top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A zsűritag 63 évesen ismét apa szeretne lenni

Éppen pár napja boncolgattunk néhány konkrét híresség alapján azt a kérdést, hogy hány éves korig „illik” gyereket vállalni, és önző-e az, aki e koron túl merészel gyermeket szülni, avagy nemzeni. És ehhez kapcsolódva rögtön adta az élet a következő – és talán legfontosabb -kérdést is: miért mérjük kettős mércével a nőket és a férfiakat, amikor a fenti kérdésre a válaszokat fogalmazgatjuk magunkban?

És akkor most itt a brit „X faktor” tehetségkutató, a Britain's Got Talent zsűritagja, Simon Cowell, aki 63 évesen nemrégiben azt nyilatkozta, hogy nagyon is kedvére való lenne, ha 45 éves menyasszonyával, Lauren Silvermannel testvért adnának 9 éves fiának, Ericnek. De jó-e biológiai szempontból, ha egy apa „öreg”?

 

A Britain's Got Talent zsűritagja, Simon Cowell azt mondja, hogy az életkora ellenére imádja az ötletet, hogy testvért adjon kilencéves fiának, Ericnek, akit 45 éves menyasszonyával, Lauren Silvermannel közösen nevelnek.

Cowell – aki októberben tölti be 64. életévét – a The Sun című bulvárlapnak így nyilatkozott:

„Éppen két nappal ezelőtt gondoltam arra, hogy jó lenne még egy gyerek. Apának lenni a legjobb dolog, ami valaha történt velem. Minden másodpercet imádok, amit a fiammal tölthetek. De ő mindjárt kamaszodik, de a korábbi évekből csodálatos élményeim vannak vele. Valószínűleg emiatt gondolkodtam ezen. Ericnek rengeteg barátja van, és sok mindent csinálunk együtt, mint egy család. De a gyerekeknél sosem tudhatod, hogy boldog-e egykeként, vagy hogyan érezné magát, ha lenne testvére.”

Arra a kérdésre pedig, hogy reális tervként tekint-e egy újabb gyerekre, így felelt:

„Hogy lesz-e még egy? Nem tudom. De nagyon szeretnék még egy gyereket. Nagyon szeretek apa lenni.”

Hogy mennyire gondolja ezt az egészet komolyan, talán jelzi az is, hogy az utóbbi időben majdnem 20 kilót fogyott, miután elkezdett odafigyelni az étrendjére, leszokott a dohányzásról és visszafogta az ivást, miután három évvel ezelőtt megsérült a gerince, miután leesett egy elektromos kerékpárról, és emiatt hónapokat töltött rehabilitáción. Az állítólagos plasztikai műtéti is állandó témát szolgáltatnak a bulvársajtónak, de ő kitart amellett, hogy nem volt plasztikai műtétje, hogy fiatalabbnak tűnjön– leszámítva egy „kis” botoxot.

De azt mondja, még így is kihívás lesz tartani a lépést egy fiatal családdal.


Abban tehát kettős a mérce, mikortól tekint a társadalom idős szülőként az nőre vagy férfira. A nők esetében állandó érv az is, hogy idősebb korban gyakoribbak a terhességi és szülési komplikációk és a fejlődési rendellenességek is. De mi a helyzet a férfiakkal?


Öreg apák, de vének is?

A Stanford Egyetem orvosi karának kutatói által készített tanulmány szerint az évtizedekre visszanyúló szülészeti adatok szerint az idősebb apák gyermekei fokozott születési kockázattal, többek között kis születési súllyal és görcsrohamokkal kénytelenek szembenézni. Az adatok még arra is utalnak, hogy az apa életkora befolyásolhatja az anya egészségi állapotát a terhesség alatt, különösen a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.


A több mint 40 millió születés adatai azt mutatták, hogy az „előrehaladott apai életkorú” apák – ami nagyjából a 35 év feletti életkornak felel meg – által nemzett babáknál nagyobb volt a kockázata a kedvezőtlen születési eredményeknek, például a kis születési súlynak, a görcsrohamoknak és a közvetlenül a születés után szükséges lélegeztetésnek. Általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy apa, annál nagyobb a kockázat. A 45 éves vagy idősebb férfiaknak például 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel született koraszülött gyermekük, az 50 éves vagy idősebb férfiak gyermekei között pedig 28 százalékkal nagyobb volt az újszülöttintenzív osztályos ellátásra szoruló babák aránya.


Az adatok azt mutatták, hogy amint egy apa eléri a 35 éves kort, a születési kockázat összességében enyhén megnő, hiszen minden egyes évvel, amit az életkora emelkedik, átlagosan két új mutációt halmoz fel a spermája DNS-ében.


Ami igazán meglepő volt, hogy úgy tűnt, összefüggés van az apák előrehaladott életkora és annak esélye között, hogy az anyánál a terhesség alatt cukorbetegség alakul ki. A 45 éves és annál idősebb férfiak partnerénél – a 25 és 34 év közötti apákhoz képest – 28 százalékkal nagyobb eséllyel fordult elő terhességi cukorbetegség a partnerüknél. A szerzők még nem látják világosan az összefüggés hátterét, de gyaníthatóan szerepe lehet benne a méhlepény állapotának.


Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page