top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Babafészekben halt meg a kisfiú – a biztonságos alvásról

Bár a gyermekorvosok nem tudják elégszer hangsúlyozni és sulykolni, melyek a biztonságos alvási körülmények egy baba számára, manapság egyre népszerűbbek azok a – többnyire teljesen felesleges, ámde mutatós – babaágykellékek, kiegészítők és alvási alkalmatosságok, melyek minden létező biztonsági előírással szembe mennek. De legalább jól mutatnak az Instagram-fotókon.

babafészek bölcsőhalál

Nemrégiben egy 4 hónapos baba halt meg a szülői ágyra helyezett babafészekben. A boncolás nem talált nyilvánvaló halálokot, így az esetet bölcsőhalálként, azaz hirtelen csecsemőhalál szindrómaként (SIDS) sorolták be.

 

A karácsony napján született kisfiú mindössze négy hónapos korában halt meg, miközben a szülei ágyán aludt egy babafészekben – derült ki a vizsgálatból. Leonidas Ramsdenre a Devon állambeli Buckfastleighben lévő otthonában találtak rá tavaly április 28-án, amikor már semmire nem reagált. A csütörtöki meghallgatáson elhangzott, hogy „megetették és egy babafészekben helyezték el a szülei ágyán, mielőtt néhány órával később életfunkciók nélkül találtak rá”. Gyanús körülményeket nem tártak fel, és a boncolás sem tudta megállapítani a halál okát.


Egyelőre nem tudni, hogy a babát milyen típusú vagy márkájú babafészekbe fektették halála éjszakáján. Halála előtt 4 évvel a Tesco és a Mothercare egyike volt azon brit forgalmazóknak, amelyek biztonsági aggályok miatt beszüntették e termékek forgalmazását, ám netes webshopokban továbbra is széles körben elérhetők.


A Lullaby Trust gyermekjótékonysági szervezet korábban nyílt levélben figyelmeztette a szülőket:

„Az olyan termékek, mint a párnázott babafészkek, függőágyak, rácsvédők, párnák, paplanok és bármi, ami a babát a helyére támasztja vagy rögzíti, veszélyt jelenthet a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőkre.”

A szervezet szóvivője korábban így fogalmazott:

„Bizonyított tény, hogy ha a csecsemőt nem kemény, sík felületen altatjuk, vagy a kiságyban puha, nehéz ágynemű van, az növelheti a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) kockázatát. Ezek túlhevüléshez vezethetnek vagy potenciálisan elzárhatják a csecsemő légútjait, vagy az arcát betakarja a laza ágynemű. A bölcsőhalál (SIDS) ellen küzdő jótékonysági szervezetként aggodalommal figyeljük azt a trendet, hogy egyre népszerűbbek azok a termékek, melyek nem felelnek a biztonságos alvásra vonatkozó szabályoknak.”

Aztán arra hívják fel a figyelmet, hogy a szülők nincsenek könnyű helyzetben, amikor próbálnak választani a babatermékek zavarba ejtő kínálatából. Észszerű feltételezésnek tűnhet, hogy ha egy ismert márkájú terméket egy neves üzletlánc forgalmaz, akkor az biztonságos a babájuk számára, de ez koránt sincs mindig így.


Leonadis fiatal édesanyja, Akita szívszorító felhívást fogalmazott meg:

„Összetörtnek és elveszettnek érezzük magunkat, egy olyan valóságban ragadtunk, amelynek nem kellene léteznie. Soha többé nem érezzük majd teljesnek az életünket. A kisfiunk, Leonidas-Aurelius 4 hónapos és 3 napos volt, amikor az éjszaka közepén az oldalára fordult, miközben a családja aludt. Nem sírt... nem ébredt fel... csak elszenderült álmában, édes mosollyal az arcán. Abban a pillanatban, amikor én és a párom felébredtünk pár órás szunyókálásunkból, szembe kellett néznünk a valósággal és a szörnyű felismeréssel...”

Hogyan aludjon a babám?

A csecsemő legjobb alvóhelye a szilárd, sík felület, például a kiságy.

A matracon csak lepedő legyen, és soha kerüljenek a kiságyba takarók, párnák, babafészkek, matracvédők, plüss állatok vagy más tárgyak.

A csecsemőket mindig a hanyattfekvő helyzetben kell letenni aludni.

Azokat a csecsemőket, akik ferde vagy függőleges helyzetben alszanak el, biztonságos alvási környezetbe kell helyezni.


A bölcsőhalálról itt és itt olvashatsz bővebben.

Ez a cikkünk pedig arról szól, hogyan élik meg a veszteséget és a gyászt az apák.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page