top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

HPV elleni vakcina: hivatalosan is biztonságos

Unásig ismételt tény: a humán papillómavírus, azaz a HPV a méhnyakrék legfontosabb oka. Az is tény, hogy létezik vakcina a HPV ellen, mellyel a töredékére csökkenthető e ráktípus. Azonban még mindig csak a veszélyeztetett korosztály töredéke kapja meg a védőoltást világszerte. Ha utánajárunk az okoknak, akkor előkelő helyen áll a vakcinák biztonságosságával kapcsolatos aggodalom.


Vajon mekkora statisztika győzné meg a kétkedőket? Szerinted 28 millió elegendő lenne?

 


A humán papillómavírus igazoltan lényeges szerepet játszik a méhnyakrák kialakulásában. Többféle vakcina is forgalomban van már a HPV-fertőzés megelőzésére, és számos országban életkorhoz kötött oltásként javasolják a 12-13 éves lányok számára, sőt a fiúknak is, egyrészt azért, mert ez ha lányokat is védi, másrészt azért, mert egyre több bizonyíték van arra, hogy a HPV fiúknál is okozhat daganatokat, például garatrákot.


A múltkor kitettem egy kérdést az Anyás-Apás Facebook-oldalára, melyben arra az elképzelt szituációra kérdeztem a megoldásodat, hogy azzal jön haza a gyermeked, hogy szeretné beadatni magának a HPV elleni védőoltást, te azonban ellenzed a dolgot, mert annyi mindent hallottál és olvastál róla össze a neten.


Úgy látszik, hogy az Anyás-Apást az átlagosnál tudatosabb szülők olvassák, mert a válaszok túlnyomó többségét úgy lehetne összefoglalni, hogy ez nem fordulhat elő, mert nem ellenzed a HPV elleni védőoltást. A mostani mini közvélemény-kutatásban nem került elő az az egyébként gyakori érv, hogy azért ódzkodnak sokan a HPV elleni vakcinától, mert tartanak attól, annak beadatása kockázatos, sőt talán a gyógyszergyárak nem is tesztelik kellőképpen ezeket az oltóanyagokat, mielőtt forgalomba hozzák.


Ez utóbbi érvet viszonylag könnyű cáfolni, hiszen a vakcináknak is ugyanolyan szigorú engedélyeztetési eljáráson kell keresztülmenniük, mint a gyógyszereknek, mielőtt forgalomba kerülhetnének. A vakcinák biztonságosságáról vonatkozó aggodalmakat természetesen csak statisztikákkal, számokkal lehet eloszlatni. Többek között ezért is van az, hogy a gyógyszergyárak és az egészségügyi hatóságok is szorosan nyomon követik, hogy egy-egy oltóanyag beadása kapcsán milyen mellékhatások fordulnak elő.


Éppen nemrégiben került nyilvánosságra néhány ilyen vizsgálat az úgynevezett 9-valens HPV-vakcinával kapcsolatban. (A HPV elleni védőoltásoknál a „valens” kifejezés előtti szám azt jelzi, hogy az adott vakcina a nagy kockázatú, azaz a nagy valószínűséggel rákot okozó HPV-törzsek közül hánnyal szemben nyújt védelmet. Értelemszerűen, minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb az a védelem, melyet az adott vakcina kínál.)


A 28 millió elég nagy szám, hogy meggyőzzön téged is?

Korábban már nagyszámú adat bizonyította a 4-valens HPV-vakcina biztonságosságát. A 9-valens vakcina esetében a most közzétett adatok azt bizonyítják, hogy 839 ezer dózis beadása után nem észleltek általános túlérzékenységi reakciót, idegrendszeri gyulladásos betegség, görcsroham, sztrók vagy vénák vérrög okozta ez záródásával járó állapot gyakoribb előfordulását. „Ha a HPV-oltás kockázatait és hasznát egymással szembeállítva mérlegeljük, akkor azt kell mondanunk, hogy a nagy statisztikai adatok meggyőzően igazolják, hogy biztonságos megelőzési módszerről van szó” – vonják le a következtetést a szakemberek.

Mostanában egy másik hasonló vizsgálat eredményei is nyilvánosságra kerültek a Pediatrics című lapban. Ebben csaknem 28 millió (!) adag 9-valens HPV-vakcina de adása után arra jutottak, hogy egy 1 millió adagra számítva átlagosan 259 esetben jelentenek mellékhatásokat, melyek azonban csak 7 esetben minősülnek súlyosnak. Súlyos szívritmuszavarról például minden 1 millió adag leszámítva kevesebb mint egy esetben számolnak be.


Amikor valamilyen tudományos adat szóba kerül, akkor hajlamosak vagyunk legyinteni, azzal elintézve a dolgot, hogy a brit tudósok már megint egy marginális problémára kerestek választ pár ember adatai alapján. A méhnyakrák a negyedik leggyakoribb daganat a nők körében, mely az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 570 ezer nőt betegít meg a világon évente, és az összes női rákbetegség több mint 6 százalékát teszi ki. A HPV elleni vakcina biztonságosságával kapcsolatos adatok pedig több mint 28 millió adag beadásából szerzett tapasztalatokból származnak.

Ez így már számodra is eléggé meggyőző?

Forrás: Pediatrics


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page