top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fejen állva is szoptatok, na és?

Egy sportoló anyuka szokatlan fotót posztolt az Instagram-oldalára, amelyen fejen állva szoptatja 10 hónapos kisfiát. Sokaknak tetszett, amit láttak, míg mások nem voltak elájulva a valóban szokatlan felállástól. Azaz jelen esetben a fejen állástól.

A végére összeszedtem a szoptatás témájában az Anyás-Apáson korábban megjelent legérdekesebb cikkek linkjeit.

 

A 34 éves profi snowboardos, Torah Bright egy trükkös szoptatós fotót osztott meg az Instagram-oldalán, amin éppen fejen áll. A 10 hónapos Angus édesanyja így kommentálta a fényképet:

„Az anyává válás valamit felszabadított belőlem, valami mélyen spirituális dolgot. Imádkozom minden anyáért, most és a jövőben is. Tisztelet és megbecsülés minden anyának, merjetek bízni az anyai megérzésben.”

Nyilván némi humorérzékkel és lazasággal kell szemlélni az ilyen fotókat, ami a legsikeresebb ausztrál téli olimpikon követőinek többségében szerencsére meg is volt. Egyikük például ezt írta:

„Ez a legjobb szoptatós pozíció, amit valaha is láttam!”

De nem mindenki osztotta a fenti véleményt, az egyik troll például így fogalmazott:

„Ez a kiba...ttul idióta. Mi a francot próbálsz vele bizonygatni?”

Torah Bright úgy érezte, hogy külön videóban kell reagálnia a negatív kommentcunamira:

„Rengeteg negatív hozzászólást kaptam a fotóra már anyáktól, de szerencsére legalább ennyi pozitív komment is érkezett rá. Kedves anyukák, arra van szükségünk, hogy bátorítsuk és erősítsük egymást. Fel kellene emelnünk egymást. Kölcsönösen tisztelnünk kellene egymást.”

Azt is hozzátette, hogy bár szülőnek lenni gyönyörű dolog, de rengeteg kihívást is tartogat.

„Méricskélés helyett támogatnunk kell egymást, nem pedig ítélkezni a másik felett”

– folytatta, majd egy mosoly után feltette a nagy kérdést:

„De tényleg van olyan, aki azt hitte, hogy tényleg így szoptatom a kisfiamat?”
A szoptatás kontra tápszer vita erősen megosztja az érintetteket. Pedig az nem vitás, hogy az anyatej a baba legtökéletesebb tápláléka, a gondot általában a gyakorlati megvalósítás okozza. Amiben nem segít az sem, hogy nagyon sok tévhit kering a szoptatásról. Hét tévhitről itt olvashatsz, másik hét tévhitről pedig itt. 

A szoptatás az valami olyasmi, amiről sokan azt gondolják, hogy valami magától értetődő ősi női ösztön. És ez alapjaiban így is van, ami nem jelenti azt, hogy a sikeres és hosszú szoptatásnak nem feltétele, hogy az anyák ehhez minden szükséges információt és segítséget megkapjanak. Egy anya az Instagram-oldalán tett közzé fotót és posztot, hogy felnyissa azok szemét, akik szerint szoptatni bárki tud.

Egy nő furcsa ügyben kért tanácsot egy anyafórumon. Azt írta, hogy a nővére szerint azzal, hogy nemcsak a saját gyerekét szoptatta meg, hanem a nővére babáját is, átlépett egy olyan határt, amit soha nem lett volna szabad átlépnie.

Egy történet a férjről, aki szerint az anyatej a legjobb táplálék a babájuk számára, ezért amikor a felesége a tápszer mellett döntött, nemes egyszerűséggel eldugta a tápszeres üveget, hogy ne maradjon más választás, mint a szoptatás.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



0 hozzászólás
bottom of page