top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Te tudod, mennyi cukrot eszik a gyereked?

Azt mondom, gyerekkori elhízás, te azt mondod, cukor. Én azt mondom, családi étrend, te azt mondod anya. Az egészséges étrend összeállításához viszont alap lenne, hogy a szülők legalább hozzávetőlegesen tisztában legyenek azzal, valójában mennyi cukrot tartalmaz az az élelmiszer, melyet leemelnek a polcról és később a család asztalára tesznek.


Egy felmérés szerint a szülőket ebből a „tárgyból” meg kéne buktatni, fogalmuk sincs, mennyi cukor van például a naponta a gyerek ételére nyomott kecsöpben, nem is szólva az „egészséges” élelmiszerekről.

 

Az elhízás egyre nagyobb probléma már gyerekkorban, nem véletlenül nevezik az elhízás „járványának” is. Az iparilag fejlett országok közül például az Egyesült Államok nagyon nem áll jól e téren, ott az általános iskolás korú gyerekek 18 százaléka elhízott, azaz minden 5-6 gyerek közül egy. De ne örüljünk, nálunk se jobb a helyzet, és még nem is vagyunk a lejtő alján. Az elhízás – felnőtt- és gyerekkorban egyaránt – egy soktényezős egyenlet végeredménye, kialakulásában számos körülmény játszik szerepet. Bár sok tekintetben nincs egyetértés a szakemberek között, abban mindannyian többé-kevésbé egyetértenek, hogy a jelentős cukorfogyasztás mindenképpen ludas abban, hogy egyre több a kövér gyerek.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2015-ben egy ajánlást tett közzé, mely szerint az étrendünket úgy kell összeállítani, hogy abban a kalóriabevitel kevesebb mint egytizedét fedezzék a cukrok – és ez minden életkorra vonatkozik, nem csak a gyerekekre!

Igen ám, de egy gyerek – különösen egy kisgyerek − nem maga állítja össze az étrendjét, hanem a szülei mondják meg, mint kell és mit szabad ennie. Ahhoz viszont, hogy ez az étrend ne tartalmazzon túlságosan sokat a testsúly szempontjából legártalmasabbnak tartott cukorból, a szülőknek bizony fel kell tudniuk mérni, hogy melyik élelmiszerféleség mennyi cukrot tartalmaz, illetve legalább megközelítő pontosságú rálátással kellene rendelkezniük arról, hogy valójában mennyi az a cukormennyiség, amit a gyerekük naponta elfogyaszt. Enélkül ugyanis eleve vesztett csata a gyermekkori kövérség elleni küzdelem.


De képesek-e a szülők megfelelni ennek a feladatnak?

Egy elhízástudományi szaklapban (International Journal of Obesity) most megjelent adatok szerint mi, szülők rosszul vizsgáztunk ebből, hiszen a többség képtelen volt felmérni, hogy a leggyakoribb élelmiszerféleségek mennyi cukrot tartalmaznak. Ha pedig azt sem tudjuk, mennyi cukor van bennük, azt honnan tudnánk, mennyi cukrot eszik a gyerekünk egy nap?

A Max Planck Intézet vizsgálatába 305 olyan családot hívtak meg, melyekben legalább egy, 6 és 12 éves kor közötti gyerek nevelkedik. Minden gyerek esetében kiszámították a testtömegindexet, azaz a testsúly és a testmagasság viszonyából számított mérőszámot. (Biztosan mindenki kívülről fújja, de azért leírom a testtömegindex, azaz a BMI erősen leegyszerűsített kiszámítási módját: a kilogrammokban kifejezett testsúlyt oszd el a méterekben kifejezett testmagasság négyzetével. Gyerekeknél ez ennél egy kicsit bonyolultabb, de most ne menjünk bele a testsúly szerinti percentilisekbe, egyelőre elég lesz ennyi.) Ezután megkérték azt a szülőt, aki elsődlegesen felelős a családi élelmiszervásárlásokért – ez legtöbbször, de nem mindig az anya −, hogy töltsön ki egy egyszerű kvízt, melyben a kérdések a különböző népszerű élelmiszerek cukortartalmára vonatkoztak, volt közöttük pizza, kecsöp, üdítőitalok – csupa olyan enni- és innivaló, melyeket a gyerekek gyakran fogyasztanak. Hogy könnyebb legyen a becslés, azt kérték, hogy a szülők kockacukrokban fejezzék ki az általuk becsült cukortartalmat, ahol minden kocka körülbelül 3 gramm cukornak felel meg.


Nem, a szülők nem képesek megfelelni ennek a feladatnak

A szülők megdöbbentően nagy aránya, körülbelül háromnegyedük (azaz minden négy szülő körül három) alulbecsülte azoknak az élelmiszereknek a cukortartalmát, melyeket egyébként nap mint nap a gyerekük tányérjára tesznek vagy a poharukba töltenek. A legnagyobb melléfogások éppen az „egészségesnek” kikiáltott és reklámozott enni- és innivalók esetében történtek. A szülők több mint 90 százaléka például alulbecsülte a joghurtok cukortartalmát, mégpedig átlagosan 7 kockacukornyival, ami nem kevesebb, mint 60 százalékos tévedésnek felel meg. Ezt a szerzők annak tulajdonítják, hogy egy csomó terméket – tipikusan például a 100 százalékos(nak nevezett) gyümölcsleveket, a joghurtokat, a tejdesszerteket vagy a müzliket – a gyártók és a forgalmazók az egészségesség misztériumával vonják körbe a reklámjaikban, ezzel alaposan félrevezetve a szülőket. Ennek megoldása lenne a közlekedési lámpákhoz hasonló egyszerű színkód az élelmiszerek csomagolásán, ahol a piros szín jelezné a nagy cukortartalmú élelmiszereket, a zöld szín pedig azokat, melyekben legfeljebb kevés cukor van. Másik megoldásként azt javasolják a szerzők, hogy a szülők maguk cukrozzák a gyereknek szánt ételeket, például sima joghurtból és gyümölcsből otthon készítsék frissen a gyümölcsjoghurtot, mézzel vagy esetleg édesítőszerrel ízesítve, így egészen közvetlenül látnák, mennyi cukor kerül bele.

És hogy a cukortartalomra vonatkozó információnak nem csak elméleti jelentősége van a gyerekkori elhízás szempontjából, mi sem bizonyítja jobban, hogy éppen a kövér gyerekek szülei lőtték rendre a legnagyobb bakot az élelmiszerek cukortartalmának felmérésekor.

Ami persze nem jelenti azt, hogy minden gyerek elhízik, akiknek szülei nincsenek legalább körülbelül tisztában a leggyakoribb élelmiszerek cukortartalmával, mindenesetre figyelmeztető jelenség.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page