Anyás-Apás · 2023.08.31 13:34 · 4 perc

A szülő halála minden gyereknek nehéz, a fiúgyerekeknek nehezebb?

Amikor egy gyerek elveszíti valamelyik szülőjét, valószínűleg meglehetősen értelmetlen dolog azt méricskélni, centizni, hogy a lányok vagy a fiúk számára gyötrelmesebb a veszteség. Egy kutatásban mégis arra keresték a választ, hogy a (fél)árvaság a fiúkat vagy a lányokat sújtje-e jobban hosszabb távon, életük későbbi szakaszában.

A válasz: a fiúkat. Hogy miért és miként, az a cikkből kiderül.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Egy szülő halála után a fiúknak nehezebb lehet, mint a lányoknak – derül ki egy új tanulmányból.

Azokat a fiatalokat, akik 21 éves koruk előtt veszítik el szülőjüket, felnőttkorukban a rossz mentális egészség, az alacsonyabb jövedelem és a munkanélküliség fokozott kockázata fenyegeti, ráadásul a fiúkat mélyebben érinti.

A tanulmány július 25-én jelent meg a Journal of Epidemiology & Community Health című folyóiratban.

„A szülők korai halála mind a fiúk, mind a lányok esetében felnőttkorukra jelentősen megnöveli a mentális problémák esélyét, de a becsült esélyhányadosok a fiúk esetében általában számszerűen nagyobbak”

– olvasható a kutatásról beszámoló közleményben, melyet Petri Böckerman, a finnországi Jyväskyläi Egyetem munkatársa vezetett.

Böckerman és kollégái közel 1 millió, 1971 és 1986 között született finnről gyűjtöttek adatokat, akik közül 31 éves korig körülbelül 15 százalék veszítette el egyik szülőjét. Közel 12 százalék veszítette el apját, kevesebb mint 5 százalék anyját. Közel 65 800 ember 21 éves kora előtt veszítette el egyik szülőjét. A kutatók szerint ők későbbi életükben nagyobb eséllyel kerültek kórházba mentális problémák miatt, mint azok, akik 30 éves koruk után veszítették el szülőjüket.

A férfiak veszélyeztetettebbnek tűnnek, mint a nők. A férfiak 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba, mint a nők, melynek leggyakoribb oka droghasználat és szándékos önkárosítás volt.

De a szülő halála később a gyermekeknél a stressz-zavarok gyakoribb előfordulásában is megmutatkozott. Azok a gyermekek, akik fiatalon váltak (fél)árvákká, átlagosan kevesebb iskolai évvel büszkélkedhetett, ezért – nem meglepő módon – később a munkahelyükön alacsonyabb keresettel voltak kénytelenek beérni, és többször kényszerültek betegszabadságra. Ha egyáltalán sikerült állás vállalniuk, hiszen körükben nagyobb arányú volt a munkanélküliség is 26 és 30 éves koruk között. A legnagyobb mértékben – átlagosan több mint fél tanévvel – az anyjukat elvesztett lányok körében csökkent az iskolai évek száma.

A férfiak esetében a keresetre és a foglalkoztatásra gyakorolt hatások nagyobbak voltak. Azok körében, akik elvesztették apjukat, az éves kereset közel 17 százalékkal, a rendszeres foglalkoztatás valószínűsége 6 százalékkal volt kevesebb. A nők esetében ez az arány 11 százaléknak, illetve 4 százaléknak adódott.

Elgondolkodtató adatok. Az ismeretségi körödben szerzett tapasztalataid megerősítik vagy cáfolják a vizsgálat következtetéseit?

Forrás: Journal of Epidemiology & Community Health

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek:

Az apák csendes gyásza

A gyász feldolgozása az álmokban rejlik? – könyvajánló

Ne beszélj a halott gyerekedről!

Mennyországba címzett levelek – a gyermekgyászról

Jó szóval oktasd, gyászolni is engedd…

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük