top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A gyerekem elektromos cigaretta szívásán kaptam. Mit tegyek?

Frissítve: 2022. júl. 12.

Az elektromos cigaretta egyre nagyobb népszerűségre tesz szert – nagyobb részt abból a téves megfontolásból, hogy az elektromos cigaretta kevésbé káros, mint a „hagyományos” füstölni való. És ez a divat természetesen nem kerüli el a gyerekeinket is.


Mit tegyünk szülőként, ha azzal szembesülünk, hogy a gyerekünk is rákapott az elektromos cigire?

 

Az elektromos cigaretta évekkel ezelőtt jelent meg választási lehetőségként azok számára, akik valami mást, valami újat kerestek a hagyományos füstölni való helyett. Már kezdetben azon tévhit alapján hódított az új dohányzási mód, hogy az elektromos cigaretta nem hordozza ugyanazokat a veszélyeket, mint hagyományos változata. Azóta kiderült és többszörösen bizonyítást nyert, hogy a dohányzás káros hatásai csak részben vezethetők vissza magának a cigaretta anyagának a veszélyeire, nagyobb részt az égés során keletkező égéstermékek felelősek a rákokért és egyéb tüdőbetegségekért. Sőt a közelmúlt híre volt az is, hogy néhány szokatlan, nem típusos tüdőbetegség hátterében az elektromos cigarettázás bizonyult kiváltó oknak.

Úgy tűnik azonban, hogy az elektromos cigaretták divatja töretlen, és ez természetesen a gyerekek szokásaira is kihat. Hiszen éppen ők azok, akik a felnőttség egyik bizonyítékát látják a dohányzásban. Ha elektromos cigarettával, hát azzal.


Mit tehetünk szülőként?

Ezzel kapcsolatban egy 12 éves fiú édesanyjának gondolatait olvastam.

„A fiamnak egészen őszintén fogalma sem volt arról, hogy valami rosszat csinál. Hetedik osztályba jár, és azt mondja, hogy szinte minden osztálytársa kipróbálta már az elektromos cigarettát”

– mondja az anya, aki egy táncstúdiót működtet, és a stúdiót látogató fiatalok között is igazolva látja fia állításait. Azt mondja, hogy maga is észrevette már, hogy a diákok az iskolában is szívják, és nem egy esetben azt is látta, hogy az iskolai számítógépekről töltik a gyerekek a cigarettát.


A szakemberek is azt erősítik meg, hogy az elektromos cigarettára rászokó kamaszok jelentős részének fogalma sincs arról, hogy a dohányzás ezen módja is ártalmas. Egészen biztos, hogy népszerűségében is jelentős szerepet játszik, hogy a gyerek igyekszik megfelelni az adott kortárs közösség elvárásainak, és az sem kétséges, hogy terjedését nagyban segíti a közösségi média, illetve az ott népszerűsített minta követése.

Hogy meg tudjuk felelni az új divat által teremtett szülői kihívásoknak, a legfontosabb, hogy a szülők maguk is tisztába jöjjenek az elektromos cigaretta okozta ártalmakkal. Ha már a gyerekek között terjed az a tévhit, hogy az elektromos cigaretta a dohányzás ártalmatlan módja, legalább a szülők álljanak ott a háttérben, akik reális és valós információkkal segíthetik gyermekeiket a tisztánlátásban.


Az elektromos cigarettákról

Az elektromos cigaretta vagy röviden e-cigaretta lényegében egy külsőleg pendrive-ra vagy közönséges tollra emlékeztető eszköz, melynek hatása azon alapszik, hogy a benne lévő folyadékot felhevíti és elpárologtatja. A folyadék általában különböző koncentrációban tartalmaz nikotint, de vannak marihuánát vagy csak tisztán ízesítő folyadékot párologtató elektromos cigaretták is.


Annak, hogy már a gyerekek vagy kamaszok is rákapnak az elektromos cigarettára, a legnagyobb veszélye az, hogy az elektromos cigarettákban lévő anyagok károsíthatják az agyi fejlődést, illetve már nagyon korán nikotinfüggőséget alakíthatnak ki, és úgynevezett kapuszerként” szolgálhatnak később a hagyományos cigarettákra való rászokáshoz. Arról nem is beszélve, hogy viszonylag új dologról van szó, ezért a hosszú távú hatásokról még csak elképzeléseink sem lehetnek – holott éppen a gyerekek és fiatalok esetében ennek alapvető jelentősége van.


Jó lenne, ha a szülők is vennék a fáradságot a tájékozódásra

„A szülőknek sokszor fogalmuk sincs arról, hogy a gyerekeik e-cigarettát szívnak, de ha mégis, akkor sokszor maguk sem rendelkeznek kellő ismeretekkel arról, hogy tulajdonképpen miről is van szó – figyelmeztet egy szakértő. – Vannak szülők, akik előtt nem titok gyermekük eme szenvedélye, mert ártalmatlan dolognak gondolják, mivel kábé annyit tudnak róla: ááá, csak az ízéért csináljak, mi rossz lehet benne?”

A szakértők azokra a jelekre figyelmeztetnek, melyekből a szülő észreveheti, hogy gyermeke titokban elektromos cigarettát szív. Ilyen lehet, ha a szülő orrát időnként nagyon enyhe, édeskés illat csapja meg gyermekek közelében, de intő jel lehet a hangulatváltozás, illetve az, ha a gyerek időnként minden látható ok nélkül eltűnik néhány percre, hogy szívjon pár slukkot. Vannak tünetek, melyek inkább az e-, mintsem a hagyományos cigarettákra jellemzőek. Ilyen lehet a fejfájás, a gyomorfájás, az állandó szomjúságérzés vagy a gyakori orrvérzés is. De felkeltheti a gyanút az is, ha szülő azt látja, hogy gyermeke rendszeresen elektromos cigarettával kapcsolatos cikkeket olvas vagy posztokat tesz ki a közösségi oldalára.


Azoknak a szülőknek, akik észreveszik vagy csak gyanítják, hogy gyermekük rákapott az elektromos cigarettára, őszinte beszélgetéseket javasolnak. Ennek során érdemes kitérni arra, hogy az elektromos cigarettákat gyártó és forgalmazó cégek milyen eszközökkel igyekeznek megnyerni maguknak állandó fogyasztóként a fiatalokat is: például reklámokkal, a közösségi médiában való masszív jelenléttel vagy éppen a fiatalok számára divatos és vonzó ízesítések alkalmazásával.


Azért fontos, hogy a szülők is hozzátegyék a magukét a helyzet javításához és a tisztánlátáshoz, mert a szakembereket is meglepte, milyen viharos gyorsasággal terjed az elektromos cigaretták népszerűsége a fiatalok körében. Hivatalos szinten is próbálnak tenni a fiatalok védelme érdekében, az USA-ban például email-kampány indult azzal a céllal, hogy a gyártókat kötelezni lehessen arra, hogy csak ízesítés nélkül hozhassanak forgalomba e-cigarettába való anyagokat. Ez azonban a probléma megoldásának csak az egyik „lába”. A stabilitáshoz azonban két „láb” kell, a másikat pedig kétségkívül a szülői beszélgetések jelentik, melyek nem spórolhatók meg a mégoly elfoglalt szülők számára sem.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page