top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az orvosok biztonságos alvási körülményeket követelnek a babáknak

Az Anyás-Apáson már több cikk is szólt arról, hogy ne dőlj be a divatnak, de dőlj be az Insta-influenszerek csábító fotóinak, hanem a biztonság legyen az első és egyetlen szempont, amikor berendezed a babád kis alvókuckóját. Az viszonylag tisztább sor, hogy teljesen felesleges égősorokkal teleaggatni a babaágy környékét – bármilyen menően mutat-e az Ista-fotókon.


Nem ennyire egyértelmű, mi a helyes lépés, ha valami olyan alvási kellék jelent veszélyt a baba számára, melyet kifejezetten a baba altatására vagy éppen az alvás biztonságosabbá tételére kínál a kereskedelem. Igazi paradoxon, a 22-es csapdája, nem?

 

Az óév áprilisának negatív szenzációja volt az a – Magyarországon sajnos nem túl nagy visszhangot kapott – eset, hogy a Fisher-Price nevű, gyermekápolási cikkeket, babaágyakat, játékokat, bútorokat és egyéb babagondozási kellékeket gyártó óriáscég kénytelen-kelletlen visszahívta több babapihenőszék-modelljét is. Tette ezt annak nyomására, hogy a statisztikák szerint 2009 óta legalább 30 csecsemő halálát hozzák összefüggésbe ezeknek a pihenőszékeknek a használatával, és még ennél is több baba sérülését okozták.


A tragikus esetek hatására az amerikai fogyasztóvédelmi és termékbiztonsági felügyelet több vizsgálatot kezdeményezett, melyek rendre azt igazolták, hogy a pihenőszékek nem kellően biztonságosak. Az eredmények ismeretében ajánlást tettek közzé, melyben határozottan e berendezési cikkek használata ellen foglaltak állást. Ezeket a jelentéseket olvasva a szülők jelentős része joggal tette fel a kérdést, hogy ezekre a vizsgálatok miért nem az előtt került sok, hogy a most veszélyesnek bizonyult termékeket először forgalomba hozták. Azt is felrótták, hogy a törvényhozók miért nem tesznek erélyesebb lépéseket annak érdekében, hogy védjék a fogyasztók érdekeit, de leginkább a védtelen babák biztonságát.


A törvényhozók meghallgatták a szülők szavát

Úgy tűnik, hogy az aggódó szülők 2020-ban már nyugodtabban alhatnak, mint az óévben – legalábbis az USA-ban. A jogalkotók ugyanis – a szülők szavát meghallgatva – a termékbiztonsági törvények szigorítása mellett döntöttek. A törvény forradalminak tekinthető abból a szempontból, hogy nemcsak ezeknek a pihenőszékeknek a forgalmazását tiltja be, hanem az úgynevezett rácsvédők alkalmazását is – azokét a hosszúkás párnázott textilekét, melyek eredetileg éppen a rácsos ágyban lévő baba biztonságát lettek volna hivatottak növelni (és amelyet sokan nálunk is a babaágy elengedhetetlen kellékének tartanak). Az amerikai gyermekgyógyászok szakmai szervezete (American Academy of pediatrics, AAP) örömmel üdvözölte, hogy a politika részéről is van hajlandóság a szakmai és szülői érvek meghallgatására és az ennek megfelelő cselekvésre.

„Az AAP hosszú idő óta a rácsvédők és pihenőszékek ellen foglalt állást, ezek ugyanis nem felelnek meg a biztonságos alvási feltételekre vonatkozó szakmai ajánlásoknak. A boltok polcait megtöltő, veszélyes és felesleges termékek csak arra jók, hogy összezavarják főleg az elsőgyermekes szülőket és hozzájáruljanak az alvás közben bekövetkező csecsemőhalálozások emelkedéséhez. A gyermekorvosok üdvözlik a törvényjavaslatot és arra biztatják a szenátust, hogy mielőbb hagyja jóvá a törvényjavaslatot” – nyilatkozta az AAP elnöke, dr. Kyle Yasuda. Meg kell jegyezni, hogy a rácsvédők forgalmazása az USA több államában már most is tilos, az új törvény a tiltást minden államra kiterjesztené.

A fogyasztóvédelmi szervezet igazgatója úgy értékelte az év végi ünnepek idején beterjesztett törvényjavaslatot, hogy a jogalkotók nem is adhattak volna ennél szebb és hasznosabb ajándékot a kisgyermekes szülőknek.

Forrás: AAP


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page