top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Babaváró parti – de valami (vagy valaki?) hiányzott

Egy közösségi oldalon került nyilvánosságra egy poszt, melynek írója élete legfurcsább babaköszöntő bulijáról számolt be. A Redditen megosztott sztori szerint kolléganője lányának babaköszöntő bulijába volt hivatalos, az esemény azonban váratlan felismeréssel zárult. A vendégek között volt, aki felháborodott, más megdöbbent.

Ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, mikor érdemes a család, a barátok és az ismerősök tudomására hozni, hogy ha minden jól megy, hamarosan bővül a család. A hangsúly a „ha minden jól megy”-en van.

 

A Redditre anonim módon posztoló nőt egy munkahelyi barátnője hívta meg a lánya babaváró bulijába.

„Gratuláltam a lányának és megköszöntem, hogy meghívott bennünket. Erre felnevetett, és valami olyasmit mondott, hogy "köszönöm, de még nem vagyok terhes, de mindig jó felkészülni arra, ha eljön az idő". Láthatóan zavarba jöttem, amivel nyilvánvalóan megbántottam őt. Megjegyzem már az elején furcsálltam, hogy amikor megérkeztem, akkor a kolléganőm megjegyezte, hogy ez egy kicsit rendhagyó babaváró buli lesz.”

A történtek után magyarázatot kértem tőle, és amikor a lánya nem hallotta, akkor elárulta, hogy a lánya mostanában nincs túl jól, és sokszor lehangolt amiatt, hogy a barátnői közül már nagyon sokan babát várnak. Megkérdeztem a többi vendégtől, hogy ők tudtak-e róla, hogy olyan valakihez jövünk babát köszönteni, aki nem is terhes. Azt válaszoltak, hogy ők sem tudták és kicsit zavarban is vannak, mert a meghívóban az állt, hogy ajándékot is hozzanak. Ennek ellenére úgy döntöttek, hogy nem csinálnak nagy ügyet a dologból.


A posztoló azonban nem volt ennyire szemérmes és szégyenlős, ezért megkérdezte az állítólagos várandóst, hogy visszaveheti-e az ajándékot, mert nem áll túl jól anyagilag, ezért inkább akkor hozna ajándékot, amikor a nő lánya valóban babát vár. A kolléganője szerint azonban udvariatlanság lenne visszavenni az ajándékot, miután már átadta, és hogy a lánya az utóbbi időben nagyon sok mindenen ment keresztül, és alig várja, hogy kinyithassa az ajándékait.

„Én ennek ellenére ragaszkodtam ahhoz, hogy nincs olyan sok pénzem, hogy fake babaváró partikra költsem, ezért fogtam az ajándékomat és hazamentem. Azóta mindkettőjüktől gyűlölködő üzeneteket kapok a Facebookon, amiben hülye vén k.rvának neveznek és azzal vádolnak, hogy nem is vagyok igazi barátnője a kolléganőmnek.”

De itt még nincs vége:

„A kolléganőm azzal fenyegetőzik, hogy beárul a munkahelyemen, ha nem viszem vissza az ajándékot vagy nem veszek valami mást az általuk megadott ajándéklistáról (a legtöbb termék a listán egyébként sem babáknak való) az általam okozott szenvedésért.”

A kommentelők csaknem teljesen egyöntetűen a posztolónak adtak igazat és azt tanácsolták neki, hogy tartsa a lehető legtávolabb magát ezektől az emberektől. Volt, aki szerint ezek a babaváró bulik a leggiccsesebb, „legajándékrablósabb” események, és szinte mindenki megegyezett abban, hogy ez az egyik leg furcsább történet, amit valaha is hallottak.

"Én lennék az, aki először a HR-hez fordul, és elmondanám, hogy a munkatársam kamu babaköszöntőre elvárt ajándék miatt zaklat és követeli, hogy vegyek ajándékokat a lányának, csak a hecc kedvéért, és hazudik arról, hogy a lánya babát vár, holott nem.”

A korai vetélésről

A legtöbb pár óvatos, amikor azt mérlegeli, mikor hozza tudomására a rokonoknak, barátoknak és ismerősöknek, hogy babát várnak. Nagyon sokan vannak, akik egészen a 12. hétig várnak, és addig a leendő nagyszülőknek sem árulják el a nagy hírt. Ennek oka azon túl, hogy nagyon sokan babonásak, az, hogy a terhességek az esetek egy részében vetéléssel végződnek, és különösen nagy a vetélések kockázata az első trimeszterben, azaz éppen az imént emlegetett 12. hétig.


A korai vetélés meglehetősen gyakori, rendszerint a 12. terhességi hét előtt következik be. Orvosi szempontból a 16. hétig beszélünk korai vetélésről.


A spontán vetélés általában a természetes kiválasztódás egyik formája, hiszen általában az olyan terhességek végződnek korai vetéléssel, melyek egyébként sem voltak életképesek, például végzetes genetikai rendellenesség vagy az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési zavar következtében.


Sok vetélés észrevétlenül zajlik le, szinte észre sem vehető maga a terhesség, csupán a szokatlanul erős, görcsös menstruáció jelezheti a spontán vetélés lezajlását.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page