top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Femilia.hu – szakmailag hiteles segítség várandós és kisgyerekes szülőknek

Ki ne találkozott volna már baba-mama fórumokkal és blogokkal, ahol ilyen-olyan tartalmakhoz kapcsolódva Vak vezet Világtalant, avagy Boldog ad Boldogtalannak „megbízható” és „kipróbált” tanácsokat várandóssággal, szüléssel, szoptatással és a gyereknevelés egyéb ügyes-bajos dolgaival kapcsolatban. Mindezt úgy, hogy még ha a cikknek, ami alatt egymás felhomályosítása folyik, még van is ilyen-olyan, valamilyen szakmai kontrollja, a kutya rá sem néz, hogy a cikk alatt folyó tapasztalatcsere során milyen téves, szakmailag hiteltelen vagy pontatlan, sőt akár káros vagy veszélyes ötletek cserélnek gazdát?

Aki kicsit is ismer, az tudja, hogy a szakmailag hiteles, megbízható egészségügyi információátadás a szívügyem, ezért is örülök minden olyan kezdeményezésnek, ahol a tartalom mögött állandó szakmai háttér áll, a szakmailag korrekt hátteret biztosítandó.

 

A Femilia.hu weblap még nagyon új, és a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazás is csak készülőben van, de az eddig felkerült tartalmak alapján jó szívvel ajánlom mindenkinek.


A honlap és a készülő mobilapplikáció kitalálójának, Faragó Tibornak a saját unokája születése adta az ötletet, hogy jó lenne olyan hely a virtuális térben, ahol az anyukák találkozhatnának a védőnőkkel és ügyes-bajos problémáikra választ kaphatnának.


A világon is egyedülálló, 105 éves magyar védőnői hálózat új, XXI. századi szintre lépését jelentheti az a weboldal és a készülő ingyenes mobiltelefonos applikáció, mely megbízható szakmai háttérrel – az egészségügyi államtitkárság és a védőnői szakmai kollégium támogatásával – készült. A program lényege, hogy összeköti a várandós anyukákat a körzetükben dolgozó védőnőkkel. A cél, hogy az anyák a várandóssággal, majd a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdéseiket azonnal fel tudják tenni a védőnőknek, problémáikra szakmailag megalapozott választ kaphassanak, az online térnek köszönhetően viszonylag gyorsan.

„A legfontosabb a védőnői háttér. Ha megnézzük a jelenlegi helyzetet, akkor vannak ugyan várandósoknak készült honlapok, ám ezek egyike sem tudja maradéktalanul kielégíteni az évi körülbelül 90 ezer várandós kérdéseit és igényeit. A most indult weblap azonban – az országban dolgozó 3800 védőnőnek köszönhetően igen

– mondta el az innováció gazdája a Kossuth Rádió Krónika című műsorában, aki azt is hangsúlyozta, hogy a programról előzetesen széles körű szakmai konzultációt is tartottak, melyben a magyarországi védőnők 75 százaléka vett részt, és a résztvevők 99 százaléka üdvözölte a kezdeményezést.


Ha egy kérdésre a körzeti védőnő nem tud választ adni, akkor az ügy egy szakmai csoporthoz kerül, ahol szakorvosok próbálnak megoldást találni a problémára. A honlap ezen túl személyre szabottan, heti rendszerességgel ad tanácsot a kismamáknak, és egy interaktív térkép segítségével a közelben lévő gyermekorvosi ügyeletre, játszóházra, játszótérre és pelenkázóra is rákereshetünk.


Te használtad már az oldalt? Mik a tapasztalataid? Mivel lehetne még kiegészíteni?


Forrás: Kossuth Rádió


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page