top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy ágyban a babával – nem segíti a kötődést, viszont veszélyes

Frissítve: 2021. jún. 23.

A babával egy ágyban alvás amolyan „hot topic”, amiről mindenkinek megvan a maga véleménye, és ezek a vélemények élesen elkülönülő két táborra osztják az anyákat. Vannak, akik elfogadják a szakemberek véleményét és hisznek a tényeknek, melyek szerint veszélyes is lehet, ha a baba a szülővel egy ágyban alszik, míg mások ilyen-olyan indokkal ragaszkodnak ahhoz, hogy hasznos, praktikus, kényelmes, jó – de semmiképpen nem veszélyes – gyakorlat, ha a babát maguk mellé veszik a szülői ágyba.

Az érvek között előkelő helyet foglal el az, hogy a babával egy ágyban alvás erősíti a kötődés kialakulását. Egy most közzétett kutatás szerint ez az érv nem – sem – állja meg a helyét.

 

Bárhol, bármikor ádáz vitát válthat ki az anyák között annak a kérdésnek a felvetése, hogy biztonságos gyakorlat-e, ha a baba a szülői ágyban alszik. Ha viszont ugyanezt a kérdést gyermekorvosok és más szakemberek jelenlétében tennénk fel, valószínűleg nem számíthatnánk parázs vitákra, ők ugyanis egyetértenek abban, hogy a baba számára az a legbiztonságosabb, ha saját kiságyában tölti az éjszakát. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy mindenképpen a gyerekszobába zárva magányosan kellene álomra hajtania a fejét, hiszen a közös ágyban alvás („bed-sharing”) biztonságos alternatívája lehet, ha a baba ágya a szüői hálóban van („room-sharing”). Sőt ma már egészen sok ötletes inspiráció is fellelhető a neten arra, hogyan aludjunk a babával együtt és mégis külön.


A babával közös ágyban alvás mellett kardoskodók előszeretettel hangoztatják, hogy ez a mama és a baba közötti kötődés kialakításának legbiztosabb módja. De lássuk, valóban megállja-e a helyét ez az érv.


Szaladjunk egy picit előre, és hadd áruljam el máris, hogy az iménti kérdésre a válasz: nem, a babával egy ágyban alvás nem erősíti a kötődést.


A Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics című lapban közzétett tanulmány szerzői így fogalmaznak:

„Azért döntöttünk úgy, hogy megvizsgáljuk ezt a kérdést, mivel a szülők körében éppen a baba biztonságos alvási körülményeinek kialakítása az egyik legtöbb tévhitet és vitát kiváltó kérdés. Kutatásunk legfontosabb megállapítása, hogy nem befolyásolja a biztonságos kötődés kialakítását az, ha az első hat hónapban magunk mellé vesszük a babát éjszakára a szülői ágyba – sem a mama, sem pedig a baba szempontjából.”

A 178 szülő megkérdezése alapján szerzett adatok elemzése alapján nincs összefüggés az egy ágyban alvás és a kötődés erőssége között. E megállapítás talán enyhíti azoknak a szülőknek az aggodalmát, akik – sokszor éppen az anyatársak által rájuk pakolt nyomás és elvárások hatására – úgy érzik, hogy csak akkor lehetnek jó anyák, ha a babájukkal egy ágyban alszanak.

„Úgy véljük, hogy amíg a szülők gondot fordítanak arra, hogy nap közben kellő interakciót alakítsanak ki a babájukkal, semmi okuk azon aggodalmaskodni, hogy eleget tettek-e a kötődés kialakítása érdekében”

– hangsúlyozzák a szerzők. Emlékeztetnek arra, hogy ezt a kérdést eddig kevés kutatás igyekezett tisztázni, és ennek a kevés vizsgálatnak az eredményei sem egybehangzóak. Ebben a vizsgálatban a megkérdezett szülők körülbelül egyharmada válaszolta azt, hogy az első 18 hónapban rendszeresen vagy esetenként előfordult, hogy a babájával egy ágyban aludt. Hangsúlyozzák, hogy meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy az egy ágyban alvás növeli a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát még akkor is, ha nem állnak fenn további kockázatos körülmények (túl puha fekhely, a szülő kimerültsége, alkohol- vagy drogfogyasztása stb.). A biztonságos alvási körülmények mindig fontosak, de különösen az első 4 hónapban.


Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság (AAP, American Academy of Pediatrics) adatai szerint az Egyesült Államokban évente 3500 baba hal meg alvással összefüggő körülmények következtében. Hangsúlyozzák, hogy az, hogy az egy ágyban alvás ellen foglalnak állást, nem azt jelenti, hogy a babának másik helyiségben kellene aludni, sőt különösen üdvözlendő az a gyakorlat, hogy a baba a szülőkkel egy szobában, de a saját ágyában tölti az éjszakákat. Azt javasolják, hogy a babaágy matraca kellően kemény legyen, és abba hátára fektetve tegyük le a babát aludni. Ne legyenek a kiságyban felesleges párnák, takarók, plüssjátékok, illetve semmi olyan, ami nincs megfelelően rögzítve.

„A szülők gyakran azt gondolják, hogy csak akkor vannak együtt igazán a babával, ha megosztják vele az ágyukat is. Pedig ez egyáltalán nincs így, a megfelelő együttléthez nem szükséges a közös ágy. A legtöbb és legjobb, amit a babáért tehetünk, ha kényelmes, csendes és biztonságos alvási körülményeket teremtünk számára. A babával egy ágyban alvás legtöbbször nem a baba, hanem a szülő igénye. Ha a baba választhatna, biztosan a saját ágy nyugalmát és biztonságát választaná”

– zárják eredményeik ismertetését a szerzők.


Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page