top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Férfiak számára veszélyesebb az orális szex – de mit mond erről Michael Douglas?

A humán papillóvírusról, azaz a HPV-ről szólva mindenki fejében azonnal a nők és a méhnyakrák ugrik be. Pedig a HPV-nek a méhnyakrákon túl van még egy nagy bűne: a fej-nyaki, torok- és garatrákok okozója is. Ahová orális szex kapcsán jut. És a férfiak különösen védtelenek.


A férfiak esélye négyszer nagyobb arra, hogy az orális szex során a szervezetükbe került HPV rákot okozzon náluk, mint a nők esetében. A nemi különbségekért a férfiak gyengébb immunrendszerét okolják.


 

A HPV a szexuális úton terjedő kórokozók egyik leggyakoribbja, mely férfiaknál hímvessző- míg nőknél méhnyak- vagy hüvelyrákot okozhat a leginkább. A HPV azonban mindkét nemnél növeli a végbél és garatrákok kialakulásának kockázatát is. Az USA-beli statisztikák szerint 79 millióra tehető a HPV-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, mely leggyakrabban a nemi érintkezés valamelyik formájával terjed, legyen az hüvelyi, anális vagy orális.


A férfiak gyorsabban elkapják a szájüregi fertőzéseket

Úgy tűnik, hogy a férfiak hajlamosabbak a szájüregi ráknak „megágyazó” HPV-fertőzés kialakulására, mint a nők – még nagyjából azonos szexuális szokások mellett is. Az is bizonyítottnak látszik, hogy férfiaknál a vírus hosszabban perzisztál a szervezetben, és hosszabb idő telik el a vírus eltűnéséig.

Ráadásul a szűz férfiak sem érezhetik biztonságban magukat, hiszen a HPV orális szex útján is terjedhet. A Texas Egyetem professzora, dr. Alan Nyitray ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a HPV elleni védőoltás mérlegelésekor nemcsak az kell figyelembe venni, hogy az adott személy él-e a nemi érintkezés hagyományos formáival.


Michael Douglas is az orális szexet okolta torokrákjáért

Michael Douglas amerikai filmsztár öt éve állt a nyilvánosság elé betegségével. Egy megdöbbentően őszinte interjúban azt nyilatkozta akkor a The Guardian újságírójának, hogy az orális szex útján a szervezetébe került HPV okozhatta a torokrákját. Ezt egyébként arra a kérdésre válaszul mondta el, hogy nem bánta-e meg, hogy olyan sokat ivott és dohányzott, ami bizonyára hozzájárult a betegségéhez. Ezzel szemben Michael Douglas úgy vélte, hogy nem az italnak és dohányzásnak volt köze a rák kialakulásához, sőt még csak nem is a stressznek, hanem az orális szexnek és a HPV-nek.


A lányokat már oltják, de mi lesz a fiúkkal?

Egyre több országban elérhető a HPV elleni vakcina életkorhoz kötött, ám nem kötelező, csak ajánlott védőoltásként. Hogy pontosan milyen életkorban oltanak, és csak a lányokat oltják vagy a fiúkat is, országonként változik.

Az Egyesült Államokban például a lányok és a fiúk is hozzájuthatnak a vakcinához 11-12 éves korban, ha a szülők ezt igénybe kívánják venni. Az Egyesült Királyságban csak a lányokat oltják 12 éves korban.

A HPV elleni védőoltást tekintve Ausztrália gyakorlata példaértékű. Az ausztrál egészségügyi hatóságok voltak az elsők a vakcina bevezetésében: 2007 óta biztosítják ingyenesen a 12-13 éves lányoknak és 2013 óta a fiúknak is. A következetes program mostanra látszik meghozni a gyümölcsét, hiszen míg a HPV-fertőzöttek aránya 2015-ben még 23 százalék volt, ez 2015-re 1 százalékra csökkent. Így Ausztráliának megvan a reménye arra, hogy ő legyen az első ország a világon, ahol teljesen felszámolják a HPV-fertőzést, ezzel megelőzve a méhnyakrákok túlnyomó hányadát. Ami pedig a fiúkat illeti, hasonlóan jó eredményeket remélhetnek a fej-nyaki rákok csökkenését tekintve is.


A HPV-ről nagy a zűrzavar a fejekben

Az nagyjából már többnyire tiszta, hogy a humán papillómavírus, a HPV méhnyakrákot okozhat, de például egy tavalyi felmérés szerint itt meg is áll a tudomány, ha az embereket a témáról kérdezgetik. Bár tízből kilencen hallottak már a HPV-ről, mégis minden tizedik válaszadó tévesen definiálja a vírust: összekeverik a hepatitisszel, a HIV-vel, sőt van, aki a herpesszel is. A megkérdezett anyák 81 százaléka tudja, hogy létezik HPV elleni vakcina, mégis mindössze 3 százalékuk adatta be magának. Pedig a prevenció (különösen a védőoltások) fontosságára a közelmúltban kitört kanyarójárvány is rávilágított: a védőoltásokkal számos vírus okozta megbetegedés megelőzhető, így például a Romániában több halálos áldozatot követelő kanyaró, vagy épp a tartós HPV-fertőzés miatt kialakuló méhnyakrák, amelyben évente csaknem 500 nő veszíti életét Magyarországon.

„A nemi szervi szemölcsöt mindössze a válaszadók 1 százaléka kötötte a HPV-hez, pedig ez a kifejezetten kellemetlen betegség minden tizedik férfit és nőt érint élete során legalább egyszer. Fontos kiemelni a vírus okozta szeméremtesti és hüvelyrákot, a fej-nyaki daganatokat és a végbélnyílás körüli rákokat is, amelyek oka szintén lehet a HPV.

És ezzel egy jó nagy vargabetűvel már vissza is érkeztünk az orális szexhez.

Forrás: Mayo Clinic


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page