top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A legtöbb halálesetet okozó drog, a cukor…

…mégis belefér a gyerek egészséges étrendjébe az édesség, ha…



Ha megkérdeznénk, melyik drog követelte a legtöbb emberéletet az évszázadok során, bizonyára sokféle válasz érkezne, de helyes választ valószínűleg csak kevesektől kapnánk. Egy olyan szerre kell gondolnunk, ami könnyen beszerezhető és napjainkban ráadásul olcsó is.

 

A cikk végén a dietetikus tanácsai arról, mikor és mennyi cukrot egyen/ehet a gyerek.

Egy káros szenvedélyt akkor nevezünk addikciónak, ha már fizikai vagy lelki függőség alakult ki vele szemben. A legártalmasabb drogokhoz hozzászokás, tolerancia is kialakul, azaz egyre nagyobb dózisra van szükség a kívánt hatás eléréséhez, és megvonásukkor kellemetlen hiánytünetek alakulnak ki. Az az addiktív szer, amelyikhez a legtöbb betegség és halál köthető, könnyen beszerezhető (gyakorlatilag minden háztartásban megtalálható) és napjainkban ráadásul olcsó is.

A mai tudomány ugyanúgy vizsgálja a magas cukortartalmú ételektől való függést, ahogy a kokain- vagy a nikotinaddikciót, és ugyanazokat az agyi elváltozásokat találja meg a hátterében. A Nature Neuroscience című szaklapban március végén megjelent tanulmány megerősítette a már korábban tisztázott tényt: a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása ugyanazokat az agyi jutalmazó sejteket készteti működésre, mint amelyeket az alkohol, a kokain vagy a szex – ez késztet minket arra, hogy újra és újra megismételjük az adott magatartást, azaz rászokjunk.

Egy káros szenvedélyt akkor nevezünk addikciónak, ha már fizikai vagy lelki függőség alakult ki vele szemben. A legártalmasabb drogokhoz hozzászokás, tolerancia is kialakul, azaz egyre nagyobb dózisra van szükség a kívánt hatás eléréséhez, és megvonásukkor kellemetlen hiánytünetek alakulnak ki. Az az addiktív szer, amelyikhez a legtöbb betegség és halál köthető, könnyen beszerezhető (gyakorlatilag minden háztartásban megtalálható) és napjainkban ráadásul olcsó is. Ez pedig a cukor.

Az Európai Unióban, hazánk részvételével végzett kutatások szerint a magyar gyermekek 20-25 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, így nem meglepő, hogy sok anyuka gyakran tesz kerülő utat a fagyizó vagy cukrászda közelében, csak azért, hogy ne egyen megint édességet a gyerek. A „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny azt tűzte ki célul, hogy nemcsak a profi cukrász társadalom, hanem a nagyközönség számára is megmutassa, lehet ízletes tortát sütni korszerű édesítőszerrel és teljes értékű liszttel is.

A győztes tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-ai ünnepségen kóstolhatják meg először a finomságot a családok. Ezt követően pedig az ország számos cukrászdája árusítja majd.

“Az egészséges táplálkozás szabályai szerint édességet heti két, de legfeljebb három alkalommal célszerű fogyasztani, ez a gyerekekre is igaz. Ugyanakkor nem csak a gyakoriság, de az időzítés és a mennyiség is fontos! Az édesség ne helyettesítsen főétkezést, például ne ebéd helyett adjuk, hanem az után desszertnek. Az elfogadható mennyiség vonatkozásában lényeges a mértékletesség. Például 1 szelet sütemény vagy 3 dkg csoki, illetve 1-2 gombóc fagyi felel meg egy adagnak” − javasolja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa.

A szakember szerint „a gyümölcsös és a tej alapú desszertek választása a leginkább célszerű, például túrókrém gyümölccsel, almás vagy egyéb gyümölcsös piskóta, rétes vagy palacsinta”. Ugyanakkor édesítésre, a cukorbeteg gyermekek kivételével, 3 éves kor alatt nem javasolja az energiamentes édesítőszereket, mert a gyerekek intenzív növekedése és ebből eredő magasabb relatív energiaszükséglete ezt nem teszi indokolttá.


Egy Csepp Figyelem

Immár harmadik éve rendezi meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete  a „Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt. A cukrászmesterek az egészségtudatos táplálkozásnak megfelelő alapanyagokból készült tortákkal pályázhatnak, melyeket két fordulóban bírál el a zsűri. A június 16-án megtartott első fordulóban a pályamunkák között elsősorban a bogyós gyümölcsök ízei domináltak, de a zsűri több túróval készült tortát is kóstolhatott. Érdekesség, hogy az előző évekhez képest a mesterek idén bátrabban használták a fűszereket, pályáztak például levendulás és bazsalikomos ízesítéssel is.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page