top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Házi praktikák, ha nem jön a kaki

A kisgyerekeknél nem ritka, hogy a székletürítés rendszertelenné válik. Ebben többféle tényező is szerepet játszhat, előfordulhat, hogy a székrekedés viszonylag hosszabb ideig fennáll vagy időről időre visszatér. És persze vannak kezdettől fogva „szorulós” babák.


A gyermekkori székrekedés megelőzésére többféle gyógyszer is rendelkezésre áll. Mielőtt azonban ezekhez nyúlnánk, érdemes kipróbálni néhány gyógyszermentes praktikát.

 

Testmozgás

Ahogyan a felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is segíthet a fizikai aktivitása bélmozgások serkentésére. De hogyan oldjuk ezt meg egy járni még nem tudó babánál? Ilyenkor a szülők segíthetnek. Próbálkozzunk meg például azzal, hogy a háton fekvő baba lábait finoman, óvatosan úgy mozgatjuk, mintha kerékpározna. Sokszor már ennyi is elegendő, és további praktikákra nincs szükség.


Meleg fürdő

A kellemesen meleg vízben a hasizmok elernyednek, ami segíthet a görcs oldásában. Ezzel a módszerrel egyszersmind a székrekedést kísérő diszkomfortérzést és enyhíthetjük.


Étrendi változtatások

Az étrend bizonyos módosítása ugyancsak segíthet a székrekedés legyőzésében. Hogy ezek közül melyiket választjuk, függ a gyerek életkorától és korábbi étrendjétől is.

Amennyiben a baba még szopik, az anyának kell ügyelnie arra, hogy bizonyos élelmiszereket kerüljön. Szükség lehet például arra, hogy a tejtermékeket kiiktassa az étrendjéből. Sokszor több, végül eredménytelennek bizonyuló próbálkozásra is szükség lehet, mire sikerül kititrálni, hogy az anya étrendjében azokat az élelmiszereket, melyek a babánál székrekedést okoznak. Az is előfordulhat persze, hogy semmilyen változtatással nem érünk célt, hiszen a baba székrekedésének valamilyen más oka van.

Tápszeres babáknál meg lehet próbálni a tápszer lecserélését valamilyen más márkára. Ezt azonban ne tegyük meg úgy, hogy előtte nem konzultálunk a gyermekorvossal. Ha az első tápszercsere nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor a további cserebere is jó eséllyel eredménytelen lesz.

Szilárd táplálékot már fogyasztó gyermekeknél érdemes olyan élelmiszereket becsempészni az étrendbe, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak élelmi rostokat. Ezek közül tipikusan jó választás lehet a gyümölcsök vagy zöldségfélék fogyasztásának növelése.


Folyadékbevitel

Anyatejes csecsemőknél tipikusan nincs szükség kiegészítő folyadékbevitelre, mivel az anyatej fedezi a baba folyadékszükségletét. Székrekedés esetén azonban a gyermekorvosok általában kevés víz vagy esetleg gyümölcslé adását javasolják 2-4 hónapos kor felett.


Masszázs

Sokszor a finom masszázs is segíthet abban, hogy a széklet végre kiürüljön. Ehhez ujjbegyeinkkel végezzünk óvatos körkörös mozgást a gyomortájon vagy a köldök körül, az óramutató járásával megegyezően.


Gyümölcslé

Néhány hónapos kor felett már meg lehet próbálkozni gyümölcslé adásával. A folyadékbevitel növelésén túl a gyümölcslé jótékony hatásának alapja, hogy a benne lévő cukrokat a fiatal csecsemő szervezete még nem tudja megfelelően megemészteni, ezért azok változatlan formában kerülnek a vastagbélbe. Itt vizet szívnak magukhoz, ami a széklet lágyítása révén segíthet a székrekedés leküzdésében.

Itt is fontos azonban hangsúlyozni, hogy soha ne adjunk úgy először gyümölcslevet a babának, hogy előtte nem beszéltük meg a gyermekorvossal vagy védőnővel.

Végül, ha a házi praktikák nem segítenek, jöhetnek a gyógyszerek. Erre azonban azért nem térek ki részletesebben, mert senki ne adjon a gyereknek még vény nélkül kapható gyógyszert sem úgy, hogy nem egyeztetett előtte az orvossal vagy a védőnővel.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page