top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

Egy falu, ahol csak lĂĄnyok szĂŒletnek

Van egy falu LengyelorszĂĄgban, ahol az elmĂșlt csaknem egy Ă©vtizedben tizenkĂ©t kislĂĄny szĂŒletett. Ez önmagĂĄban mĂ©g nem lenne hĂ­r, de mĂĄr sokkal Ă©rdekesebb a dolog, ha hozzĂĄtesszĂŒk, hogy mindeközben egyetlen kisfiĂș sem szĂŒletett. A faluban Ă©lƑ csalĂĄdokban legutĂłbb 2009-ben jött vilĂĄgra kisfiĂș.


A furcsa jelenség okåt senki nem tudja.

 

A nehezen kimondhatĂł Miejsce OdrzaƄskie nevƱ kis lengyel faluban olyan rĂ©gen szĂŒletett utoljĂĄra kisfiĂș, hogy a helyi hatĂłsĂĄgok jutalmat ajĂĄnlottak fel annak a pĂĄrnak, akiknek elƑször szĂŒletik kislĂĄnya a faluban. „Úgy tƱnik, hogy a lĂĄnyok elkerĂŒli a falunkat” − mondta el az egyik önkĂ©ntes tƱzoltĂł, Adrianna Pieruszka az egyik tĂ©vĂ©csatornĂĄnak. (Ɛ egyĂ©bkĂ©nt a nevĂ©bƑl Ă­tĂ©lve ugyancsak nƑ, de errƑl majd kĂ©sƑbb.) KollĂ©ganƑje szerint a fiĂșk hangosak, szĂłfogadatlanok Ă©s rosszak. „LegalĂĄbb BĂ©ke Ă©s csend van a faluban” − ĂĄllĂ­tja.

A falu tƱzoltĂłbrigĂĄdja is egyedĂŒlĂĄllĂł abbĂłl a szempontbĂłl, hogy a nyolc fĂ©rfi mellett huszonnĂ©gy nƑ vesz rĂ©szt a munkĂĄjĂĄban. Vannak fiatal önkĂ©nteseik is, Ƒk azonban mindannyian lĂĄnyok. A fƑkĂ©nt nƑkbƑl ĂĄllĂł csapat egy körzeti versenyt nyert meg idĂ©n nyĂĄron, Ă©s Ă©ppen ez volt az oka annak, hogy a mĂ©dia felfigyelt a furcsa falura, ahol csak kislĂĄnyok szĂŒletnek. Ezzel az addig soha nem hallott kis lengyel falu egybƑl az eurĂłpai Ă©s amerikai ĂșjsĂĄgok cĂ­moldalĂĄra kerĂŒlt.

Pedig tĂ©nyleg egy pici telepĂŒlĂ©srƑl van szĂł, ugyanis az 1679-ben alapĂ­tott Miejsce OdrzaƄskie nevƱ falu lĂ©lekszĂĄma nem Ă©ri el a hĂĄromszĂĄzat sem. MostanĂĄban a telepĂŒlĂ©st ellepƑ ĂșjsĂĄgĂ­rĂłk szinte mindenkit megszĂłlaltattak, aki Ă©l Ă©s mozog, ebbƑl pedig az derĂŒlt ki, hogy a legtöbb csalĂĄdnak kĂ©t lĂĄnygyermeke van. A fiĂșgyerek ritka ezen a tĂĄjon, Ă©s az a nĂ©hĂĄny fiĂșs csalĂĄd, akik a faluban Ă©lnek, többnyire mĂĄs telepĂŒlĂ©sekrƑl költözött ide.

EgyelƑre senki nem tudja a furcsa jelensĂ©g okĂĄt. A helyiek többsĂ©ge szerint pusztĂĄn vĂ©letlen egybeesĂ©srƑl hete szĂł. A statisztikĂĄt ismerƑk szĂĄmĂĄra ez nem tƱnik valĂłsĂĄgtĂłl elrugaszkodott elkĂ©pzelĂ©snek, hiszen a 12 olyan kicsi szĂĄm statisztikai szempontbĂłl, ahol a vĂ©letlen mĂ©g jĂłcskĂĄn szerepet JĂĄtszhat a dolgok alakulĂĄsĂĄban. A falucska vezetƑi mindenesetre Ășgy gondoltĂĄk, hogy valami „vonzó” dĂ­jat ajĂĄnlanak fel az elsƑ olyan helyi csalĂĄdnak, akiknek kisfia szĂŒletik. Hogy ez mi lesz, azt egyelƑre nem ĂĄrultĂĄk el.

A helyi szĂŒlƑk azonban Ășgy nyilatkoztak, hogy pusztĂĄn a dĂ­jĂ©rt nem vĂĄllaljĂĄk be a harmadik gyereket a mĂĄr meglĂ©vƑ kĂ©t lĂĄny mellĂ©, ugyanis könnyen megeshet, hogy harmadjĂĄra is lĂĄnyuk szĂŒletik.

Az orvostudomĂĄny szerint valĂłszĂ­nƱleg igazuk van ebben, ha ugyanis termĂ©szetes fogamzĂĄsrĂłl, tehĂĄt nem lombikkezelĂ©srƑl van szĂł, akkor a pĂĄrok sehogyan nem befolyĂĄsolhatjĂĄk, milyen nemƱ gyermekĂŒk szĂŒletik. A gyermek neme ugyanis mĂĄr a fogamzĂĄs pillanatĂĄban eldƑl, Ă©s az hatĂĄrozza meg, hogy az utĂłdba az apĂĄtĂłl X vagy Y kromoszĂłma örökĂ­tƑdik ĂĄt. Amennyiben az apa X kromoszĂłmĂĄt „ad”, akkor a szĂŒlƑk mĂĄr a fogamzĂĄs pillanatĂĄban lemondhatnak a falu elöljĂĄrĂłi ĂĄltal felajĂĄnlott dĂ­jrĂłl, amire ugyanis csak akkor van esĂ©lyĂŒk, ha az apa Y kromoszĂłmĂĄt örökĂ­t ĂĄt az utĂłdba. Vagyis pontosan 50-50 szĂĄzalĂ©k az esĂ©ly fiĂș, illetve lĂĄny szĂŒletĂ©sĂ©nek. KivĂ©ve persze ezt a kis lengyel falut, ami fityiszt mutat minden valĂłszĂ­nƱsĂ©gszĂĄmĂ­tĂĄsnak.


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page