top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

„Egy ital visszautasítása sokkal kevésbé kínos, mint egy ital kihányása” – alkoholról kamaszokkal

A kamaszok szemében az alkoholfogyasztás ugyanúgy hozzátartozik a „felnőttséghez”, mint az, hogy kipróbálják a cigarettát, esetleg valami könnyű drogot is. A helyzet nem könnyű, a kortársak felől érkező nyomás nagy, mert azt érzi – és a társak azt éreztetik velük –, hogy aki nem vesz részt, az kimarad, az kívülálló.



7 tipp, hogyan beszélj az alkoholfogyasztásról a kamasz gyerekeddel.


 

Szombat esténként a 15 éves Bella és baráti társasága már jól begyakorolt rutinra tett szert. Összedobják a pénzt, ami náluk van, és irány a sarki kisbolt. Sorra próbálják az egyes üzleteket, és előbb-utóbb összejön a szükséges pia még úgy is, hogy törvény szerint nem lehetne őket szeszes itallal kiszolgálni. A „bevásárlólista” összeállításánál az egyetlen szempont, hogyan lehet a legkevesebb pénzből a legtöbb és legnagyobb alkoholtartalmú italt beszerezni – azaz a legolcsóbban lerészegedni.

„Ha megkérdeznek minket, mindannyiunknál van hamis személyi igazolvány is. A szupermarketekben soha nem sikerül, de ismerjük a kisboltokat, ahol kaphatunk piát, általában akkor, amikor a fiatalabb srácok állnak a pénztárgép mögött, akik valószínűleg tudják, hogy nem vásárolhatnánk alkoholt, mégis szemet hunynak felette.”

Ezután, bármilyen időjárás is van, a csoport a helyi park felé veszi az irányt, ahol találkoznak pár fiúval, akik hozzák saját készleteiket. Ott keverik össze a szeszes italt Fantával vagy kólával, és céljuk, hogy minél gyorsabban lerészegedjenek, gyakran ivós játékok segítségével.

Bella, aki a környék egyik legszínvonalasabb sulijába jár, azt mondja:

„Senki sem akarja, hogy a végén hányás legyen a vége, de gyakran előfordul, hogy valamelyikőnk többet iszik, mint amennyit elbír.”
„Néhány hete ki kellett hívnunk a mentőket, amikor az egyik fiú elájult és fennakadtak a szemei. Akkor pánikba estünk. Az anyukája nem volt túl boldog, de mégis kiengedte, mert nem akarja elszigetelni a barátaitól. Sokat iszunk, mert az alkohol mindenkit vidámabbá tesz. Miután a covid idején olyan sokáig be voltunk zárva, és nem jártunk partikra vagy fesztiválokra, úgy gondoljuk, megérdemeljük, hogy jól érezzük magunkat.”

Az, hogy a kamaszok kipróbálják az alkoholt, nem újkeletű jelenség. De most olyan időket élünk, amikor a fiatalok másképp és talán más intenzitással isznak. Soha nem volt még fontosabb, hogy úgy beszéljünk a tizenévesekhez, hogy az segítsen nekik a kockázatok felismerésében.


A kutatások szerint a tizenévesek már most is az alkohol 90 százalékát mértéktelen ivással fogyasztják el. Már a világjárvány előtt is sok fiatal szorul kezelésre a kórházak sürgősségi osztályain alkoholmérgezés miatt. És kiderült, hogy a kamaszok (túlzott) ivási szokásaiban egy másik tényező is szerepet játszik.


Egy új tanulmány szerint azok a fiatalok, akik több időt töltenek a közösségi médiában, nagyobb valószínűséggel isznak mértéktelenül. A University College London kutatói 6700 brit fiatal életmódját elemezték. Az idősebb tizenévesek 30 százaléka mondta azt, hogy legalább hetente iszik. Azok a 16-19 évesek pedig, akik naponta több mint egy órát töltöttek a közösségi médiában, nagyobb valószínűséggel „tivornyáztak” – azaz egy-egy alkalom alatt több mint öt italt fogyasztottak.


Ezt a kapcsolatot Bella barátai így fogalmazzák meg:

„A TikTokon nézelődve úgy érzed, hogy soha nem lehetsz elég csinos vagy vékony.”

