top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Árthat-e egy korababának, ha marihuánás anyatejjel etetik?

Hogy rögtön rövidre zárjam, a fenti kérdésre a válasz az, hogy attól függ... vagyis sok mindentől. Például attól, hogy milyen kábítószerről beszélünk, könnyű vagy kemény drogról, de még így sem lehet a kérdésre megnyugtató feleletet adni.

Ami biztos: az a legjobb, ha semmilyen drog nem kerül be az anyatejbe, sem rövid, sem hosszabb távon.

 

Mostanában egyre több szó esik egy csomó országban a könnyű drogok legalizálására. Természetesen szólnak érvek ellene és mellette is, melyek közül mindenki tipikusan azt igyekszik kimazsolázni, ami az ő saját álláspontját támasztja alá. Amiből többnyire senki nem enged egy jottányit sem, cáfolja is akárhány tudományos bizonyíték.


És ahogyan haladunk a legalizálás felé, úgy kerül terítékre a mindennapi élet újabb és újabb aspektusa abból a szempontból, mit is gondoljunk ró a könnyűnek nevezett drogok fényében.

Talán ennek a fényében született az a tudományos vizsgálat is, hogy befolyásolja-e az anyatejbe jutó marihuána („fű”), azaz annak egyik aktív komponenseként a tetrahidrokannabinol (THC) a koraszülött babák fejlődését, azokhoz a korababákhoz képest, akinek édesanyja nem használt marihuánát a szoptatás idején, vagy használt ugyan, de a babát nem anyatejjel, hanem tápszerrel táplálta. Az újszülött-intenzív osztályok többségén az a gyakorlat, hogy a THC-használó anyák tejét nem adják oda a babának, hiszen nincsenek – illetve eddig nem voltak – adatok arra vonatkozóan, hogy az anyatejbe átjutott drog miként hat az újszülött állapotára és fejlődésére, aminek még az átlagosnál is nagyobb a jelentősége akkor a koraszülött babák esetében. A vizsgálatot az indokolta, hogy ez a gyakorlat nagy dilemmát szül a korababák gondozása során, hiszen számukra különösen fontos lenne az anyatej annak érdekében, hogy minél kevesebb fertőzéssel, bélproblémával és más egészségi problémával nehezítve vészelhessék át a kezdeti kritikus időszakot, ugyanakkor később is előnyös lenne az anyatej az idegrendszer fejlődése és az általános fejlődés szempontjából.


Egy nemrégiben lezajlott gyermekorvosi kongresszuson mutatták be azt a vizsgálatot, melyben 763 nagyon korán világra jött korababa adatait elemezték 2014 és 2020 között. Az összes résztvevő 17%-ánál volt igazolható, hogy az anya a szülés körüli időben THC-t fogyasztott. A marihuanát fogyasztó anyák koraszülötteinek adatait olyan anyák koraszülöttei vel hasonlították össze, akiknek THC-tesztje negatívnak bizonyult vagy pozitívnak bizonyult ugyan, de nem anyatejjel táplálták a kis koraszülöttet, hanem tápszerrel. A szülés és a hazabocsátás időpontja között nem észleltek különbségeket a rövid távú eredményekben, a légzési vagy táplálási nehézségek előfordulásában attól függően, hogy a kis koraszülött „füves” anyatejet kapott-e vagy sem.


Ami elméletileg amellett szólna, hogy a drogos anyák kis korababáinak sem kell nélkülözniük az anyatej áldásos hatásait. A bökkenő csak az, hogy az esetleges hosszú távú kockázatokról továbbra sem tudunk semmit. Éppen ezért a kutatás készítői (is) azt javasolják, hogy akkor jár a baba – legyen koraszülött vagy időre világra jött újszülött –, ha az édesanyja egyéltalán nem fogyaszt sem „könnyű”, se más drogot – legalább a várandósság, a szülés és a szoptatás idején.

Túl nagy kérés ez egy korababától az édesanyja felé?

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page