top of page
  • Szerző képeBokros Anett

Hogyan nevelj tudatos fogyasztót a gyermekedből?

A kicsi gyerekek szüleiktől lesik el az életben követendő mintákat. Rengeteg mindenre hatással van az, hogy otthon mit látnak, mi a természetes. A szókincset, a különféle képességeket, a mindennapi napi rutint, akár a fogyasztási szokásokat is utánzás útján építik be saját kis életükbe. Így a szülőknek hatalmas felelőssége van abban, mit közvetítenek kifelé.

Ha a gyermek azt látja, hogy apa és anya is tudatos fogyasztó, óvja a környezetét, akkor ő is az lesz a későbbiekben.

 

A jó példa az egyik legfontosabb. Épp ezért érdemes már egész kicsi korban megmutatni nekik, elmagyarázni, mi, miért történik otthon. Bevonni őket a vásárlásba is. A megfelelő öltözködés, a ruha vásárlásának folyamata, a minőség, a hazai készítők választása, a mennyiség minimalizálása mind olyan dolog, mely a fogyasztói társadalom hívásának nem tesz eleget, ám a környezetet nagyban óvja.

De azon kívül, hogy tudatos fogyasztót nevelünk a gyermekünkből, nem csak a bolygónknak tesz jót, hanem neki is.


A mai világban a kicsiket túl sok inger éri. Egyszerre rengeteg tárgy, ruha, játék veszi körül őket, sok a zaj, az információ, a választási lehetőség. Ez hatalmas stressz forrás nekik hosszú távon. Talán erre is vezethető vissza a már egész kicsi korban jelentkező ezer féle gond. Ide sorolnám a különféle magatartásbeli problémával, a küszködő, nyűgös, hisztis, álmodozó vagy épp valamilyen zavarral (figyelemzavar, hiperaktivitás, kényszeres cselekvés…) jellemezhető gyerekeket. Elfáradnak, felgyülemlik bennük a stressz és így vezetik le, hiszen annyira sok minden van körülöttük.

Egy reggeli öltözködéskor sem csak egy ruha kerül elő a polcról, hanem négy-öt fajta verziója is, mire megvan a napi öltözet és elégedett anya és a csemete is. A játékos polc is legalább 50 féle játékszert tartalmaz, ha nem többet. Ez a rengeteg választási lehetőség, eleve nagy stressz forrás. És ehhez jönnek a külső ingerek, a TV zaja, a tesó beszéde, anya kérdése, az óvodai, iskolai teendők… Csoda, hogy nem nyugodt a gyermek?


Ha megszüntetjük a napi millió választási lehetőséget, a számtalan ingert, egyszerűbb gyermekkort, egyszerűbb, élhetőbb mindennapokat biztosítunk csemeténknek. Ezáltal sokkal nyugodtabbá válik és a mi dolgunk is egyszerűbb lesz.


Nézzünk egy ruhás példát. Ha van húsz nadrágja, harminc pólója, húsz pulcsija és számtalan fehérneműje, kiegészítője, akkor azon kaphatjuk magunk, hogy a szennyes kosár mindig tele, csak mosunk és mosunk, hiszen egy nap többször is átöltözik, mert a másik ruhadarabját szeretné. A reggeli öltözködés is kész rémálom, hiába vetünk be bármilyen praktikát, mert pont nem a kikészített ruhát szeretné gyermekünk. Viszont akkor, ha van 5 váltás jó minőségű öltözet a polcon, könnyebb választani és kevesebb munkával is jár. És az sem elhanyagolható szempont, hogy sokat spórolhatunk az anyagiakon is, így a minőségibb, drágább ruhákat is bátran megvehetjük, melyek tovább bírják.


A kedvenc legpraktikusabb Varianno terméket, a térd és popsifoltos joggert itt találjátok. Érdemes körülnéznetek az oldalunkon, mert a praktikus minőségi gyerekruhákhoz illeszkedő anya ruhákat is találtok.

A Variannot is a tudatos fogyasztásra nevelés jegyében indítottam el öt éve. A gyerekekkel együtt növő, többfunkciós, kifordítható ruhácskák újragondolásával szeretném átformálni a szülők és a kisgyermekek ruházkodási igényeit.


Kisebb és átlátható ruhatárral a gyermeknevelés is könnyebb – gondolatból születnek meg a többfunkciós és kifordítható darabok. A környezettudatos szemlélet mellett törekszem a játékosság megőrzésére, amellyel a kreatív gyermeki világot idézem meg. A gyerek kézre álló kis ruhákat a gyerkőcök egyedül tudják fel és levenni, így az önállóságuk is fejlődik.


Minden termék többféle funkciót tölt be, és jó pár éven keresztül gyermekek ruhatárának az elnyűhetetlen kedvence, mivel a fazonnak köszönhetően együtt nőnek a gyerkőccel. Kizárólag ÖKO-TEX és GOTS minősített természetes, és szín- és formatartó anyagokból dolgozom. A sokadik mosás és használat után a csodás színek, bájos, kedves minták szépsége mit sem változik. Baba- és gyermekruháim között találhatók praktikus játszónadrágok benti és kinti játékhoz elasztikus térd- és popsifolttal, kifordítható nadrágok, szoknyák, sapkák és sálak, nyálkendők, többméretes pulcsik és ruhák is. Könnyen feladható, egyszerűen tisztán tartható, praktikus, Anyabarát cuccok!


Az utóbbi években vásárlói kérésre készültek többfunkciós női darabok is, a 2in1 pulcsiruhák, 2in1 megfordítható pólók, pulóverek is.


A márkám különlegessége, hogy a megrendelő maga is részt vehet a tervezésben, hiszen az egyes ruhadarabok színét, mintáját egyénileg választhatja ki magának.


Nézzetek körül a www.varianno.com oldalán. Kövessetek a közösségi média felületeinken, ahol a termékfejlesztés részleteibe is betekintést nyerhettek: www.facebook.com/varianno és www.instagram.com/variannokids


Szerző: Bokros Anett

Fotók: Varianno


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page