Bár a tizenévesek azt hiszik, hogy a hatások elmúlnak, amint kijózanodnak, egyre több tanulmány szerint az alkohol tartósan károsíthatja a memóriát, az intelligenciát és a figyelmi képességeket, mivel a serdülők agya körülbelül 25 éves korukig nem fejlődik ki teljesen.

 

Hogyan beszélhetünk tehát a leghatékonyabban a tinédzserekkel az ivásról, tekintve, hogy sok szülőnek magunknak sem tökéletesek az ivási szokásai?

 

Beszélgessünk az asztalnál!

Ha már adtál alkoholt a gyermekednek, használd ki az alkalmat arra, hogy beszélgessetek a mértékletes ivás fontosságáról - méghozzá biztonságos keretek között. Beszélj arról, hogy ha otthon, biztonságban, a családdal együtt a tinédzserek számára is rendben van egy pohár almabor, a bulikon nyomás nehezedhet rájuk, hogy többet igyanak, és az alkohol kevésbé kiszámítható helyzetekben nagyobb valószínűséggel rontja ítélőképességüket - és veszélyezteti egészségüket és biztonságukat.

 

Ha nem adtál még alkoholt a tinédzsernek, tarts ki ennél az álláspontodnál.

Minél fiatalabb korban kezdenek el inni a gyerekek, annál valószínűbb, hogy az alkohol az agyban lévő jutalomközpontokat befolyásoljai, és annál valószínűbb, hogy függővé válnak - derül ki számos tanulmányból.

 

Magyarázd el, hogy az alkohol másképpen hat a tizenévesek agyára.

A tinédzsered rámutathat, hogy szülőként nem vagy abban a helyzetben, hogy kioktasd őt az alkoholról, mert te magad is iszol. Bár ez is jel lehet arra, hogy jobb példát mutass azzal, hogy te is kevesebbet iszol, használd ki a lehetőséget arra, hogy elmagyarázd, hogy az ivás másképp hat a felnőtt és a kamasz agyára. 

Dr. Angharad Rudkin klinikai gyermekpszichológus szerint:

„Ugyanaz az alkoholmennyiség sokkal erősebb hatással van a tizenévesekre, mint a felnőttekre. Különösen a mértéktelen ivás károsíthatja a még fejlődő agyat.”

 

Beszélj arról, hogy a pia hogyan rontja az ítélőképességet.

A fiatalok gyakran azért isznak többet, hogy magabiztosabbnak és felszabadultabbnak érezzék magukat. Ennek eredményeképpen a védekezés nélküli szex, sőt a szexuális támadás eseteiben is nagy szerepet játszik, amint azt a közelmúltban a Everyone's Invited nevű platformon közzétett tanúvallomások tömkelege is megmutatta. Beszélj a gyermekeddel – legyen lány vagy fiú – arról, hogy a szexuális együttléteknek ideális esetben boldog, kölcsönösen élvezetes élményeknek kellene lenniük, amelyek később nem okoznak megbánást és szégyent.

 

Ha a tinédzsered úgy gondolja, hogy az ivás a megoldás, derítsd ki, mi a probléma.

Az alkoholt fogyasztó fiatalok 43 százaléka azt állítja, hogy a stressz, a szorongás leküzdésére vagy a problémák feledésére iszik. Teremts sok lehetőséget arra, hogy a kamaszod nyíltan kifejezhesse érzéseit, így kevésbé valószínű, hogy az alkoholt mentsvárként használja. 

 

Helyezd perspektívába a szociális kellemetlenségeket.

Magyarázd el, hogy idővel és tapasztalatokkal egyre jobban fogják érezni magukat a társas helyzetekben, és az alkohol soha nem válhat olyan mankóvá, amire úgy érzik, hogy támaszkodniuk kell.

 

Segíts neki szembeszállni a csoportnyomással.

A legtöbb tinédzser azért iszik, hogy lépést tartson a barátaival, és ne érezze magát kirekesztettnek. És még ha tudják is, hogy túl sokat ittak, ez sem mindig tartja vissza őket. Mondd el nekik, hogyan figyeljék meg azokat a jeleket, melyek az italozás sürgős abbahagyására figyelmeztetnek, mint például a homályos látás vagy a zavaros beszéd.

A Drinkaware jótékonysági szervezet szerint a szociálisan érzékeny tizenévesek számára jó emlékeztető:

„Egy ital visszautasítása sokkal kevésbé kínos, mint egy ital kihányása.”

 

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page