top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A gyermekkori gyógyszermérgezésekért a felnőttek a felelősek!

Örök igazság, hogy az egészen kicsi gyerekek balesetéért mindig vagy szinte mindig egy felnőtt a felelős. Mert nincs „csak egy pillanatra kiugrom a konyhába”, nincs „eddig se történt semmi baj, eztán se fog”. És ez fokozottan érvényes a gyógyszermérgezésekre, melyek – a balesetekkel, el- és leesésekkel ellentétben – általában nem egy pillanatnyi figyelemkihagyás, félrenézés következményei.

A gyógyszermérgezések igenis megelőzhetők, egyszerűen „csak” oda kell figyelnünk, hol és hogyan tároljuk ezeket a veszélyes anyagokat. Összeszedtem a legjellemzőbb hibákat.

 

A gyógyszermérgezések egyáltalán nem tartoznak a ritka balesetek közé gyermekkorban, ami miatt sürgősségi osztályra kerülhet a gyerek, de akár végzetes következménye is lehet annak, ha a gyerek a gyógyszert – azt általában játéknak vagy cukorkának vélve – megeszi, nemegyszer nagy mennyiségben. Ezzel a témával foglalkozott a Journal of Pediatrics legfrissebb száma, melynek egyik cikke elöljáróban statisztikát idézett az USA-ból. Eszerint minden évben körülbelül 400 ezer hívás érkezik be a mérgezésekkel foglalkozó segélyvonalakra gyermekeket érintő gyógyszermérgezés miatt, és minden élőben 50 ezer körül van azoknak a gyerekeknek a száma, akik ilyen ok miatt sürgősségi osztályra kerülnek.


A cikkben idézett statisztikában szerepel egy igen elgondolkodtató adat is: eszerint ezeknek az eseteknek több mint felében szerepet játszik az is, hogy az eredetileg gyermekbiztonságos csomagolással ellátott gyógyszert valamelyik felnőtt kiveszi a gondosan megtervezett dobozból vagy tégelyből, melynek pont az lenne a célja, hogy megakadályozza a gyerekek hozzáférését. Éppen ezért a szerzők hangsúlyozzák, hogy a balesetek prevenciója szempontjából rendkívül fontos, hogy a gyógyszereket abban a csomagolásban tartsuk, amivel azt a gyártó eredetileg ellátta. Úgy tűnik, hogy a legfőbb ok, amiért a szülők kiveszik a gyógyszert az eredeti csomagolásból, a saját kényelmük: hiszen – éppen a gyermekbiztos csomagolás célja és jellege miatt – ezek olyan megoldások, melyekkel egy felnőtt sem feltétlenül boldogul egyetlen mozdulattal.



Ezekre figyelj!

A mindennapi élet tapasztalatai és a statisztikák alapján a cikk szervezői felsorolják a gyermekkori gyógyszermérgezésekhez vezető öt legtipikusabb hibát azokban az esetekben, amikor a szülő kivette a gyógyszert a gyermekbiztos csomagolásból, vagy az adott gyógyszer eleve nem ilyen biztonságos formában került forgalomba:

- a napi adagot a felnőtt olyan rekeszes gyógyszeradagoló dobozba tette át, melyet nem látták el gyermekbiztos zárással
- a felnőtt a táskájában tartotta gyógyszerét
- a gyógyszert a bevétel előtt egy felnőtt kikészítette az éjjeliszekrényre, a konyhaasztalra vagy máshová
- néhány tabletta kiesett vagy a folyékony gyógyszerből valamennyi kifolyt úgy, hogy azt a felnőtt nem vette észre, vagy ha észre is vette, arra már nem vette a fáradságot, hogy az eredeti csomagolásából véletlenül kikerült gyógyszert felszedje vagy feltörölje

Melyek a leggyakoribbak?

A cikk a gyógyszerbalesetet leggyakrabban okozó gyógyszerek között sorolja fel a figyelemhiány-hiperaktivitás betegségben használt készítményeket, a kábító fájdalomcsillapítókat, valamint a cukorbetegség és a szívbetegségek kezelésére szolgáló szereket. Éppen ez utóbbi két szercsoport az, melyet felnőtt használója leggyakrabban eltávolít a gyermekbiztos csomagolásból. Ennek okára a cikk nem tért ki, de számomra ez tűnik a leglogikusabb magyarázatnak, hogy ezek azok a szerek, melyeket a legtöbb ember szed, naponta többször is, így talán ezeknél lehet a felnőtt számára fontos – ezek szerint még akár a gyerek biztonságánál is fontosabb – szempont, hogy gyorsan, egyetlen mozdulattal hozzáférjen a tablettáihoz, illetve hogy azok mindig a keze ügyében vagy szem előtt legyenek.



A gyógyszerbalesetek fontos okozói a recept nélkül kapható készítmények, ezek gyártóit ugyanis általában nem kötelezi semmi arra, hogy gyermekbiztos csomagolással lássa el azokat. Ezeket többnyire általában a kevésbé toxikus szerek közé sorolják, ám nagy mennyiségben ezek is végzetes veszélyt jelenthetnek egy gyermek számára.

A cikk tanulságát tulajdonképpen nem nehéz kitalálni: a gyermekkori gyógyszerbalesetek megelőzése szempontjából rendkívül fontos, hogy gyógyszereinket olyan helyen, formában és csomagolásban tároljuk, hogy a gyerekek semmiképpen ne férjének hozzájuk. A veszély pedig sokszor onnan jön, ahonnan első pillantásra nem is gondolnánk. Korábban már megjelent az Anyás-Apáson egy cikk azzal kapcsolatban, hogy mi nők, sokszor hagyjuk, hogy unatkozó gyerekünk azzal kösse le magát, hogy a táskánkban turkál, miközben tökéletesen megfeledkezünk arról, hogy abban kisgyermekek számára veszélyes dolgok is lehetnek. Mint például a hanyagul bedobott gyógyszerünk.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page