top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kapcsold ki a kamerát, ha szoptatsz!

A napokban egy férfi kért tanácsot egy szülők által látogatott oldalon. Történt, hogy egyik kolléganője a mostanában szokásos online munkahelyi meeting alatt szoptatta babáját, a férfi pedig csak annyit kért tőle privát üzenetben, hogy szoptasson tovább nyugodtan, de arra az időre kapcsolja ki a kamerát.

Ő azt gondolta, hogy korrekt és diszkrét módon intézte a kérdést, kolléganője mégis kikérte magának, és alapvető anyai jogának megsértéseként értékelte, hogy nem ott és úgy és azok szeme előtt szoptat, ahol és ahogy és akik szem előtt akar.

 

A nyilvános szoptatás kérdése eléggé megosztó téma, több történetet is hoztam már róla itt az Anyás-Apáson is. Én magam azt gondolom, hogy mindenkinek joga van ott és akkor szoptatni, amikor akar, akár uszodában, akár étteremben, akár templomban, akárhol. Viszont illik tiszteletben tartani a többi ember érzékenységét is a kérdésben, azaz a lehető legdiszkrétebb módon megoldani a dolgot. Annál is inkább, mert szerintem a nyilvános szoptatás elfogadása szempontjából inkább kontraproduktív az a hozzáállás, amikor az anyai jogok ádáz védelmezőjeként, nemegyszer szerintem kifejezetten provokatív célból kicsapjuk a mellünket ott, ahol éppen eszünkbe jut. Ráadásul a megoldás egyáltalán nem bonyolult, például egy nagyméretű kendő, akár szép és divatos színekben és mintával csodát tud tenni. Brit tudósok pedig kikutatták, hogy nem befolyásolja hátrányosan a baba fejlődését a szoptatóskendő használata és az, ha mások érzékenységére is tekintettel vagyunk a nyilvános szoptatás körülményeinek megteremtésekor.


De ha lehet még csavarni egy kicsit ezeken a történeteken: mi történik akkor, ha a „nyilvános” hely valójában az otthon négy fala között van, ami egy bekapcsolt kamerától válik nyilvánossá? Amit az anya azért nem hajlandó kikapcsolni, mert az off gomb használatát legelemibb anyai jogainak megsértéseként értékeli?


Egy Carl nevű férfi az interneten kért tanácsot, hogy valóban ő járt-e el megengedhetetlen módon, amikor egy délelőtti munkahelyi videókonferencia közben arra kérte az otthonából bejelentkező kolléganőjét, hogy kapcsolja ki addig a kamerát, amíg megszoptatja babáját.

Ezt írta:

„A home office időszakában a munkánk részét képezik a mindennapos délelőtti online meetingek. Igazából a megbeszéléshez a videófunkcióra nincs is igazán szükség, de így szoktuk meg. Az egyik kolléganőmnek kisbabája van, és az egyik ilyen szokásos konferenciahívás alatt éppen szoptatott. Nyilvánvaló, hogy a babát meg kell szoptatni, ha éhes, de ő erre az időre sem kapcsolta ki a kamerát vagy némította el a mikrofont. Nem mondom, hogy mindent láttunk premier plánban, de nem takarta el magát, ezért eléggé sokat. Küldtem neki egy privát üzenetet, melyben arra kértem, hogy a szoptatás idejére kapcsolja ki a kamerát, de ezen halálosan megsértődött és felháborodott. Hangsúlyozom, hogy nem nyilvánosan kértem, hanem privát üzenetet küldtem neki. Azt válaszolta, hogy udvariatlanság, ha videókapcsolat nélkül vesz részt a beszélgetésben, és különben is joga van megszoptatni a gyerekét. Tényleg helytelen volt a kérésem?”

Az Anyás-Apás szoptatásról szóló cikkeiért ide kattints!


Több mint 1000 komment érkezett a kérdésére. Valaki ezt írta:

„Nem várom el senkitől és tőlem sem várhatja el senki, hogy a tárgyalóban a meeting közben valakinek a mellét nézzem, amint éppen szoptat. A Zoom hívás semmiben nem különbözik ettől. Mindennek megvan a maga helye és ideje.”


„Az a helyzet, hogy ebben a történetben senkinek nem magával a szoptatással van problémája, hanem magával a szituációval. A hatéves gyerekemet sem viszem be egy munkahelyi megbeszélésre, de ha mégis, akkor előbb megetetem”

– írta valaki más.

„Én egyáltalán nem vagyok a nyilvános szoptatás ellensége, és annak sem vagyok a híve, amikor egy anyát megszégyenítenek azért, mert nyilvános helyen szoptatja meg a babáját. De itt csak egy kikapcsológomb megnyomásáról volt szó, könyörgöm! Senki nem kérte, hogy hagyja abba a szoptatást vagy lépjen ki a beszélgetésből.”

Nem is emberek lennének persze, ha nem lettek volna olyanok is, akik harcosan megvédték a nő álláspontját azzal kapcsolatban, hogy alapvető emberi jogaiban sérül akkor, ha a szoptatás idejére a kollégái nem látják, csak hallják őt.

Nyilvánvalóan nem érti vagy nem akarja érteni a szituációban rejlő problémát az összes olyan kommentelő, aki ehhez hasonló módon szólt hozzá a történethez:

„Egy anyának joga van akkor és ott szoptatni, amikor és ahol a baba megéhezik. Az anya nem tudja befolyásolni, hogy a baba mikor kér enni. Sok ember elfeledkezik arról is, hogy a jelenlegi korlátozások között nem lehet bébiszittert hívni vagy bölcsődébe vinni a gyereket. És ha nincs, aki segítsen, akkor az anyának választania kell, hogy a gyerek sírását hallgatja vagy inkább megeteti. Előfordulhat, hogy a babánál nem alakult ki tervezhető napirend, de az anya a munkahelyi konferenciahívásról nem akar távol maradni.”

Kikapcsológomb, hmmmm...?

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page