top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A HPV rákot okozhat? Téééényleg?

Frissítve: 2019. okt. 4.

Egy most megjelent vizsgálat szerint az amerikai felnőttek csaknem háromnegyedének fogalma sincs arról, hogy a humán papillómavírus (röviden HPV) többféle ráktípussal is összefüggésbe hozható – nemcsak a viszonylag közismertebb méhnyakrákkal, hanem más daganattípusokkal is.


Tartok tőle, hogy ha nálunk végeznének ilyen felmérést, legalább ennyire rossz vagy még ennél is rosszabb eredmények születnének.

 

Az amerikai prevenciós hivatal, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a humán papillómavírus (HPV) okozta fertőzés „annyira gyakori, hogy csaknem minden, aktív szexuális életet élő nő és férfi megkapja élete folyamán valamikor”. Bár a HPV-fertőzés lehet akár tünetmentes is, amikor a beteg nincs is tudatában fertőzöttségének, máskor súlyos következményekkel járhat, rosszindulatú daganatokat, rákot okozhat. Viszonylag ismertebb tény, hogy a HPV-fertőzés összefüggésben állhat a méhnyakrák kialakulásával, azt viszont kevesebben tudják, hogy szájüregi rákot, végbélrákot vagy hímvesszőrákot is okozhat.

A HPV-fertőzés megelőzésére létezik már védőoltás is, melyet nemcsak a kamaszlányok, hanem a fiúk számára is javasolt beadatni – a HPV-vel összefüggésbe hozott ráktípusok ismeretében talán nem nagyon kell magyarázni, hogy miért.

Annak ellenére, hogy a betegségek megelőzésével foglalkozó szakemberek minden létező fórumon kommunikálják a HPV összefüggését különböző ráktípusok kialakulásával, a texasi egyetem most közzétett kutatása szerint a megkérdezett felnőttek túlnyomó többségének fogalma sincs erről a veszélyről. A cikk szerzői kiemelik, hogy az információhiánynak is jelentős szerepe lehet abban, hogy a HPV elleni védőoltás népszerűsége az országok többségében lényegesen elmarad a várttól – annak ellenére, hogy számos állam egészségügyi hatóságai ingyenes biztosítják a vakcinát a megfelelő életkori csoportok számára. Az országok közül Ausztrália élen jár e téren, ahol is nemcsak a lányok, hanem a fiúk is évek óta szervezett oltási programok keretében juthatnak hozzá a HPV elleni vakcinához, melynek nyomán máris töredékére csökkent például a méhnyakrák előfordulása.

A JAMA Pediatrics című lapban nyilvánosságra hozott felmérésben 2564 felnőtt férfit és 3697 nőt kérdeztek meg HPV-vel kapcsolatos ismereteikről. A 18 és 26 év közötti férfiak kétharmada, a nők egyharmada nem volt tisztában azzal a ténnyel, hogy a HPV méhnyakrákot okozhat. Még rosszabb volt a helyzet akkor, ha a HPV okozta egyéb rákokra (szájüreg, végbél, hímvessző) kérdeztek rá, melyek esetében a férfiak több mint 80 százalékának, a nők 75 százalékának nem volt tudomása. Ez egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy a HPV egyéb ráktípusokat okozó hatását 10 férfi közül 2-nél is kevesebb, 10 nő közül is mindössze csak 2-3-an ismerik.


Ha a szülők sem tudják, az bizony nagy gond

Az összes életkori csoportot tekintve a „tudatlanok” aránya körülbelül 70 százalék volt. A kutatók kiemelik, hogy az információhiány a 27 és 45 év közötti, illetve a 46 év feletti korosztályban a legaggasztóbb, ugyanis ebből a korosztályból kerül ki a szülők többsége, akik döntésre jogosultak védőoltások beadatásáról gyermekeik számára.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy különösen a méhnyakrákon kívüli egyéb rákfajták esetében van szükség a jelenleginél jóval hatékonyabb tájékoztató kampányokra, mert miközben a méhnyakrák előfordulása – a szűrésnek és a védőoltásnak köszönhetően – az utóbbi 15-20 évben csökkent, addig a szájüregi és garatrákok előfordulása a férfiak körében több mint 200 százalékkal, a végbélrák előfordulása a nők körében csaknem 150 százalékkal emelkedett.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page