országban nem ingyenes a fogamzásgátló tabletta kiváltása.

A Rutgers adatai szerint minden ötödik holland férfi érintett volt már nem kívánt terhességben.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page