top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fogamzásgátló ételek márpedig nem léteznek!

A múltkoriban vírusként terjedt egy Twitter bejegyzés, melynek szerzője különféle ételeket ajánlgatott „természetes” fogamzásgátlás céljára. Egy botanikus és hozzászólt a tweethez és nyomatékosan hangsúlyozta, hogy fogamzásgátló hatású ételek nem léteznek.


Nem, a papaya sem az. Nem, a füge sem az.

 

Manapság azért már eléggé köztudott, hogy a nem kívánt terhesség elkerülésére korszerű fogamzásgátló módszerek közül választhatunk. Ez lehet hormonális fogamzásgátló tabletta, óvszer, tapasz vagy bármi, amit orvosunk megfelelő mérlegelést követően ajánl.

Ám élnek közöttük olyan közöttünk olyanok is, akik azt gondolják, hogy ha például papayát vagy fügét esznek ipari mennyiségben néhány héten keresztül, akkor ezzel megelőzhetik a nem kívánt terhességet. Erről a közelmúltban a Twitteren egy bejegyzés is született. A Home Remedy Hacks nevű website által jegyzett tweet nem kevesebbet állít, mint hogy bizonyos ételek nagy mennyiségű fogyasztása fogamzásgátló hatású. Ilyen anyagok között sorolja fel a fahéjat vagy a gyömbérteát, melyek állítólag megakadályozzák, hogy védekezés nélküli szextől valaki teherbe essen.

A bizarr tweet körülbelül 12000 lájknál járt akkor, amikor egy botanikus, bizonyos James Wong hozzászólt, és ezt írta: „Botanikusként azt tudom mondani, hogy ez a több 1000 megosztást és 10 ezernél is több lájkot elért bejegyzés nők egészségét és életét veszélyezteti.” Eztán kifejti, hogy a megosztás írói olyan élelmiszerek, anyagok fogyasztását javasolják nagy mennyiségben „természetes” fogamzásgátlás céljára, melyek ilyen nagy mennyiségben fogyasztva májkárosodást, görcsrohamokat, sőt egyes esetekben akár halált is okozhatnak.

Végül azzal zárja hozzászólását, hogy sürgősen le kellene venni ezt a tweetet, mert nem etikus nők életével játszani. A bejegyzést azóta eltávolították a Twitterről, ennek ellenére a benne foglaltak továbbra is vírusként terjednek a netezők körében, olyan „okosságokat” terjesztve például, hogy például napi kétszeri papaya-fogyasztással megelőzhető a nem kívánt terhesség. A valóság azonban az, hogy bár a várandós nőknek latextartalma miatt valóban nem javasolják, hogy hámozatlan papayát fogyasszanak, ezt azonban nem lehet úgy lefordítani, hogy a nagy mennyiségű papayafogyasztás viszont fogamzásgátló hatású lenne.

Számos vicc is született már az ominózus Twitter-bejegyzés tartalmából. Valaki például ezt írja a: „Képzeljük el, hogy a pasinál éppen nincsen óvszer, te meg azt mondod neki: Ne aggódj bébi, van a hűtőben pár papaya, előbb megesszük, aztán szeretkezünk. Más valaki más irányból közelítette a dolgot: „Nos, azt hiszem, a papaya valóban alkalmas lehet a nem kívánt terhesség megelőzésére. De ez a módszer nekem kicsit fájdalmasnak tűnik…”


Vannak ételek és italok, melyek „nem férnek össze” a fogamzásgátlókkal

De ha már a gyümölcsöknél és a fogamzásgátlásnál tartunk, vegyünk sorra néhány olyan enni- és innivalót, melyek csökkenthetik a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát.

Ehhez azt kell tudni, hogy bizonyos gyógyszerek és bizonyos élelmiszerek között úgynevezett kölcsönhatások (más szóval interakciók) alakulhatnak ki, ami azt jelenti, hogy a gyógyszer és az élelmiszer együttes fogyasztása esetén az élelmiszerben lévő bizonyos hatóanyagok megváltoztatják a gyógyszer hatását: azt gyengítik vagy teljesen hatástalanítják, hatását erősítik vagy hatásait bármilyen szempontból megváltoztatják.

A fogamzásgátlók esetében ilyen gyümölcs a grépfrút (és annak leve), melyet tulajdonképpen az gyógyszerkölcsönhatások „királynőjének” is lehetne nevezni, lévén olyan gyümölcs, mely talán a legtöbb gyógyszer hatóanyagával képes kölcsönhatásba lépni.

Ezenkívül a fogamzásgátló tabletta hatását gyengítheti, ezáltal a nem kívánt terhességek esélyét fokozhatja (a teljesség igénye nélkül) többek között a manapság oly divatos detox tea, az aktív szén és bizonyos gyógynövény-tartalmú készítmények. Éppen ezért, ha ezeket esszük vagy isszuk, mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát arról, hogy továbbra is megbízhatunk-e fogamzásgátló tablettánk hatékonyságában.

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hasmenés esetén is csökkenhet a fogamzásgátló tabletta nem kívánt terhességet kivédő hatása.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Comments


bottom of page