top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egyedülálló nő két ikerpárral: „Fogamzásgátló mellett született négy gyermekem”

Még csak 22 éves, de már négy gyermek édesanyja. Ez önmagában sem hétköznapi, de nem is tekinthető extrém ritkaságnak. A történet különlegességét az adja, hogy a négy gyermek mindössze két szülés során jött a világra, hiszen két ikerpárról van szó, de ha még ez sem lenne elég, a fiatal nő nem él párkapcsolatban, ráadásul a második ikerpár fogamzásgátló szedése mellett fogant. Véletlenek valósínűtlen egybeesése? Nem, hiperovuláció.

Beszéljünk a hiperovulációról is: mi ez, milyen tényezők hajlamosíthatnak rá, milyen következményei lehetnek?

 

A most 22 éves Kaitlin igazából már egy éve négy gyermek édesanyja, miután két éven belül kétszer szült ikreket, ráadásul második terhessége fogamzásgátlás mellett fogant. Az első ikerpár, Denver és Dayton születésekor 2019 márciusában mindössze 19 éves volt. A jelenleg főállású anyaként élő Kaitlin nagy szerencseként érte meg, amikor nem sokkal a két kisfiú első születésnapja után kiderült, hogy ismét terhes. Még úgy is szerencsésnek érezte magát, hogy nyilvánvalóan nem akart (még) újabb gyermeket, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy fogamzásgátlót szedett. Az orvosok később azt mondták neki, hogy az egymás utáni két ikerszülés valószínűleg azzal magyarázható, hogy a szokásossal ellentétben nála nem egy, hanem két petesejt érik meg egy-egy menstruációs ciklus során, amit hiperovuláció néven ismer az orvostudomány. De bármennyire is nagy szerencseként élte meg Kaitlin a „kétszer két” baba születését, úgy döntött, hogy tovább nem kockáztat, ezért – különösen a fogamzásgátlás csődjét látva – elkötteti a petevezetékeit.

„Csodaként éltem meg a történteket, mert korábban valamiért mindig azt gondoltam, hogy én soha nem esem teherbe. A terhességeim alatt az orvosok minden alkalommal elmagyarázták, hogy nekem egyszerre két petesejtem érik meg a szokásos egy helyett, ezért vagyok ikrekkel várandós.”

Azért döntött petevezetékei elkötése mellett, mert tart attól, hogy annyi gyermeket már nem tudna eltartani és felnevelni, ha ismét ikrei születnének:

„Annak tudatában, hogy egy újabb terhességből megint ikreim születnének, félelemmel tölt el, hogy el tudnék-e boldogulni annyi gyerekkel. Azért határoztam a műtét mellett, mert nem akarok azon stresszelni, mi lesz, ha ez még egyszer megtörténik.”

Kiderült az is, hogy Kaitlin családjában nem példátlan dolog a gyakori ikerszülés:

„A családban másnak is születtek már ikrei, például a dédmamám testvérei kettes és hármas ikreknek adtak életet.”

Ennek ellenére Kaitlin édesanyja először nem is akarta elhinni, amikor kiderült, hogy ismét „párban” érkeznek az unokák:

„Vicces volt, mert az anyukám először azt hitte, csak meg akarom viccelni, amikor elárultam neki, hogy megint egyszerre kettővel gyarapszik az unokái száma.”

Kaitlin Esetében is bebizonyosodott azonban, hogy ikerterhességek kapcsán gyakrabban fordulnak elő bonyodalmak, hiszen preeklampszia miatt egy hetet kórházban kellett töltenie. A preeklampszia (melyről itt és itt olvashattál korábban részletesebben zárójel) egy szerencsére ritka a terhességi szövődmény, melynek kapcsán a vérnyomás jelentősen megemelkedik, és fehérje jelenik meg a vizeletben. Szerencsére ez semmi maradandó következménnyel nem járt, így a mama és a babák is egészségesen vészelték túl ezt az egyébként veszélyes állapotot.


A hiperovulációról

Mielőtt ebbe részletesebben belemennénk, idézzük fel egy kicsit, amit a középiskolai biológiaórákon tanultunk. eszerint minden menstruációs ciklusban csak egyetlen petesejt érik meg, hogy aztán kiszabadulva megkezdje útját a méh felé az őt megtermékenyítő hímivarsejtre várva, majd a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méh nyálkahártyájába. Hiperovulációnak nevezzük azt az állapotot, amikor ez nem egy, hanem több petesejttel történik meg egyetlen menstruációs cikluson belül. Ilyenkor értelemszerűen nagyobb az esély arra, hogy mindkét petesejt megtermékenyülése esetén ikerterhesség jöjjön létre.


Amikor a kutatók elkezdtek vizsgálódni, hogy valójában milyen gyakori is a hiperovuláció, azt találták, hogy valójában jóval gyakoribb, mint azt korábban feltételezték. A British Medical Journal című szaklapban kanadai szerzők például arról számoltak be 2003-ban, hogy az általuk vizsgált 63 nő 40 százalékánál megvoltak a feltételek arra, hogy az adott hónapban egy több petesejt érjen meg. Ugyanebben az évben jelentek meg a Fertility and Sterility című lapban egy másik vizsgálat eredményei, mely szerint az 50 résztvevő 68 százalékánál volt megfigyelhető adott cikluson belül több párhuzamos tüszőérési folyamat, ráadásul 32 százalékuknál nem is kettő, hanem rögtön három.


A hiperovuláció jelei és tünetei

Viszonylag rossz hír, hogy a hiperovuláció fennállása nem könnyen mutatható ki a szokásos ovulációs tesztekkel. Az egyetlen megbízható módszer az állapot igazolására az ultrahangvizsgálat. Hiperovulációt jelezhet, ha félidőben bőséges fehér, tapadós hüvelyi folyás észlelhető, ezt a jelet azonban csak kellő óvatossággal szabad hiperovuláció bizonyítékaként értékelni.


A hiperovuláció okai és következményei

A hiperovuláció legnyilvánvalóbb következménye ikerbabák születése. Előfordulhat azonban, hogy bár egyszerre két petesejt érik meg egy menstruációs cikluson belül, mégis hármas vagy négyes ikrek érkeznek. Hogy lehet ez? Ehhez pedig azt kell tudni, hogy ikrek nemcsak két különálló petesejtből születhetnek (őket kétpetéjű ikreknek nevezzük, csak annyira hasonlítanak egymásra, mint két testvér, sőt különböző neműek is lehetnek). Az ikerterhesség létrejöttének másik módja, hogy a megtermékenyített petesejt ketté osztódik, és onnantól két különálló lényként fejlődik tovább (ők az egypetéjű ikrek, akik mindig azonos neműek, és úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás). Könnyű belátni, hogy a két fenti folyamat kombinálódása esetén két petesejtből kettőnél több baba is születhet. Ikerszüléssel bekerülni a Rekordok Könyvébe nyilvánvalóan könnyen sikerült annak az Octomom néven elhíresült nőnek, akinek a lombikkezelés során beültetett 12 embrióból nyolcas ikrei születtek.


Ikerszülésre hajlamosító tényezők

Azokat a legfontosabb tényezőket, melyek fennállása esetén az átlagosnál nagyobb valószínűséggel lehet számítani ikerbabák születésére, az alábbi ábrán foglaltam össze:


Forrás: Flo Health

Ábra: Anyás-Apás


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



bottom of page