top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Anyád ósdi nézeteket vall? Mégis inkább rá hallgatsz?

Bár a mai „modern” szülők jelentős része úgy véli és gyakran hangoztatja is, hogy ma már minden másként van, mint anyáink, nagyanyáink idejében, ha a várandósság alatti dolgokról van szó, mégis inkább százszor inkább az anyukájukra hallgatnak, mint például akár az orvosokra vagy a védőnőkre.


Legalábbis ezt a következtetést hozta egy nemrégiben közzétett vizsgálat.

 

Ha beleolvasunk egy mamafórum kommentjeibe, jó eséllyel az első húsz hozzászólás között szembejön velünk az a vélemény, hogy a nagymamák inkább hallgassanak és ne szóljanak bele a babaápolás és gyereknevelés körüli dolgokba, mert az idő már régen túlhaladta azokat a nézeteket, melyeket ők vallottak és követtek, amikor ők jártak ugyanebben a cipőben.

Hol van már például dr. Spock vagy Pikler Emmi, akiknek a könyveit pár évtizede még bibliaként forgatták az anyák?


A mostani vizsgálat azzal a következtetéssel zárult, hogy a várandósság időszakában az anyák gyakrabban fordulnak tanácsért saját édesanyjukhoz, mind az egészségügyi szakemberekhez (orvosokhoz, nővérekhez, védőnőkhöz), és jobban is hisznek a tőlük kapott információknak, mind a szakembereknek. A vizsgálat vezetője, Danielle Bessett a Cincinnati Egyetemről, szerint ezt sokszor jó okkal is teszik, ezzel azonnal cáfolta is azt a szintén sokak által vallott nézetet, hogy amit a nagymamák mondanak, tanácsolnak, az csak poros, túlhaladott, korszerűtlen vélemény lehet.


A vizsgálatban várandósokat és édesanyjukat kísérték végig a kilenc hónapon. „Azt találtuk, hogy a várandósok körében legnépszerűbb önsegítő könyvek, kiadványok, internetes fórumok és életmód tanácsadók jobbára azon a véleményen vannak, hogy a várandósoknak kizárólag az orvosok és egyéb egészségügyi szakemberek tanácsait kellene követniük ahelyett, hogy anyjuk és barátnőik túlhaladott okoskodására hallgatnának” – írják a szerzők, akik egyben arra is figyelmeztetnek, hogy ez tovább táplálhatja a generációs ellentéteket a várandósok és édesanyjuk között. Hangsúlyozzák, hogy a könyvek eme tanácsa az esetek túlnyomó többségében megállja a helyét, ugyanakkor nem minden helyzetre érvényes, és a várandósok némelyikében jelentős stresszt okoz az a nézet, hogy anyjuk tapasztalataiban, véleményében inkább ne bízzon meg.


Az eredmények azt mutatják, hogy nem minden várandós tudomány- és orvosellenes, de különösen a kisebbségi etnikumokhoz tartozók és a kevésbé iskolázottak között mutatkozik egyértelmű tendencia arra, hogy ne vagy csak alig hagyatkozzanak az egészségügyi dolgozókra, ha tanácsra van szükségünk ha tanácsra van szükségünk.

A felmérés eredményei a Reproduction, Health, and Medicine (Advances in Medical Sociology) című lapban jelentek meg.


Nem mindegy, honnan tájékozódsz!

Régi igazság, hogy az interneten mindenre és annak ellenkezőjére is található bizonyíték. Nem mindegy hát, hogy ha nem is édesanyádnak, de az internetnek hiszel, milyen forrásokból tájékozódsz egészségügyi kérdésekben. Ide kattintva egy csomó olyan oldalt találsz, ahol hiteles, szakmailag megbízható információkhoz juthatsz. (Pssszt, ne áruld el senkinek, de az Anyás-Apás is köztük van!)

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyás-Apás várandóssággal kapcsolatos korábbi cikkeiért ide kattints!


0 hozzászólás
bottom of page