top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A hasfájásból egészséges baba született – a rejtett vagy csendes terhességről

Egy 23 éves nőnek kilenc hónapon keresztül fogalma sem volt arról, hogy gyermeket hord a szíve alatt. Amikor kínzó hasfájása miatt felkereste a sürgősségi osztályt, akkor tudta meg, hogy panaszait terhesség okozza. Méghozzá nagyon is előrehaladott terhesség, hiszen...

...nem sokkal később sürgősségi császármetszéssel egészséges babát segítettek a világra az orvosok.

 

A 23 éves nő egy angol kisvárosban él és egy kávézóban dolgozik. Az élete haladt a maga megszokott kerékvágásában, minden nap bejárt dolgozni, és többek között a menstruációjában sem tapasztalt semmi szokatlant sem az utóbbi időben, sem korábban. Egy nap erős görcsei jelentkeztek, de még ekkor sem gondolt semmi rendkívülire, úgy vélte, a szokásosnál erősebb tünetek kísérik a menstruációját. Panaszai azonban nem szűntek, ezért végül a közeli kórház sürgősségi osztályán kötött ki. Ott legnagyobb meglepetésére az orvosoktól tudta meg, hogy hamarosan gyermeke születik – olyannyira hamarosan, hogy addigra már egy héttel túl is hordta a babát, a 41. hétben járt. Hamarosan sürgősségi császármetszéssel meg is született kisfia, Theo.

A nő még most, utólag is azt mondja, hogy semmi, de az égvilágon semmi olyan jelet nem tapasztalt a kilenc hónap alatt, ami alapján gyanakodhatott volna, hogy terhes.

„A menstruációm mindvégig rendben megjött, és nem tapasztaltam semmi gyanúsat vagy szokatlant. Talán pár kilót magamra szedtem, de mivel ez éppen a karácsony utáni időszakra esett, eszembe sem jutott, hogy ez nem csak a nagy ünnepi eszem-iszom és a sok édesség következménye volt. Nem voltam kívánós, nem hánytam, nem éreztem rosszul magam egy percig sem. Mivel fogalmam sem volt róla, hogy terhes vagyok, nem hagytam abba a dohányzást és minden hétvégén elmentem iszogatni a barátaimmal – mint akármelyik magam korabeli nő.”

Arra a kérdésre, hogyan fogadta a hírt, hogy nemsokára babája születik, ezt válaszolta:

„Sokként ért, amikor megtudtam az orvosoktól, hogy 41 hetes terhes vagyok. Hiszen természetesen akartam gyerekeket, egyszer majd, amikor már idősebb leszek és boldog párkapcsolatban élek valakivel. De nem most. De örülök, hogy így alakult, ha korábban észrevettem volna a terhességemet, akkor talán másként döntöttem volna, de ma már el sem tudnám képzelni az életemet a kisfiam nélkül. Hatalmas élmény figyelni, ahogy fejlődik, és egyre jobban kötődünk egymáshoz. Az egész világom megváltozott.”

Nem számít ritkaságnak, amikor arról szólnak a hírek, hogy egy nő úgy viseli ki a várandósságát, hogy közben fogalma sincs arról, hogy gyermeke lesz. (Egy hasonló történetről az Anyás-Apáson is olvashattál korábban.) Ilyet olvasva sokakban talán óhatatlanul felmerül a kétely, hogy lehet az, hogy valaki nem veszi észre a terhességét, hiszen egy csomó tünettel jár, a külső kinézet is megváltozik és a többi. Pedig bizony van ilyen, neve is van: rejtett vagy csendes terhesség.

A rejtett vagy csendes terhességről

Nem számít extrém ritkaságnak, hogy egy nő nem veszi észre, hogy állapotos: minden 450 nő közül egyben csak a terhesség félidejénél (a 20. hét körül) tudatosul, hogy gyermeket hord a szíve alatt, míg minden 2500. nő ezt csak közvetlenül a szülés előtt veszi észre – az esetek jelentős részében akkor is úgy, hogy az orvosok közlik vele, hogy azt a panaszt, amivel orvoshoz fordultak (fájdalmat, görcsöt stb.) valójában a terhesség vagy a vajúdás megindulása okozza. Gyakrabban fordul elő a jelenség nagyon fiatal korban, akik még soha nem szültek, valamint a klimaxon tudomásuk szerint már átesett nőknél, akik éppen ezért már nem használnak fogamzásgátlást. Nehezebben veszik észre terhességüket azok is, akiknek menstruációja egyébként is rendszertelen, időnként akár hónapokra is kimarad, például policisztás ovárium szindróma (PCOS) miatt. De – ahogyan a bevezetőben említett történetben is – az sem ritka, hogy a menstruáció mindvégig normális, egészen a szülésig.

Azok a nők, akik nem élnek rendszeres nemi életet, nincs rendszeres menstruációjuk, és nőgyógyászhoz is csak ritkán járnak, még esélyesebb, hogy gyereket várnak. Akik semmiképpen sem akarnak gyereket, erős stresszben élnek, esetleg mentális problémákkal küzdenek, akár a szülésig tagadásban élhetnek, és kizártnak tartják a terhességet. A kilencedik hónap végén azonban olyan erős a fájdalom, hogy orvoshoz fordulnak, ott pedig már jelzik nekik, hogy nem vesegörcsük van, hanem éppen szülnek.

Többnyire azért, mert – mivel a nőnek fogalma sincs arról, hogy terhes vagy terhes lehet – nem is végez terhességi tesztet. De az is előfordulhat, hogy nem emelkedik meg a vérben a terhességet jelző hCG szintje olyan mértékben, ami alapján felmerülhetne a gyanú, hogy terhességről van szó.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page