top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

„Biztonságos és 99%-ban hatékony” – férfiaknak szánt fogamzásgátló tabletta a láthatáron!

A nők számára számos fogamzásgátlási forma létezik, de férfiak számára csak kettő. A férfiak által szedhető „fogamzásgátló tabletta” hiánya kizárólag a nőkre hárítja a nem kívánt terhesség elkerülésének felelősségét, akik gyakran kénytelenek elviselni a fogamzásgátlók mellékhatásait.

Egy új kutatás során a tudósok férfiak számára fejlesztettek ki egy nem hormonális fogamzásgátló tablettát, amely állatkísérletekben biztonságosnak és hatásosnak mutatkozott.

 

A tudósok egyre közelebb kerülhetnek az első nem hormonális fogamzásgátló tabletta kifejlesztéséhez férfiak számára, miután az állatkísérletek során ígéretes eredményeket kaptak. Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) 2022-es tavaszi ülésén bemutatott kutatás megteremti az alapot a klinikai vizsgálatokhoz, hogy kiderüljön, a fogamzásgátló hatásos-e férfiaknál.


Hogy a fogamzásgátlás kizárólagos terhe ne a nőkre háruljon...

A nők számára számos fogamzásgátlási lehetőség áll rendelkezésre, ám ezek nem mentesek a mellékhatásoktól. Ezzel szemben a férfiak számára kétféle fogamzásgátló létezik: a férfi óvszer és a vazektómia (az ondóvezeték műtéti lekötése). Mindkettőnek kevés említésre méltó mellékhatása van, és a súlyos szövődmények ritkák. Következésképpen általában a nőkre hárul a fogamzásgátlás kezelésének felelőssége, és ők kénytelenek megtapasztalni a fogamzásgátlók használatának mellékhatásait. Ez a teher enyhíthető lenne, ha a tudósok biztonságos és hatékony férfi fogamzásgátlót fejlesztenének ki.

„Az e téren történt előrelépések ellenére a nők még mindig arra kényszerülnek, hogy termékeny éveiket a fogamzásgátlás felelősségének viselésével töltsék. A fogamzásgátló módszerek kifejlesztését és tökéletesítését célzó kutatások több mint egy évszázada nagyrészt olyan fogamzásgátlók kifejlesztésére összpontosítanak, amelyek vagy megakadályozzák a nők peteérését, vagy megnehezítik a spermiumok méhbe jutását. Eközben a férfi fogamzásgátlással kapcsolatos legújabb kutatások háttérbe szorultak, mert a mellékhatások túlságosan megterhelőnek ítéltettek. Hiszen az uralkodó szempont az, hogy a nők mennyit hajlandóak elviselni a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Hiszen a nem tervezett terhesség minden terhe és következményei is többnyire kizárólag őket sújtja”

– fogalmaz a Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat (BPAS) szóvivője.


A szóvivő azt is a férfi fogamzásgátlási módszerek kifejlesztésének gátjaként említi, hogy egyelőre kevesen látnak anyagi vagy egyéb hasznot a férfiak számára megbízható fogamzásgátló eszközök biztosításában.


A legtöbb női fogamzásgátló a nemi hormonokat, például az ösztrogént és a progeszteront célozza. Törekvések történtek férfi fogamzásgátló tabletták kifejlesztésére a férfi nemi hormon, a tesztoszteron megcélzásával. Ez azonban olyan mellékhatásokhoz vezet, mint a súlygyarapodás, a depresszió, a „rossz” koleszterin szintjének emelkedése.

„Mivel a férfiaknak nem kell elszenvedniük a terhesség következményeit, meglehetősen alacsony az ingerküszöbük a tekintetben, mit és mennyit hajlandók elviselni a nem kívánt terhesség megakadályozása érdekében”

– hívja fel a figyelmet a kutatás nehézségeire szakértő.


A férfiak hormonális mellékhatásoktól való ódzkodását látva a kutatók érdeklődése nem hormonális fogamzásgátló tabletta kifejlesztése felé fordult. Így került érdeklődésük homlokterébe az úgynevezett retinsav-receptor-alfa (RAR-alfa) fehérje, mely segít megkötni az A vitaminnak a spermiumtermelésben fontos szerepet játszó formáját, a retinsavat. A RAR-alfa hatástalanításával a kutatók nemzőképtelenné tudták tenni a kísérleti egereket. A tabletta nemcsak a spermiumok számát csökkentette egerekben, és 99 százalékos hatékonysággal képes volt megelőzni a terhességet, hanem mindezt minden megfigyelhető mellékhatás nélkül tette. Azt azonban nehéz megjósolni, hogy a szer miként fog teljesíteni emberi klinikai vizsgálatokban.


A BPAS szóvivője szerint egy biztonságos és hatékony, nem hormonális férfi fogamzásgátló biztosítaná, hogy a férfiak és a nők igazságosan osztozzanak a fogamzásgátlás felelősségén, nem kívánt kísérőjelenségein és nem utolsósorban költségein.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page