top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Alhat-e a kispapa a kórházban... avagy mi újság itthon?

Egy brit újságírónő a Twitteren dobta fel vitára azt a kérdést, hogy tisztességes-e az apákkal szemben, hogy a baba megszületése utáni éjszakára a kórház nem biztosít helyet számukra, egy szobában az anyával és az újszülöttel.

Magyarországon a privát szülészeti intézményekben máris adott ez a lehetőség a kispapák számára. De akár az állami kórházak némelyikében is – sajnos csak elenyésző kisebbségükben. A cikk végén egy kis hazai körképet is olvashattok.

 

Megszületett a baba. Hihetetlen, elképzelhetetlen csoda, te viszont fáradt vagy és kimerült, itt is fáj, meg ott is fáj. A párod nem ment át azon, amin a te tested végigment. De a gyermekágyas osztályon, ahová kerülsz, mégis a tiéd és csakis a tiéd a feladat, hogy gondoskodj a babáról.


Ismerős forgatókönyv? Igen, ismerős, nemcsak a te számodra, hanem nagyon sok frissen szült anya számára is. Ezt a forgatókönyvet kifogásolta tweetjében egy brit újságírónő, bizonyos Annie Ridout, aki ezzel a brit kórházak ama gyakorlatát kifogásolta, hogy nem biztosítanak helyet az apáknak egy éjszakára az anyával és az újszülöttel egy szobában.

„Nálunk a városi kórházban nem engedik meg az apáknak, hogy éjszakára a párjukkal és az újszülöttel maradjanak. Ez szerintem felháborító! Nem fair az anyának és nem fair az apával szemben sem, hiszen az apa így feleslegesnek és haszontalannak érezheti magát. Pedig neki is szüksége van arra, hogy kialakuljon a kötődés a babával. Más brit kórházakban is ez a szabály?”

– tette fel a kérdést a posztja végén, nem is gondolva arra, hogy ezzel milyen élénk vitát indít majd el.


A kérdés felőlünk nézve talán elérhetetlen álom tűnhet, hiszen az a lehetőség, hogy a kispapa is helyet kap éjszakára az anyával és a babával egy szobában, szinte csak a privát szülészeti intézmények borsos csomagáraiban foglaltatik benne. No meg néhány állami kórházban is elérhető. Igaz, többnyire csak külön fizetős szolgáltatásként, de pár helyen már mégiscsak élhetnek ezzel a lehetőséggel a párok.


Egy brit felmérés szerint azonban a szigetországbeli kórházak 17 százaléka biztosítja ezt a lehetőséget az apák számára. Ezt pedig sokan nagyon hátrányosnak tartják az éppen alakuló új család szempontjából, különösen császáros szülést követően. A császármetszés ugyanis egy nagy műtét – mondják –, így fokozza az anyák kiszolgáltatottságát, hogy bármilyen problémájukkal csak a nővérek segítségére számíthatnak. A korai kötődés szempontjából is károsnak tartják az apák kirekesztését, ezen kívül az apák hosszú távon is lekötelezettek és magabiztosak, ha már kezdettől be vannak vonva a baba körüli teendőkbe.


A Twitteren közzétett kérdéshez nagyon sok hozzászólás érkezett. A legtöbben azt hozták fel, hogy a szülészeti osztályok gyakran egyébként is túlzsúfoltak, és hacsak nem alakítják át a teljes osztályt úgy, hogy csak egyágyas (illetve a kispapákat is beleszámítva kétágyas) szobák legyenek benne, akkor egyébként is megvalósíthatatlan az ötlet, hiszen hogyan is osztozhatna két pár (plusz a babák) egyetlen szobán?


Ráadásul többen is felvetették, hogy nem mindenkinek van olyan partnere, aki szívesen a kórházban tölti az éjszakát az anya és a baba mellett, így rosszul eshet neki, hogy más nőknek kijut ez a lehetőség. „Ez egy érzékeny, sérülékeny időszak minden nő életében. Kérlek, hogy szélesebb perspektívában is nézzétek ezt a kérdést, mint hogy „én akarom, nekem jó lenne, és kész” – írta valaki.

Több helyen elérhetetlen álom, kevesebb helyen elérhető lehetőség

Az Anyás-Apás Facebook-oldalán is szóba került a téma, hogy jó lenne-e, ha a családok legalább az első éjszakát együtt tölthetnék a kórházban. A hozzászólók kivétel nélkül üdvözülnének egy ilyen lehetőséget. Volt, aki egy privát szülészeten szerzett pozitív tapasztalatait osztotta meg arról, hogy ez is hozzájárulhat, hogy ne „csak” baba, hanem család is szülessen a szülőszobában. Más arról írt, hogy Spanyolországban tapasztalta meg, mennyi pozitív hozadéka van a baba megszületése után együtt töltött időnek.


De aki azt gondolja, hogy kizárólag azok számára áll rendelkezésre külön családi szoba a szülés után, aki képes kifizetni a magánszülészetek sok százezer forintos árait, az szerencsére téved. Sajnos nem óriásit, de téved. Ha nem is nagyon sok helyen, de állami kórházakban sem vágyálom egy ilyen szobában tölteni a kórházi napokat, bár ez többnyire a kórházak külön fizetős szolgáltatása, és nem is könnyű ilyen szobába kerülni a szülés után, hiszen hatalmas az igény irántuk, sokkal nagyobb, mint a rendelkezésre álló szobák száma. Többek között az ózdi, a gyöngyösi és a budapesti Szent István Kórházban és a Péterfy Sándor Utcai Kórházban is működnek ilyen családi szobák.

„Nálunk is így volt az István Kórházban. Sajnos mindössze három erre alkalmas szoba van, jó volna, ha sokkal több ilyen lenne”

– mutatott rá Magdolna arra, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek messze elmaradnak az igényektől.

„Gyöngyösön szintén van két ilyen szoba. Igaz, fizetősek, de megéri. Nálam az egyik éjszaka benn volt apa (mindig csak plusz egy fő alhat benn), de nagyon jó volt. Első gyerek, totál tapasztalatlanok voltunk mindketten, de tartottuk egymásban a lelket. Csak az a baj, hogy nagy lutri bekerülni, mert nagyon nagy rá az igény. Az is az előnye, hogy bármikor bárki meglátogathat, és nem csak az üvegen keresztül kommunikálhatunk, mint hagyományos szoba esetén”

– számolt be a gyöngyösi kórházban szerzett pozitív tapasztalatairól Bernadett, aki azt is hozzátette, hogy ő még a COVID-járvány előtt szült, a járvány miatt talán most más szabályok vannak érvényben.


Tímea még nem szült, de szülésfelkészítőn már látta az ózdi szülészet családi szobáját:

„Még nem szültem, csak a szülésfelkészítőn mutatták. Volt már benne ismerős és nagyon tetszett nekik, nagytesó is ott alhat, nem csak az apuka.

Annamáriáék a Péterfy Kórház családi szobáját próbálták ki, és csak szuperlatívuszokban tud szólni az élményről, amit ott szereztek:

„Péterfy kórházban is van rá lehetőség! Leírhatatlan, hogy milyen jó érzés!”

Nincsenek illúzióim, de hátha olyanok is olvassák ezt a cikket, akik tehetnek azért, hogy a következő hasonló cikkben az Anyás-Apás sokkal, de sokkal több olvasójától idézhessek hasonló pozitív tapasztalatokat. Hátha...


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page