top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hatásos és biztonságos, a szülők mégis félnek tőle. Mi az?

Több mint egy évtized kutatásai és tapasztalatai bizonyítják, hogy a védőoltás biztonsággal megóv bennünket a humán papillómavírus (HPV) rákokozó törzsei ellen, a szülők továbbra is bizalmatlanok a vakcinával szemben.

Ennek pedig azért van különös jelentősége, mert éppen ők azok, akik döntenek: beoltatják-e gyermekeiket vagy sem.

 

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálatban azt elemezték, mi az oka a vakcinával kapcsolatos idegenkedésnek. Nem igazán meglepő módon az derült ki, hogy a szülők többsége a védőoltás biztonságossága miatt aggódik: egyrészt a mellékhatások lehetősége aggasztja őket, másrészt az, hogy a vakcina valóban nyújtja-e azt a védelmet, amelyet ígér. Ez utóbbit tekintve máris megnyugtató adattal szolgálnak, konkrét számadatot idézve: eszerint a vakcina a méhnyakrák és végbélrák eseteinek körülbelül 90 százalékát előzi meg.


A HPV elleni vakcinával kapcsolatos félelmek és idegenkedés felmérésére egy 2017 és 2018 között végzett vizsgálat adatait tekintették át, melyben több mint 82 000 amerikai tinédzser vett részt.

„Arra kerestük a választ, milyen megfontolások alapján döntenek a szülők a vakcina beadatása mellett vagy ellen, és mi az oka annak, hogy a HPV ellen beoltottak aránya még mindig messze elmarad az optimálistól annak ellenére, hogy több mint 10 éve hatásos és biztonságos vakcinák állnak rendelkezésre”

– vázolta a vizsgálat elindításának hátterét a vizsgálat vezetője, Kalyani Sonawane, aki rögtön egy olyan elgondolkodtató adatot is idézett, mely szerint 2018-ban csak az Egyesült Államokban 7,7 millió olyan tinédzser élt, aki számára indokolt lett volna a HPV elleni védőoltás beadatása, mégsem kapta azt meg. Ráadásul a mostani vizsgálat válaszaiból az is kiderült, hogy a gyermekeinek a védőoltás beadatását eddig megtagadó szülők körülbelül fele a jövőben sem kívánja megváltoztatni a döntését, azaz később sem fogja beadatni gyermekének a HPV elleni vakcinát.


Ennek okaként a vakcina biztonságosságával kapcsolatos aggodalmakat jelölte meg azoknak a szülőknek a jelentős része, akiknek gyermeke még egyetlen adagot sem kapott meg a védőoltásból. Bár a mostani válaszokból az is valószínűnek látszik, hogy az agresszív oltásellenes csoportok propagandájának is jelentős szerepe van abban, hogy sok szülő hezitál a kérdésben.


Sajnos a tudományos tényekre alapozó tájékoztató kampányok és csoportok kevesebb szülő figyelmét ragadják meg, pedig ha ezekre a hangokra is legalább annyit figyelnének, mintha az oltásellenesek hangoskodására, akkor

adatok tucatjait olvashatnák arról, hogy ezek a vakcinák biztonságosak, és jól teljesítenek a rákot okozó, úgynevezett nagy kockázatú HPV-típusokkal szemben.

Nagy szükség lenne a reális tájékozódásra, hiszen a jelenlegi helyzet tarthatatlanságát jól illusztrálja, hogy a mostani vizsgálatban megkérdezett szülők jelentős része válaszolta azt, hogy egészségügyi dolgozótól soha nem kapott ajánlást arra nézve, miért is adassa be gyermekének a HPV elleni védőoltást. De sajnos nem kevés azoknak a szülőknek a száma sem, akik számára orvosuk javasolta ugyan a vakcina beadatását, mégis kitartanak amellett, hogy ha rajtuk múlik, azt soha nem fogja megkapni a gyermekük.


Az oltássorozat első adagját 12-13 éves korban javasolt beadatni, ráadásul nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is. A most közzétett adatok szerint 2,2 millióra tehető azoknak az amerikai tinédzsereknek a száma, akiknek oltási programja elkezdődött, a teljes oltássorozatot azonban nem kapták meg. Ennek okaként a legtöbbször az derült ki, hogy a szülő sem nagyon foglalkozott azzal, mikor esedékes az oltássorozat következő adagja, és általában attól az egészségügyi intézménytől sem érkezik számukra a következő oltás esedékességére figyelmeztető üzenet, ahol az első adag beadására sor került.

Te légy okosabb, mint azok, akik „hallottam olyanról” és „azt olvastam a Facebookon” alapon döntenek egy ilyen fontos kérdésben gyermekük egészségével és jövőjével kapcsolatban, és csak hiteles forrásból tájékozódj.


Az Anyás-Apáson itt olvashatsz a HPV-ről és a HPV elleni védőoltásról.


Ha a sok-sok cikk elolvasása után is maradt még benned megválaszolatlan kérdés, szívesen segítek a tisztánlátásban, ha kommentben, az Anyás-Apás főoldalán található e-mail címen vagy az Anyás-Apás Facebook oldalán felteszed kérdéseidet.



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page